Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jídlo zdražilo nejvíce za deset let. Špatná zpráva pro chudé země

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.
Pixabay
Dušan Kütner

Sklizeň poškozená nepříznivým počasím, vyšší přepravní sazby, nedostatek pracovníků, energetická krize a náklady na hnojiva. To jsou příčiny toho, že v listopadu podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) světové ceny potravin vystoupaly na desetileté maximum. Špatná zpráva je to zejména pro chudé africké a další země bojující s hladem.

Reklama

Index cen potravin FAO dosáhl v listopadu v průměru 134,4 bodu, což je o 1,6 bodu čili 1,2 procenta více než v říjnu a o 28,8 bodu a 27,3 procenta více než v listopadu 2020. Index vzrostl čtvrtý měsíc po sobě, čímž se dostal na nejvyšší úroveň od června 2011vyplývá ze zprávy FAO.

„Mezi dílčími indexy v listopadu nejvýrazněji vzrostly indexy obilovin a mléčných výrobků, následovány cukrem, zatímco indexy masa a rostlinných olejů oproti předchozímu roku klesly, i když mírně,“ uvedla organizace. 

U obilovin index v listopadu dosáhl v průměru 141,5 bodu, což je o 26,6 bodu neboli o 23,2 procenta nad úrovní před rokem. „Silná poptávka uprostřed omezených dodávek zejména kvalitnější pšenice mezi hlavními exportéry nadále zvyšovala ceny pšenice již pátý měsíc v řadě na nejvyšší úroveň od května 2011,“ uvedl FAO. Poukázal také na sníženou kvalitu probíhající sklizně v Austrálii po předčasných deštích a nejistotu vyvolávající případné exportní změny ze strany Ruské federace.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Zpráva FAO přichází v době, kdy řada zemí včetně České republiky bojuje s pandemií covidu a s rostoucí inflací, která by právě v Česku měla přesáhnout hranici šesti procent. „I když obvykle chvíli trvá, než se náklady na komodity dostanou do supermarketů, trend vyvolává vzpomínky na prudké nárůsty v letech 2008 a 2011, které přispěly ke globální potravinové krizi,“ upozornila organizace.

Vývoj indexu světových cen potravin Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) do listopadu 2021.

FAO minulý měsíc uvedla, že světový účet za dovoz potravin by se měl letos vyšplhat ještě více, než se očekávalo, a to kvůli vysokým cenám základních potravin a nákladů na dopravu. „Významnou obavou je, že dovozní náklady v chudých zemích rostou rychleji než v rozvinutých ekonomikách, což se v regionech, které jsou závislé na zásobování, stává stále větším problémem,“ uvedla agentura Bloomberg.

Výhled do budoucna není optimistický. Řada velkých tuzemských producentů v čele s Agrofertem, Madetou či Orklou se značkami Hamé a Vitanou už oznámili, že od ledna zdraží svou produkci až o deset až patnáct procent.

„Cenové úpravy se budou lišit podle jednotlivých produktových kategorií,“ řekl již dříve serveru newstream.cz mluvčí Orkly Milan Linka. „Důvodem je bezprecedentní nárůst cen potravinářských komodit, obalových materiálů, nákladů na dopravu, logistiku, energie a dalších nákladů na lokální výrobu,“ dodal. Již na začátku listopadu byly přitom průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy ČSÚ data v nové podobě zveřejňuje.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme