Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko může žalovat Brusel v kauze Babišova střetu zájmů

Fatra z holdingu Agrofert
ČTK
 ČTK

Česká republika bude moci soudně napadnout postup Evropské komise vůči dotacím pro firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve sporu by Česko mělo zastupovat ministerstvo zahraničí. Obrátit se na soud Česku umožní podle vyjádření ministerstva financí dopis, kterým Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z premiérova svěřenského fondu. Stát podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce bude chtít získat rozsudek Soudního dvora EU.

Reklama

„Další postup bude koordinován společně s ministerstvem průmyslu a obchodu jako řídícím orgánem Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a ministerstvem zahraničních věcí, které by Českou republiku v daném sporu zastupovalo,” uvedl Žurovec.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje postup úřadů za hazardní a v rozporu se zájmy Česka. „Babiš svým prokázaným střetem zájmů škodí nejenom českým vztahům se zahraničními partnery, ale v současnosti především blokuje cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Taková situace se neřeší pokusem o soudní spor, ale vyvozením osobní odpovědnosti. Jenomže to by stálo průmyslové impérium Andreje Babiše byznysovou perspektivu,” uvedla. Evropská komise schválila český národní plán obnovy v červenci. Získání celých 180 miliard korun z mimořádného krizového fondu ale podmínila tím, že české úřady zabrání možnému střetu zájmů veřejných činitelů.

O zamítnutí žádosti o proplacení dotace informoval ve středu server iROZHLAS.cz. České úřady se pomocí žádosti snažily otestovat, zda Brusel peníze kvůli Babišovu střetu zájmu skutečně neproplatí, a získat rozhodnutí o zamítnutí platby napadnutelné u soudu.

Jak žádost Česka, tak aktuální odpověď Evropské komise, odpovídají podle Žurovce předem konzultovanému a národními orgány opakovaně prezentovanému postupu. „Informace v některých médiích, že reakce Evropské komise je z hlediska ČR neúspěchem, nebo že znamená stopku pro jakékoliv další platby z prostředků EU, se nezakládají na pravdě a nemají oporu ve znění dopisu ze strany EK. Naopak, reakce Evropské komise tyto obavy vyloučila, neboť došlo k pozastavení právě a jen platby projektu společnosti Fatra,“ uvedl Žurovec.

Výroba ve firmě Fatra z holdingu Agrofert v Napajedlech na Zlínsku

Tržby firmy Fatra z holdingu Agrofert loni kvůli covidu klesly, zisk stagnoval

Napajedelské společnosti Fatra z holdingu Agrofert se loni snížily tržby meziročně o sedm procent na 3,507 miliardy korun. Hospodaření firmy, která patří k největším zpracovatelům plastů v zemi, skončilo loni se ziskem před zdaněním 128 milionů korun a po zdanění 104 milionů korun. To je zhruba stejně jako předloni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek

Vábnička ve světě paragrafů

Podle auditorů EK je Babiš ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 1. září 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítá. Podle opozice by premiér měl odejít z politiky, nebo zajistit, aby holding Agrofert z jeho svěřenských fondů nepobíral dotace. České úřady pak politici vybízejí k tomu, aby peníze vyplacené Agrofertu vymáhaly.

Server uvedl, že šéf Generálního ředitelství pro regionální politiku Mark Lemaitre napsal dopis české velvyslankyni při EU Editě Hrdé. Píše v něm, že žádosti o dotace na výměnu sušáren zrnin pro společnost Cerea a na nákup nového válcovacího stroje pro firmu Fatra jsou neoprávněné.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proplatilo Fatře 547 tisíc korun před půl rokem. Resort financí 16. června mimořádnou žádost o proplacení dotace pro Fatru poslal, a to přestože na rizika tohoto plánu upozorňoval náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který dříve s celým plánem na otestování střetu zájmů přišel, napsal server.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK, a premiér Andrej Babiš

Český plán obnovy má zelenou. Pod podmínkou vyloučení Babišova střetu zájmů

Evropská komise schválila český národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie.

Přečíst článek

Koblihy v Penamu

Penam loni vydělal přes 150 milionů při tržbách 4,2 miliardy, dotace nečerpal

Pekárenská společnost Penam z koncernu Agrofert se loni dostala z předloňské 94milionové ztráty do zisku 155 milionů korun. Firma nečerpala žádné dotace.

Přečíst článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) dal Agrofert do svěřenského fondu

Agrofert investuje do kuřat, zisk i tržby mu ale klesly

Agrofert chce letos dokončit porcovnu kuřat ve Vodňanech a modernizovat porcování kuřat v Modřicích, postavit nové odchovné haly na farmě Bílov, investovat do rozšíření chovu mléčného skotu v Petrovicích nebo rekonstruovat kravín v Nepolisech.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme