Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Ti mohou založit první podnikové odbory

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Mohou v big tech kolosu založit první odbory
Michael Tomeš / Newstream
Dušan Kütner
duk

Po zhruba dvouleté snaze se zaměstnanci jedné z nejcennějších společností na světě Amazon v pobočce ve Staten Islandu v americkém státě New York dočkali kýženého vítězství nad vedením mocné big tech firmy. Vládní Národní rada pro pracovní vztahy potvrdila vznik jejich odborové organizace a odmítla odvolání šéfstva Amazonu s cílem odbory zrušit, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Zaměstnanci Amazonu ve Staten Islandu nejenže sehnali dostatek podpisů svých spolupracovníků pro vyhlášení referenda o založení odborové organizace, ale také hlasování zorganizovali – a úspěšně. Loni v dubnu pak první odborovou organizaci ve firmě s téměř 1,5 milionu zaměstnanců po celém světě založili. Vedení Amazonu poté výsledky voleb a způsob hlasování zpochybnilo u vládní Národní rady pro pracovní vztahy (NRPV), která volby potvrdila.

Zlomový okamžik pro Amazon

Hlasování o založení prvního odborového svazu uvnitř Amazonu v USA znamená zlomový okamžik pro odborové aktivisty, kteří se již dlouho zaměřovali na Amazon jako na společnost zralou na vznik odborů, uvedl The Wall Street Journal.

Amazon propustí tisíce lidí, a to i v Evropě

Amazon propustí dvakrát více lidí, než se očekávalo. I v Evropě

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to uvedl generální ředitel společnosti Andy Jassy.

Přečíst článek

Cornele Overstreet, regionální ředitel Národní rady pro pracovní vztahy, který na případ dohlížel, rozhodl, že vedení Amazonu neposkytlo dostatečné důkazy ke zvrácení výsledků voleb. Vedení společnosti tvrdilo, že odbory zastrašovaly zaměstnance a používaly i jiné nevhodné metody, jak ovlivnit voliče. 

Poslední instancí šéfů firmy bude asi soud

V písemném prohlášení mluvčí Amazonu uvedla, že společnost se proti rozhodnutí odvolá, protože nevěří, že volební proces „byl spravedlivý, legitimní nebo reprezentoval většinu toho, co náš tým chce“. Chris Smalls, prezident odborů nazvaných Amazon Labor Union, naopak na Twitteru uvedl, že „nastal čas, aby Amazon podepsal odborovou smlouvu se zaměstnanci“.

Rozhodnutí NRPV znamená, že Amazon musí začít vyjednávat s odbory o smlouvě, uvedla mluvčí rady. Amazon Labor Union již dříve uvedl, že odvolání Amazonu bylo jen zdržující taktikou, jak se vyhnout vyjednávání s pracovníky o smlouvě. Rozhodnutí rady proti Amazonu znamená, že odbor je nyní certifikován jako zástupce pracovníků ve skladu na Staten Islandu. 

Amazon může ještě napadnout rozhodnutí regionálního úřadu vládní rady u správní rady NRPV ve Washingtonu, případně se ještě obrátit na soud. Důvodem může být to, že odboráři podobné snahy o vytvoření vlastní organizace v Amazonu ve dvou dalších případech ve státě New York a v jednom v distribučním centru v Bessemeru ve státě Alabama prohráli.

aMAZON

Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU, vyhne se tak obří pokutě

Americká společnost Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU. Vyhne se tak vysoké pokutě, kterou jí hrozila Evropská komise. Pravidla Amazon změní ve vztahu k obchodníkům, kteří své zboží prodávají jeho prostřednictvím. Pokud by tak neučinil, komise po něm mohla vymáhat až 10 procent z jeho celosvětových tržeb.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme