Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další splátka ruského dolarového dluhu proběhla. Věřitelé na svých 66 miliard ještě čekají

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Petra Jansová
pej

Rusko dodrželo další závazky. V pondělí splatilo úroky z dolarových dluhopisů ve výši 66 miliard dolarů. Platbu zpracovala banka JPMorgan Chase & Co, uvedla agentura Reuters. Věřitelé platbu zatím neobdrželi.

Reklama

Pondělní splátka je již druhým splněným závazkem Ruska. Věřitelům dorazila v pořádku i splátka úroků ve výši 117 milionů dolarů (2,6 miliardy korun), splatná k 16. březnu.

Sankce uvalené na Ruskou centrální banku kvůli invazi na Ukrajinu zablokovaly podstatnou část devizových rezerv Ruska. Země se tak poprvé od 90. let mohla dostat do situace, kdy nebude schopna svoje závazky splatit v zahraniční měně. 

Joe Biden, americký prezident

Putin chce na Ukrajině použit chemické a biologické zbraně, tvrdí Biden

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden, aniž by pro svá tvrzení předložil důkazy. Biden také potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické střely Kinžal.

Přečíst článek

Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.  Kvůli svému cizoměnovému dluhu země zbankrotovala naposledy v roce 1918, kdy v důsledku bolševické revoluce přecházela na zcela odlišný ekonomický systém a vlastně začínala její nakonec zhruba sedmdesátiletá izolace od světových trhů.

Rusko dluží přes 11 bilionů korun

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Z toho je zhruba 80 miliard dolarů splatných v příštích 12 měsících, upozornila společnost Algebris Investments. Z té posledně zmíněné částky připadá 20,5 miliardy dolarů na dluhopisy denominované v dolarech ve vlastnictví nerezidentů.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Samotné dluhopisy byly vydány s mnoha podmínkami a závazky. Dluhopisy, které Rusko prodalo po zavedení sankcí uvalených na něj za anexi Krymu z roku 2014, obsahují i doložku pro splatnost v jiných měnách. U dluhopisů vydaných po roce 2018 je možné splátky provést i v rublech, avšak u těch, které měly splatnost ve středu, muselo Rusko zaplatit pouze v dolarech.

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek

Karel Komárek

Miliardář Komárek se chce vyvázat z byznysu s Gazpromem

Český miliardář a majitel investiční společnosti KKCG Karel Komárek usiluje o přerušení vazeb na ruský energetický gigant Gazprom. Pomoci by mu v tom mohla vláda.

Přečíst článek

Reklama

Související

K věřitelům zkrachovalé Sberbanky míří téměř tři čtvrtě miliardy. Správkyně prodala všechny korporátní dluhopisy.

K věřitelům zkrachovalé Sberbanky míří téměř tři čtvrtě miliardy. Správkyně prodala všechny korporátní dluhopisy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme