Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penam loni vydělal přes 150 milionů při tržbách 4,2 miliardy, dotace nečerpal

Koblihy v Penamu
Penam
 ČTK

Pekárenská společnost Penam z koncernu Agrofert se loni dostala z předloňské 94milionové ztráty do zisku 155 milionů korun. Firma nečerpala žádné dotace.

Reklama

Tržby společnosti stouply meziročně o více než šest procent na 4,2 miliardy korun. Firma to uvádí ve výroční zprávě. Koncern vlastnil do února 2017 premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

„Předchozí rok 2019 také nebyl hospodářsky špatný, ale byl ovlivněn tvorbou opravné účetní položky na finanční investici v zahraničí,” uvedl mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Další komentář neposkytl. Penam, který loni oslavil 20leté výročí, průměrně zaměstnával 1575 lidí, meziročně o 225 méně.

Firma uvedla, že loni pokračovala v investicích do firemní budoucnosti. „V roce 2021 společnost i nadále plánuje pokračovat ve schváleném střednědobém plánu, který předpokládá realizaci významných investic do sektoru pekařské výroby s cílem zefektivnění výrobních procesů a nastavení moderního výrobkového portfolia, odpovídajícího aktuálním evropským trendům,” píše se ve zprávě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dal Agrofert do svěřenského fondu

Agrofert investuje do kuřat, zisk i tržby mu ale klesly

Agrofert chce letos dokončit porcovnu kuřat ve Vodňanech a modernizovat porcování kuřat v Modřicích, postavit nové odchovné haly na farmě Bílov, investovat do rozšíření chovu mléčného skotu v Petrovicích nebo rekonstruovat kravín v Nepolisech.

Přečíst článek

Rok chudý na dotace

Společnost podle dokumentu loni nepřijala žádné dotace, předloni získala 5,4 milionu korun na investice od ministerstva zemědělství. Od ministerstva průmyslu a obchodu čerpala loni 7,6 milionu na základě investiční pobídky z roku 2014, podle které může čerpat slevu na dani z příjmů do roku 2026, celkem může jít o 155,5 milionu korun. Musela si za to do konce května 2017 pořídit dlouhodobý majetek za minimálně 518 milionů korun, dodává dokument. Loni poprvé firma investiční pobídku čerpala.

O společnosti se často hovoří v souvislosti s dotací na linku na toastový chléb. Evropský parlament v červnu jasnou většinou hlasů odsoudil Babišův střet zájmů. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155.

Babišův střet zájmů

Schválený text je reakcí na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle komise nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Babiš s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů. Rezoluci označil za zasahování do vnitřních věcí Česka, poslanci se podle něj snaží ovlivnit říjnové sněmovní volby v zemi.

Revolut, ilustrační foto

Revolut získal další miliardy, dere se mezi top start-upy Evropy

Tržní hodnota společnosti Revolut za rok poskočila z pěti na 33 miliard dolarů. Stala se tak druhou nejhodnotnější fintechovou firmou v Evropě, před ní je už jen švédská Klarna.

Přečíst článek

Mluvčí Evropské komise Balázs Ujvari v červnu řekl, že Česko nemusí na základě auditu vracet unii žádné peníze. České úřady totiž nepožádaly o proplacení evropských dotací, které byly předmětem auditu.

Dotace na některé z dotčených projektů už ale stát takzvaně předfinancoval ze státního rozpočtu. Podle serveru iROZHLAS.cz jde o dotaci 100 milionů korun na stavbu linky na toastový chléb právě firmy Penam, 50 milionů pak pro firmu Lovochemie na vylepšení výroby hnojiv a dvě dotace dohromady za asi pět milionů na výměny sušáren zrnin pro firmu Cerea.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) byly proplaceny projekty za 3,1 milionu korun. Celkově se zjištění v auditu týkají projektů za 113 milionu korun, poznamenala v květnu.

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme