Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč Fico a Orbán nechtějí podporovat Ukrajinu? Bez války by měli problémy

Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Postoje premiérů Maďarska a Slovenska vůči Ukrajině nesvědčí jen o jejich proruské orientaci. Využívají strachu z války, protože jim to umožňuje udržet se u moci, bez které by je čekaly problémy, píše polský list Gazeta Wyborcza.

Reklama

Během úterního setkání Visegrádské skupiny v Praze bylo rozdělení vidět ještě před společnou tiskovou konferencí. (Polský premiér) Donald Tusk si vybral společnost českého premiéra Petra Fialy, se kterým jej spojuje proevropská politika a postoj vůči Ukrajině. Tou dobou se maďarský premiér Viktor Orbán radil se šéfem slovenské vlády Robertem Ficem a dohadovali společnou linii, připomíná Gazeta Wyborcza.

„Někteří hledí na válku ukrajinskými brýlemi,“ řekl před novináři Orbán. Navázal tak na vyjádření Tuska, který hovořil o nezbytnosti podporovat Ukrajinu ve válce proti ruskému agresorovi rovněž dodávkami zbraní a munice.

Orbánovi sekundoval Fico. Slovenský premiér tvrdil, že ani poslání „veškeré munice na světě“ neukončí válku. Zdůrazňoval, že je třeba co nejdříve začít jednat o míru, bez ohledu na to, kdo válku začal a kdo je v ní agresor.

Ruský prezident Vladimir Putin

Válku na Ukrajině Rusové podporují, uvedl průzkum. Jakých cílů Putin dosáhl, však většina z nich netuší

Skoro tři pětiny Rusů nedokážou říct, jakých cílů ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině dosáhl, uvedl server The Moscow Times s odvoláním na průzkum, podniknutý společností RussianField před dnešním Putinovým vystoupením o stavu země.

Přečíst článek

To je nereálný požadavek v době, kdy se Západ snaží zvýšit zbrojní výrobu a dodat ji do Kyjeva. O to v této hře nejde. Ficovo vyjadřování je vypočítáno, aby udrželo jeho popularitu doma. Politik se ho důsledně drží od loňské kampaně. Ta mu umožnila vyhrát volby a získat moc. Úspěšně podporoval polarizaci postojů Slováků vůči válce.

Vojenská podpora Kyjeva byla v tomto příběhu jen jednou z nitek. Důležitější bylo to, koho postavil na druhou stranu: slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou a také politiky z její někdejší strany Progresivní Slovensko. Čaputovou přímo označil za americkou agentku, která podporou Ukrajiny údajně plní zájmy Washingtonu, a ne Slovenska.

Řádění „ukrajinských neonacistů“

Minulý týden Fico v jednom vyjádření tvrdil, že revoluce z kyjevského Majdanu byla řáděním „ukrajinských neonacistů“. Čtenáře v Polsku by taková slova mohla šokovat, ale na Slovensku, kde je podpora Rusku největší v regionu, jen přidá autorovi na popularitě.

Fico se vyslovil právě na šesté výročí vraždy Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové. Pár zahynul, protože Kuciak jako investigativní novinář pracoval na odhalování, jak se na Slovensku zakořenily mafiánské struktury. V důsledku vyšetřování zahájených po vraždě bylo obviněno hodně vysoce postavených představitelů z éry Ficových vlád. Obvinění si vyslechl i bývalý premiér a jeho nejbližší spolupracovníci.

O nutnosti potrestat odpovědné za Kuciakovu smrt hlasitě hovořila Čaputová, která na této vlně vyhrála prezidentské volby. Zúčtovat s Ficem chtělo Progresivní Slovensko. Kdo ví, jak by to s Ficem dopadlo, kdyby se nevrátil k moci.

Před pár týdny slovenský parlament, ve kterém má většinu koalice Ficovy strany, středolevého Hlasu a Slovenské národní strany, prosadila změnu zákonů. Snížila tresty za korupci, zavedla promlčení. Část zločinů, po kterých šli prokurátoři, už nebude považována za trestné činy. Umožní to Ficovi a jeho spolupracovníkům vyhnout se odpovědnosti. Přinejmenším dokud budou u moci.

Pro Viktora Orbána je ve hře podobná sázka. Klientelistický model ekonomiky, jaký v zemi zavedl, vytvořil pevné základy jeho moci. Umožnil jeho blízkým a věrným se obohatit. Tento klan vyrostl na veřejných financích, jak státních, tak z Evropské unie. Pravidla za Orbánových dob byla uzpůsobena tak, aby veřejné soutěže vyhrávaly předem určené firmy. Revize tohoto systému by mohla skončit soudními procesy a mnoho lidí, kteří svého času rozhodovali, by mohlo putovat za mříže.

Navalnyj má pohřeb v pátek

Dalibor Martínek: Lenin, Stalin, Putin. Sto let vraždění. Teď má pohřeb Navalnyj

V únoru roku 2024, téměř přesně sto let po Leninovi, zemřel Alexej Navalnyj. Slovo zemřel je eufemismus, asi tak jako u Lenina. Navalnyj byl režimem zničen, zabit. Možná jako Lenin. Zvláštní, jak je Rusko sto let konzistentní. Aspoň co se týká zániku jeho důležitých hybatelů.

Přečíst článek

Ale to je hudba budoucnosti. Opozice proti Orbánovi je slabá a roztříštěná. Nic nenaznačuje, že by jej mohla jakkoli ohrozit.

Přestože se před dvěma lety všechny hlavní opoziční strany před volbami spojily, Orbán i tak drtivě vyhrál. V kampani vsadil na odmítání podpory Ukrajině. Byl to riskantní tah, protože válka teprve začala. Ale Orbán - jako skoro pokaždé - měl správný čich a dobře odhadl nálady ve společnosti. Přesvědčil Maďary, že jen on je zárukou bezpečí a že nezodpovědná a vlády neschopná opozice nepochybně zatáhne zemi do konfliktu s Ruskem.

Maďarsko hrálo od ruské agrese roli trojského koně v EU. Orbán čas od času vyhrožoval, že nepodpoří sankce proti Ruska. Nakonec to ale byla jen součást vyjednávání, vedených kvůli hrozícímu postihu za porušování unijních pravidel a nedemokratické vládnutí.

Evropa by neměla podlehnout vydírání Slovenska, ani Maďarska, a to nejen kvůli nezbytnosti podporovat Ukrajinu. Ustupování politikům, jako je Fico a Orbán, by mohlo vést k tomu, že se nákaza virem autoritářství přenese do dalších států. Nikdo to neví lépe než Poláci, kteří se z této lekce teprve vzpamatovávají.

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme