Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

JPMorgan a Bank of America zvýšily zisky. Citigroup prodělala 2,5 miliardy

JPMorgan Chase, sídlo
ČTK
 ČTK

Největší americká banka JPMorgan Chase v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o šest procent na 11 miliard dolarů (zhruba 245 miliard korun). Zisk jejího předního konkurenta Bank of America vzrostl o dvě procenta na 6,9 miliardy dolarů (153 miliard korun), zatímco bance Citigroup zisk o 21 procent klesl a činil 2,5 miliardy dolarů (55 miliard korun). Oznámily firmy.

Reklama

Ekonomika čelí nejistotám

Banka JPMorgan těžila z růstu příjmů z obchodování na finančních trzích, který kompenzoval slabé výsledky v investičním bankovnictví. Příjmy divize investičního bankovnictví se propadly o 57 procent, zejména proto, že obavy z možného příchodu hospodářské recese snížily zájem o fúze a akvizice, uvedla agentura Reuters.

Výsledky Bank of America podpořil růst úrokových sazeb, který zvýšil její příjmy z poskytovaných půjček. Čisté příjmy z úroků bance ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 29 procent.

Společnost JPMorgan ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila rezervy o 1,4 miliardy dolarů kvůli očekávání příchodu mírné hospodářské recese. Šéf banky Jamie Dimon uvedl, že spotřebitelé sice pokračují v utrácení a podniky zůstávají v dobrém stavu, ekonomika ale čelí řadě nejistot.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

„Neznáme konečné důsledky geopolitických problémů včetně války na Ukrajině, zranitelných dodávek energií a potravin, přetrvávající inflace a bezprecedentního zpřísňování měnové politiky,“ dodal šéf banky JPMorgan.

Za poklesem zisku banky Citigroup stály nižší příjmy investičního bankovnictví a tvorba dodatečných rezerv. Banka rezervy za čtvrté čtvrtletí zvýšila o 640 milionů dolarů, zatímco příjmy z investičního bankovnictví jí o 58 procent klesly.

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Mohou v big tech kolosu založit první odbory

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Ti mohou založit první podnikové odbory

Po zhruba dvouleté snaze se zaměstnanci jedné z nejcennějších společností na světě Amazon v pobočce ve Staten Islandu v americkém státě New York dočkali kýženého vítězství nad vedením mocné big tech firmy. Vládní Národní rada pro pracovní vztahy potvrdila vznik jejich odborové organizace a odmítla odvolání šéfstva Amazonu s cílem odbory zrušit, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Továrny v USA Muskovi nevydělávají. Tak to zkusí v Indonésii

Teprve třetí zahraniční továrna americké Tesly by mohla stát v Indonésii. Musk se chystá s tamními autoritami podepsat předběžnou dohodu. Vysoce robotizované továrny v USA Musk dříve označil za černé díry na peníze. Do Indonésie ho ale spíše než levnější pracovní síla táhne nerostné bohatství. Jihoasijská země má čtvrtinu světových zásob niklu, klíčové suroviny pro výrobu baterií do elektromobilů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme