Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OSN: Ceny potravin ve světě klesly na předválečnou úroveň

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Index světových cen potravin se v červenci propadl téměř o devět procent na nejnižší úroveň od ledna, než ruská blokáda přístavů na Ukrajině – hlavním vývozci potravin – zvýšila ceny potravin na rekord. Globální ceny potravin klesly nejvíce od roku 2008 poté, co se obavy ohledně dodávek obilí a rostlinných olejů zmírnily, když Ukrajina začala směřovat k obnovení vývozu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Index OSN klesl čtvrtý měsíc a nabídl určitou úlevu spotřebitelům ve světě, kteří čelí prohlubující se krizi životních nákladů, která zahrnuje vše od energetiky po dopravu. Ceny přesto zůstávají zvýšené, což vytváří tlak na nízkopříjmové domácnosti a zhoršuje celosvětový hlad, uvedl Bloomberg.

Index cen potravin FAO do července 2022:

zdroj: FAO

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Ceny pšenice a kukuřice se minulý měsíc snížily poté, co Moskva a Kyjev dosáhly dohody o znovuotevření ukrajinských přístavů a ​​první loď vyplula z Oděsy. Dva týdny po dohodě však zbývá vyřešit nesčetné množství problémů, než bude možné zvýšit export. V pátek opustily přístavy země další tři lodě s obilím. 

Vše o cenách potravin čtěte zde

„Zvýšená sezónní dostupnost v Argentině a Brazílii, kde sklizeň kukuřice pokročila rychleji než loni, také pomohla zmírnit tlak na ceny,” uvedla FAO v prohlášení.

Miliony lidí hladoví

Index OSN sleduje vývozní ceny surového zboží a nezahrnuje maloobchodní přirážky, takže i když je to pro spotřebitele povzbudivější znamení, stále čelí vysokým cenám. Například africký region Sahel v Burkině Faso zažívá nejhorší potravinovou krizi za posledních deset let, desítky milionů lidí na celém kontinentu čelí hladu.

Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Víkendový ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa vyvolal nejen rozhořčení západního světa, ale i negativní reakci trhů. Ceny pšenice na burze v Chicagu a v Londýně dnes kvůli nejistotě týkající se naplnění páteční dohody Ukrajiny a Ruska o umožnění vývozu obilí právě i z Oděsy stouply až o pět procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Potravinářský gigant Nestlé během druhého čtvrtletí vyvolal další kolo zvýšení cen pro spotřebitele, protože jeho vlastní náklady vzrostly. Skupina Supermarket Ocado uvedla, že spotřebitelé přecházejí na levnější produkty, aby ušetřili peníze. 

Ceny potravin již během pandemie vzrostly, protože logistická proticovidová omezení způsobovala problémy a poptávka převyšovala nabídku, když se ekonomika začala zotavoval. Nyní však trh s komoditami tíží začátek sklizně na severní polokouli a obavy z hrozící recese nejen ve vyspělých ekonomikách. 

Obchod (ilustrační foto)

Máslo, mléko, eidam, vejce. Zdražily opět téměř všechny základní potraviny

V polovině července v Česku opět meziročně zdražily základní potraviny jako máslo, mléko, vejce, mouka či cukr. A to rapidně – oproti loňskému stejnému období činí nárůst cen u těchto potravin dvacet procent až tři čtvrtiny, jako třeba u mouky. Vyplývá to z šetření průměrných cen potravinářských výrobků Českého statistického úřadu. Důvodem zdražování jsou dopady ruské invaze na Ukrajině na potravinářský a energetický trh, přičemž růst se stále podle všeho ještě nezastavil.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme