Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny potravin ve světě klesly sedmý měsíc za sebou. Jen obilí opět zdražilo

Supermarket Albert
Albert
 ČTK

Světové ceny potravin se v říjnu proti září nepatrně snížily, pokles vykázaly sedmý měsíc za sebou. Od březnového výstupu na rekord jsou tak nižší už téměř o 15 procent, v meziročním srovnání ale stále vykazují dvouprocentní nárůst. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v říjnu klesl na 135,9 bodu ze zpřesněné hodnoty 136 bodů v září. V březnu se index vyšplhal na 159,7 bodu.

Meziměsíční pokles v říjnu vykázaly ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou obilovin, které zdražily o tři procenta. Přispěla k tomu přetrvávající nejistota kolem dodávek z Ukrajiny. FAO navíc mírně snížila odhad letošní celosvětové produkce obilovin, a to na 2,764 miliardy tun z předchozích 2,768 miliardy tun. Proti loňském roku by tak produkce měla klesnout o 1,8 procenta.

Přístav v Oděse

Rusko se vrací k dohodě o obilí

Rusko se vrátí k účasti na dohodě, která umožňuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Ve středu to podle agentury TASS uvedlo ruské ministerstvo obrany. K tomuto kroku se Moskva rozhodla poté, co od Ukrajiny obdržela záruky, že Kyjev nepoužije plavební koridor k bojovým operacím, doplnilo ministerstvo.

Přečíst článek

Index cen rostlinných olejů se v říjnu meziměsíčně snížil o 1,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles téměř o 20 procent. Zdražení slunečnicového oleje kompenzoval pokles cen palmového, sójového a řepkového oleje.

Index cen mléčných výrobků v říjnu meziměsíčně klesl o 1,7 procenta, index cen masa pak o 1,4 procenta. Index cen cukru se snížil o 0,6 procenta, mimo jiné díky lepším vyhlídkám na produkci v Indii.

Pšeničný klas

Lukáš Kovanda: Hrozí ještě výraznější zdražení pečiva. Ukrajina končí s vývozem své zemědělské produkce

Ukrajina oznámila, že zastavuje vývoz své zemědělské produkce přes černomořské přístavy. Činí tak v reakci na včerejší odstoupení Ruska od takzvané obilné dohody. Moskva se rozhodla dohodu vypovědět „na neurčito“ po dronovém útoku na plavidla ruského námořnictva, k němuž došlo ve vodách krymského přístavu Sevastopol. Moskva z útoku obvinila Kyjev. Celá záležitost může vážně zhoršit zásobování světa potravinami a prohloubit probíhající potravinovou krizi. Utrpí samozřejmě také ukrajinská ekonomika.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme