Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi možná budou platit za lékaře. A to je dobře

Lékař, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Češi si možná připlatí za lékaře, navrhuje to část vládní koalice. Daň z mimořádných zisků totiž chronické schodkové hospodaření státu neřeší.

Reklama

Daň z mimořádných zisků, kterou zvažuje vláda, problém veřejných financí neřeší. Ten tkví v jejich trvalé schodkovosti. A mimořádné zisky jsou z definice dočasné, ne trvalé. Jinak by to byly zisky řádné. Vláda se tak nezodpovědně snaží skutečné ozdravení veřejných financí odsunout.

Odsunout se jej snaží proto, že na výběr má prakticky jen samé nepopulární kroky. Jedním z nich je, že by si lidé připláceli za lékařskou péči. Takový balonek už vypustil ekonomický expert ODS a místopředseda sněmovny Jan Skopeček. Osobně takové řešení preferuje před zaváděním sektorové daně nebo daně z mimořádných zisků.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Sektorová daň vrací Česko k socialismu. Gottwald by návrhu tleskal

V Česku ožil přízrak sektorové daně. Po jejím zavedení v oblasti energetiky volají hned čtyři z pěti vládních stran, kromě ODS. V čele šiku za zavedení sektorového zdanění stojí Piráti, nečekaně se ovšem přidává také Národní rozpočtová rada. Její nový šéf Mojmír Hampl žádá sektorovou daň nejen na energetiku, ale také na banky. Zdůvodňuje to věru marxistickým slovníkem. Energetické společnosti a banky prý mají za současné válečné situace „nezasloužené žně“, tedy pochopitelně ziskové žně.

Přečíst článek

Bezplatné zdravotnicví je chiméra

Reforma financování veřejné zdravotní péče je podobně naléhavá jako reforma penzí. Stejně jako důchodový systém je i systém financování zdravotnictví citlivý na dopady demografického stárnutí obyvatelstva, které budou v příštích letech a desetiletích stále závažnější a tíživější. Reforma je proto nutností.

Není důvod, aby si finančně zajištění lidé ze středních a bohatých vrstev nepřipláceli za zdravotní výkony ze svého daleko více peněz než nyní. Samozřejmě, sociálně slabí lidé nebo důchodci by měli mít přístup ke zdravotní péči také takový, aby jej mohli finančně unést, tedy výrazně levnější, případně bezplatný. Nutno ale opakovat, že bezplatné zdravotnictví je chiméra. Vždy jej někdo platí. A je to daňový poplatník.

Současný stav financování veřejného zdravotnictví prostě není udržitelný. Vyšší finanční spoluúčast pacientů, kteří si to mohou dovolit, je proto žádoucí. Neexistuje žádný důvod, aby chudí důchodci platili ze svých daní – třeba z DPH za potraviny, které si kupují – zákroky u lékaře bohatým lidem, kteří by si je bez problému mohli platit ze svého.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Patří k vlivným českým portfoliomanažerům a na Twitteru pravidelně zveřejňuje výsledky fondů J&T Investiční společnosti, v nichž právě ČEZ hraje významnou roli. I proto se dění v polostátním energetickém gigantu výrazně věnuje a často je komentuje. „Nekonzistentnost názoru naší politické elity, její nejednoznačná vyjádření, posílají akcie ČEZ dolů, protože přesně to, co si investor nepřeje, se stalo - být v nejistotě,“ říká Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Anna Šabatová, lídryně společné kandidátky Zelených a ČSSD pro volby do pražského zastupitelstva

Stanislav Šulc: Anna Šabatová volá po návratu progresivní daně. Problémy to ale nevyřeší

Anna Šabatová chce být pražskou primátorkou. Uspět se ale snaží s celostátními tématy a za její navrhovaná „řešení“ by se nemusel stydět lecjaký populista. Mimořádná osobnost tak trochu hraje o vlastní odkaz. 

Přečíst článek

Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu.

Lukáš Kovanda: Stát se v plánu přiživit se na rekordních ziscích bank přepočítal

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme