Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spolkový sněm vyčlenil další miliardy na boj s inflací. Výhody pocítí až 48 milionů Němců

Inflace - ilustrační snímek
ČTK
 ČTK

Na 48 milionů obyvatel Německa bude v příštím roce platit nižší daně. Rozhodli poslanci Spolkového sněmu, kteří zároveň zvýšili rodičům příspěvky na děti.

Reklama

Ministerstvo financí uvádí, že balíček inflačních úlev znamená pro obyvatele na příští rok přínos přes 18,6 miliardy eur (453 miliard korun) a v roce následujícím dalších 31,8 miliardy eur (774 miliard korun).

Spolkový ministr financí Christian Lindner považuje za klíčový prvek úlevy nižší daně, kterých chce dosáhnout zvýšením základní nezdanitelné částky příjmu. Podle Lindnera tuto výhodu pocítí v Německu 48 milionů lidí.

Majitel holdingu EPH Daniel Křetínský

Křetínský chce utéct před mimořádnou daní do zahraničí

Miliardář Daniel Křetínský přesune svou společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí. Udělá to kvůli tomu, že se na firmu vztahuje daň z mimořádných zisků, kterou v pátek schválila Sněmovna. Jenže utíkat se mu nebude lehce - řada zahraničních států má podobnou daň také.

Přečíst článek

Pro nadcházející rok by hranice pro nedanění příjmů měla podle Lindnera být 10.908 eur (asi 266 tisíc korun), což je o 561 eur (skoro 13.700 korun) více než letos. V roce 2024 by se základní nezdanitelná částka měla zvýšit o 696 eur (zhruba 17 tisíc koun) na 11.604 eur (282 tisíc korun).

Poslanci také podpořili středeční návrh vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, podle kterého všichni rodiče budou od ledna dostávat 250 eur (6000 korun) na dítě. Rodiny s dětmi v Německu bez ohledu na výši příjmů dostávají paušálně každý měsíc příspěvky na děti. Za první dvě děti to je nyní 219 eur (5330 koun) na každé, pro třetí je částka 225 eur (5470 korun) a za každé další 250 eur.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme