Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poláci už se těší na balík. Eurokomisaři jim odblokovali biliony

Šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk
ČTK
 ČTK

Evropská komise Polsku formálně uvolnila zhruba 137 miliard eur (téměř 3,5 bilionu korun), které blokovala kvůli pochybnostem ohledně právního státu v zemi. Komise v uplynulých letech, kdy ve Varšavě vládla národněkonzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), výplatu peněz z některých fondů pro Polsko zmrazila kvůli podkopávání nezávislosti justice.

Reklama

Komise oznámila, že odblokovala zhruba 60 miliard eur z unijního fondu na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19 a zhruba 76,5 miliardy eur z fondu, který je určen na vyrovnávání životní úrovně mezi unijními státy.

Dnes oznámený krok se podle agentury AP očekával poté, co předsedkyně EK Ursula von der Leyenová minulý týden slíbila „dobré zprávy“ pro nynější polskou vládu liberálního premiéra Donalda Tuska odměnou za jeho úsilí o zrušení opatření, která zavedla předchozí vláda a která byla v rozporu s unijními principy v oblasti justice.

Dnešní krok potvrdil změnu ve vztazích mezi komisí a Varšavou. Ty byly vyostřené od roku 2015, kdy se PiS dostala k moci a začala zavádět reformy, které podle kritiků podřizovaly polské soudnictví politické kontrole.

Rolex loni poprvé zvýšil tržby nad deset miliard švýcarských franků

Bída? V oblasti luxusních hodinek určitě ne. Rolex je na rekordních číslech

Výrobce luxusních hodinek Rolex v loňském roce zvýšil tržby o 11 procent na rekordních 10,1 miliardy švýcarských franků (268,4 miliardy korun) a prodal celkem 1,24 milionu hodinek. S odvoláním na zprávu analytiků banky Morgan Stanley a společnosti LuxeConsult o tom informovala agentura Bloomberg. Podle analytiků je současný podíl značky Rolex na trhu bezprecedentní.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán

Proč Fico a Orbán nechtějí podporovat Ukrajinu? Bez války by měli problémy

Postoje premiérů Maďarska a Slovenska vůči Ukrajině nesvědčí jen o jejich proruské orientaci. Využívají strachu z války, protože jim to umožňuje udržet se u moci, bez které by je čekaly problémy, píše polský list Gazeta Wyborcza.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi v polském pohraničí by se měli předzásobit pohonnými hmotami

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme