Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podceněný Apple. Investoři se od něj odvracejí. Blíží se chvíle pro nákup

ilustrační foto
ČTK
Stanislav Šulc

Technologický gigant Apple ztratil titul nejhodnotnější technologické společnosti světa. Nejdražší firmou z pohledu tržní kapitalizace se stal jeho odvěký rival Microsoft. Apple má řadu problémů, zaspal v AI, naopak Microsoftu se daří zavádět AI do svých produktů. Je načase Apple odepsat, nebo se naopak blíží čas na nákup akcií za rozumnou cenu?

Reklama

Apple prožívá těžké období. Problémy v Číně narůstají, v důsledku čehož analytici očekávají další pokles v prodeji iPhonů, klíčového produktu Applu v poslední dekádě. Negativní dopad budou mít také problémy s Apple Watch, které musela firma na pár dnů přestat prodávat kvůli prohranému soudnímu sporu o patentovou ochranu. 

Zároveň sentiment na trhu se odvrací od hardwaru, a naopak se přiklání k softwaru, zejména k rapidnímu vývoji na poli umělé inteligence, z něhož těží zejména Microsoft, který drží téměř poloviční podíl v OpenAI, tvůrci ChatuGPT, a daří se mu pokročilé modely AI zavádět do svých produktů.

Akcie klesají

Výsledek se dostavil. Akcie Applu klesají. Nejde o dramatický pokles, akcie jsou od začátku roku níž o necelé procento. Nicméně kromě Tesly, jíž akcie klesají ještě výrazněji, je Apple jedinou firmou z takzvané Magnificent 7, které se letos nedaří.

Naopak Microsoft roste a na konci uplynulého týdne sesadil konkurenční Apple z pozice nejhodnotnější veřejně obchodované firmy světa z pohledu tržní kapitalizace. A výhled pro Apple je na první pohled spíše negativní.

Čekání na VisionPro

Blíží se takzvaná výsledková sezona za poslední čtvrtletí roku 2023. A očekávání Applu nejsou růžová. Vztah Číny k iPhonům se stává čím dál problematičtějším, na klíčový produkt Applu to může být drtivé.

Do klesající ceny akcie se nicméně tyto negativní dopady již promítly. Přesto 1. února, kdy Apple bude výsledky oznamovat, může být reakce zásadní. A to směrem dolů při ještě horších než očekávaných číslech, tak i směrem nahoru, pokud Apple překoná odhady analytiků nějak výrazněji.

Do ceny akcií se bude promítat také nejistota spojená s uvedením zcela nového produktu Applu. Tím bude náhlavní zařízení pro virtuální realitu VisionPro, jehož premiéra je načasována příhodně na 2. února (den pro oznámení výsledků společnosti).

Hodnotný Apple

Veškeré špatné zprávy a nejistota se negativně podepisují také na doporučeních analytiků. Apple dlouhodobě patřil k miláčkům investičních poradců a jejich převážná většina měla na akcie doporučení Strong Buy či Buy. V posledních dnech však Apple čelil snížením investičního doporučení od dvou vlivných institucí – Piper a Barclays. To se na akciích podepsalo poklesem o 1,4 procenta.

Apple stále je akcií, kterou většina investorů doporučuje mít zařazenou v portfoliu. Nicméně sentiment se může měnit.

Je tu však jeden významný paradox. Apple má ze všech velkých technologických firem druhý nejlepší P/E index. Klíčový ukazatel zisku na cenu akcie má Apple na úrovni 30. Méně má jen matka Googlu Alphabet (27), naopak Microsoft má téměř 38. Platí přitom, že čím menší úroveň tohoto indexu, tím vyšší vnitřní hodnotu firma má.

I díky tomu se nejspíš blíží moment, kdy cena Applu bude velmi příznivá pro nákup. I kvůli velmi dobrému hospodaření – Apple sice má podle posledních údajů celkový dluh ve výši 111 miliard dolarů, zároveň ale má k dispozici 167 miliard dolarů v cashi a investicích.

Reklama

Související

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme