Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny potravin ve světě klesly sedmý měsíc za sebou. Jen obilí opět zdražilo

Supermarket Albert
Albert
 ČTK

Světové ceny potravin se v říjnu proti září nepatrně snížily, pokles vykázaly sedmý měsíc za sebou. Od březnového výstupu na rekord jsou tak nižší už téměř o 15 procent, v meziročním srovnání ale stále vykazují dvouprocentní nárůst. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v říjnu klesl na 135,9 bodu ze zpřesněné hodnoty 136 bodů v září. V březnu se index vyšplhal na 159,7 bodu.

Meziměsíční pokles v říjnu vykázaly ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou obilovin, které zdražily o tři procenta. Přispěla k tomu přetrvávající nejistota kolem dodávek z Ukrajiny. FAO navíc mírně snížila odhad letošní celosvětové produkce obilovin, a to na 2,764 miliardy tun z předchozích 2,768 miliardy tun. Proti loňském roku by tak produkce měla klesnout o 1,8 procenta.

Přístav v Oděse

Rusko se vrací k dohodě o obilí

Rusko se vrátí k účasti na dohodě, která umožňuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Ve středu to podle agentury TASS uvedlo ruské ministerstvo obrany. K tomuto kroku se Moskva rozhodla poté, co od Ukrajiny obdržela záruky, že Kyjev nepoužije plavební koridor k bojovým operacím, doplnilo ministerstvo.

Přečíst článek

Index cen rostlinných olejů se v říjnu meziměsíčně snížil o 1,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles téměř o 20 procent. Zdražení slunečnicového oleje kompenzoval pokles cen palmového, sójového a řepkového oleje.

Reklama

Index cen mléčných výrobků v říjnu meziměsíčně klesl o 1,7 procenta, index cen masa pak o 1,4 procenta. Index cen cukru se snížil o 0,6 procenta, mimo jiné díky lepším vyhlídkám na produkci v Indii.

Pšeničný klas

Lukáš Kovanda: Hrozí ještě výraznější zdražení pečiva. Ukrajina končí s vývozem své zemědělské produkce

Ukrajina oznámila, že zastavuje vývoz své zemědělské produkce přes černomořské přístavy. Činí tak v reakci na včerejší odstoupení Ruska od takzvané obilné dohody. Moskva se rozhodla dohodu vypovědět „na neurčito“ po dronovém útoku na plavidla ruského námořnictva, k němuž došlo ve vodách krymského přístavu Sevastopol. Moskva z útoku obvinila Kyjev. Celá záležitost může vážně zhoršit zásobování světa potravinami a prohloubit probíhající potravinovou krizi. Utrpí samozřejmě také ukrajinská ekonomika.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme