Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čínský lockdown a kontroly marží zlevňují českým řidičům pohonné hmoty

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
Lukáš Kovanda

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o víc než korunu za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o 1,18 koruny na 42,70 koruny za litr, nafta o 1,52 koruny na 45,10 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Reklama

Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za litr benzinu o 11,27 koruny méně, nafta byla levnější o 15,57 Kč než teď.

Pokles cen pohonných hmot se v příštích sedmi dnech zmírní. Důvodem je zastavení poklesu cen ropy na světových trzích. Ropa v uplynulých dnech dokonce i přechodně zdražovala, z důvodu možného zastavení dodávek ruské ropy do EU, avšak nyní zase zlevňuje, neboť obchodníci vyhlížejí pokles poptávky v souvislosti s přísným covidovým lockdownem zejména v čínské Šanghaji. Ropa se obchoduje citelně levněji než v březnu, avšak pokles jejích cen se v dubnu přes uvedené výkyvy zastavil.

Brazzale Moravia, sýrárna z Litovle, měla loni rekordní tržby.

Evropa hladoví po americkém sýru. Je levnější

Dovoz sýru ze Spojených států do Evropy se jen za poslední měsíc trojnásobně zvětšil. Státy EU se totiž potýkají s nedostatkem mléka a také s jeho razantním zdražením, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ropa Brent se ve čtvrtek obchoduje o takřka tři procenta dráže než na začátku dubna. Navíc od té doby znatelně oslabila koruna k dolaru, což pohonné hmoty samo o sobě zdražuje. Na začátku dubna se dolar prodával za 22,05 koruny, včera ovšem dokonce za více než 22,60. Toto oslabení české měny prodejci pohonných hmot do svých cen teprve promítnou.

Stoupají také ceny velkoobchodně prodávaných paliv na burze v Rotterdamu. Například nafta tam včera uzavřela na ceně 1130,50 dolaru za tunu, což je nejvyšší uzavírací cena od 25. března. Vzestup cen velkoobchodních paliv se v příštím týdnu rovněž promítne do zmírnění tempa poklesu cen pohonných hmot v Česku. Růstu cen pohonných hmot zabrání kontrola marží čerpacích stanic, kterou od minulého měsíce provádí ministerstvo financí. Kontroly vedou ke střídmější maržové politice čerpacích stanic, byť stále existují rezervy.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Německo by bez plynu z Ruska spadlo do recese. Přišlo by o stamiliardy

Přední německé ekonomické instituty snížily odhad růst největší evropské ekonomiky pro letošní rok kvůli dopadům války na Ukrajině. Dodaly rovněž, že případné zastavení dodávek ruské energie by způsobilo v příštím roce recesi.

Přečíst článek

Benzín tak v příštím týdnu zlevní na 42,50 koruny za litr, nafta na 44,80 koruny za litr. Poté se ovšem nejspíše obnoví růst cen pohonných hmot.

Čína lockdown pandemie

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme