Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak a do kdy změnit zdravotní pojišťovnu? Času již není mnoho

Návštěva u lékaře
iStock
Věra Tůmová

V České republice působí aktuálně sedm zdravotních pojišťoven. Pokud chcete tu svou změnit, na žádost o přechod k jiné pojišťovně máte nyní čas jen do konce března. Druhý letošní termín pro podání žádosti je až tři měsíce před koncem roku 2024.

Reklama

Pokud chcete kvůli svému lékaři či zajímavým benefitům přejít letos k jiné zdravotní pojišťovně, máte na to už jen několik málo hodin. Změnit zdravotní pojišťovnu totiž můžete jen jednou ročně, a to ještě jen k prvnímu dni pololetí, tedy pouze k 1.lednu a k 1.červenci. Zdálo by se, že tak je ještě dost času, ale není to pravda, protože je potřeba podat žádost o změnu, respektive přihlášku k nové pojišťovně, v několikaměsíčním předstihu. Jde to nejdříve šest měsíců a nejpozději tři měsíce předem.

Nejbližší termín přechodu k jiné zdravotní pojišťovně tak je sice 1.července, přihlášku ale letos musíte podat nejpozději do 31.března 2024. Ačkoliv jsou nyní sváteční dny, dá se tento termín pro podání změny zdravotní pojišťovny stihnout bez problémů ale díky elektronickému podání.

Jak podat žádost o změnu zdravotní pojišťovny

Přihláška k nové zdravotní pojišťovně se může podávat tedy hned několika způsoby. V běžném pracovním dni to jde osobně na přepážce pojišťovny, nebo pak vzdáleným způsobem odesláním vyplněného formuláře poštou nebo elektronicky, což je na konci lhůty pro podání přihlášky ostatně obvykle i jediná možná varianta.

Elektronickou žádost je možné podat jednoduše prostřednictvím interaktivního online formuláře s názvem přihláška pojištěnce přímo na webových stránkách dané pojišťovny. Další možností je zaslání formuláře datovou schránkou, přes elektronickou ePodatelnu nebo Portál či někdy i přímo přes aplikaci zdravotní pojišťovny. Při využití elektronické komunikace navíc není obvykle nutné už dokládat další doklady. Návod na vyplnění jednotlivých kolonek přihlášky ke zdravotní pojišťovně je uvedený na webových stránkách každé pojišťovny.

Lékař, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi možná budou platit za lékaře. A to je dobře

Češi si možná připlatí za lékaře, navrhuje to část vládní koalice. Daň z mimořádných zisků totiž chronické schodkové hospodaření státu neřeší.

Přečíst článek

Při klasickém osobním jednání na pobočce je jinak nutné mít občanský průkaz a doklad o zaměstnání. OSVČ zase potřebují živnostenský list a výpis měsíčních záloh, které platí zdravotní pojišťovně. Studující a penzisté pak musí dokládat svůj status potvrzením o studiu nebo dokladem o přiznání důchodu.

Přecházet k jiné zdravotní pojišťovně je možné dokonce i v případě, že u své původní zdravotní pojišťovny nemáte vyrovnané všechny nedoplatky či penále. Ty totiž změnou pojišťovny nezmizí, ale zdravotní pojišťovna je i nadále bude po svém dlužníkovi vymáhat. 

Na co nezapomenout před změnou zdravotní pojišťovny

Každá ze sedmi zdravotních pojišťoven v Česku má ve svém portfoliu jinou nabídku benefitů i jinou strategii, jak lákat pojištěnce i kde navazovat smlouvy se zdravotními zařízeními. Ne každý, kdo v tuzemsku poskytuje zdravotní služby, má totiž sjednané smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami. Benefity jsou tak jedna věc a dostupnost lékařů či zdravotnických služeb hrazených konkrétní pojišťovnou věc druhá.

Změnou zdravotní pojišťovny tak sice můžete získat proplacení dalších služeb a plateb, které jste u původní pojišťovny neměli, ale na samotném pojistném nijak neušetříte. Nejde totiž o komerční pojištění, které by vznikalo na základě smlouvy, ale jde o povinné veřejné zdravotní pojištění podle zákona.

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Přečíst článek

Před změnou zdravotní pojišťovny se tak vyplatí si ověřit, zda lékaři a zdravotnická zařízení, které navštěvujete, spolupracují právě s tou zdravotní pojišťovnou, ke které chcete přejít. Jinak se může stát, že budete muset změnit lékaře, nebo si za ošetření u něj budete muset platit přímo ze svých peněz, protože nebude mít smlouvu s vaší novou zdravotní pojišťovnou. To bývá častý problém například u psychiatrických a psychoterapeutických ordinací nebo u zubařů a dalších soukromě ordinujících specialistů a soukromých klinik.

V případě, že se ke změně zdravotní pojišťovny rozhodnete, je třeba změnu ohlásit i svému lékaři. Zaměstnanci pak mají povinnost změnu oznámit také svému zaměstnavateli a to do 8 dní, jinak jim hrozí pokuta za pojistné placené na nesprávnou zdravotní pojišťovnu.

Kdo musí být zdravotně pojištěn

Zdravotní pojištění je v České republice ze zákona (Zákon o veřejném zdravotním pojištění) povinné pro každého, kdo zde má trvalý pobyt, získal zde azyl nebo pracuje pro zdejší zaměstnavatele se sídlem na území České republiky a s pracovněprávním vztahem uzavřeným podle předpisů České republiky.  

Zdravotní pojišťovny v České republice:

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ZKRATKA KÓD DATOVÁ SCHRÁNKA

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

VZP

111

i48ae3q

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

VOZP

201

p3aaext

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

CPZP

205

mk5ab8

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

OZP

207

q9iadw9

Zaměstnanecká pojišťovna Škod

ZPS

209

5kpadkp

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

ZPMV

211

9swaix3

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna

RBP

213

edyadmh

zdroj: Portál občana a zdravotní pojišťovny

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Rok 2024 bude ve znamení řady daňových změn, které přináší vládní konsolidační balíček a na něj navazující legislativní změny. Mění se sazby daní z příjmů pro právnické osoby, mizí daňové výhody pro rodiny a zaměstnance, zjednodušuje se DPH, které se dotkne prakticky každého, a narovnává se mimo jiné i systém zaměstnaneckých benefitů a upravují se daňová pravidla kolem pracovníků na dohody a u OSVČ. Ve spolupráci s daňovými experty společnosti Moore Acounting CZ a BDO zde přinášíme stručný přehled nejzásadnějších změn, které nás čekají v roce 2024.

Přečíst článek

Do důchodu později. Posunout věk odchodu bude nezbytné, shodli se zástupci opozice, koalice i Pavel

Zástupci koalice i opozice se s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Pavel to oznámil po jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě.

Přečíst článek

ilustrační foto

Marek Zeman: Individuální účty dávají čím dál větší smysl

V Česku je veřejné zdravotnictví dostupné, na vysoké úrovni a více méně bez přímé úhrady pacientem. Samozřejmě i u nás jsou obory s větší mírou spoluúčasti, ale to k věci patří a my pacienti to chápeme.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Zeman vetoval Stanjurovy škrty „na oko“. Šéf financí jen hodil problém na pojišťovny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme