Reklama

MMA vyrábí milionáře. I v zákulisí

Conor McGregor
Andrius Petrucenia via Wikimedia Commons
Tereza Zavadilová

První turnaj bojového sportu Oktagon proběhl v Česku přesně před pěti lety. Mixed Martial Arts, MMA, je celkově mladý sport, už ale přilákal velké peníze. Na fenoménu mohou zbohatnout i laici: na sport se horečně sází a do akcií majitelů promotérských firem se dá investovat, jak vyplývá z analýzy newstream.cz. 

Reklama

Smíšená bojová umění jakožto etablovaný sport mají historii dlouhou necelé tři dekády. Vznikly z asijských bojových filmů i brazilských zápasů, ačkoli se lidé kolem sportu rádi odkazují na zápasnické tradice až do Antiky. Co do diváckého zájmu i sponzorských peněz patří mezi nejrychleji rostoucí sporty světa. Největším pořadatelem MMA zápasů v tuzemsku je česko-slovenská organizace MMA Oktagon, která první soutěž uspořádala v prosinci 2016 a od té doby asi tři desítky zápasů. 

Vlastnicky za MMA Oktagon stojí slovenská firma Neruda Production, kterou vlastní promotéři Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Na výsledcích firmy je vidět, jak se sportu daří. V roce 2018 produkční firna utržila 737 tisíc eur, o rok později už rovné dva miliony eur a loni už 3,4 milionu eur. Firma loni i přes covidovou pandemii, která ztížila pořádání zápasů, vydělala 511 tisíc eur čistého. Letos to podle spolumajitelů bylo tak napůl. „Tento rok byl rozporuplný, nevíme jestli se máme smát nebo plakat. Většinu času jsme nemohli pořádat turnaje ve vyprodaných halách a těšit se ze společných zážitků s našimi fanoušky,” řekl newstream.cz zakladatel Oktagonu Pavol Neruda.

Zakladatelé Ikiseq Ondřej Novotný z Oktagonu MMA, influenceři Čeněk Stýblo a Petr Václavek

Novotný z Oktagonu, Stýblo a Václavek přicházejí s platformou na investice do lidí

Sportovec, modelka, umělec i kuchař. Trojice podnikatelů a influencerů spustí platformu na investice do lidského potenciálu s názvem Ikiseq. S kontrakty se chystají obchodovat jako na burze.

Přečíst článek

Turnaje se přenášely s minimem fanoušků z Bobyhall v Brně, protože tam to opatření dovolila. „Výhledy na příští rok jsou ryze optimistické. Covid bude pryč, my se vrátíme do vyprodaných největších hal v Česku a na Slovensku, no a možná i dál za hranice,” dodává Neruda. Oktagon má ve stáji MMA hvězdy jako Karlos Vémola, Attila Végh a Milan Ďatelinka. 

A jak vypadají honoráře českých zápasníků? Ne úplně špatně. Jiří „Denisa” Procházka si například letos v květnu za vítězný zápas UFC s Dominickem Reyesem vydělal 214 tisíc dolarů - podle serveru Fightlive se výhra skládá následovně: 55 tisíc dolarů za zápas, 55 tisíc za výhru, 50 tisíc bonus za výkon večera, 50 tisíc bonus za zápas večera a čtyři tisíce za mediální povinnosti.

Ani poražený neodejde s prázdnou - za tentýž večer si Reyes přišel na 113 tisíc dolarů. Ovšem takto vysoké honoráře jsou pro tuzemské borce spíše výjimkou. Většinou si bojovníci MMA v vydělávají v řádu desítek tisíc korun za zápas, superhvězdy typu Vémola a Végh statisíce za zápas. Ovšem krom toho zápasníci standardně dostávají i sponzorské peníze

„V rámci individuálního sponzoringu spolupracujeme s bojovníky Muradovem, Dvořákem a Paradeiserem, podobně jako s hvězdami dalších sportů. Muradov účinkuje v našich TV spotech, své názory a odhady prezentuje na webu Tipsportu pro naší komunitu sázkařů. Podobě se podílí na tvorbě blogů a analýz k zápasům i Dvořák,” vysvětluje praxi Jiří Hadrava z Tipsportu.

MMA je logicky vyhledávaným sportem i pro sázkaře - podle Hadravy jde o nejvíce rostoucí sport a táhnou především velká jména z Česka i ze světa. V tzv. prematch, tedy předzápasových sázkách, je MMA v Tipsportu letos už pátým nejsázenějším sportem, tedy více než házená, volejbal a e-sporty. V live sázkách byl devátým nejsázenějším.

Klání v esportu The International v Seattlu v roce 2014.

Lídr esportu 100 Thieves získal další investory. Má cenu 460 milionů dolarů

Jedna z největších firem pořádajících klání v esportu, provozující vlastní herní týmy i obchod s vlastní módní značkou 100 Thieves z Los Angeles získala v dalším investorském kole sumu ve výši 60 milionů dolarů. Hodnota firmy tak vystoupala na 460 milionů dolarů (asi 10,3 miliardy korun) a pojistila si místo v první světové lize videoher a esportu.

Přečíst článek

Přesto třeba hokej či fotbal jsou v sázenosti stále řádově jinde, v předzápasových sázkách se vsadilo na fotbal zhruba čtyřicetkrát více než na bojové sporty. Letošními nejsázenějšími zápasy se u Tipsportu staly Oktagon Vémola - Ďatelinka, kde se prosázelo dvacet milionů korun, a zmíněný boj UFC Procházka - Reyes se sázkami ve výši 13 milionů korun. 

150 tisíc dolarů za zápas

Světoví borci dostávají za zápasy ještě řádově jiné peníze. Nejlépe placeným MMA hráčem světa je irský zápasník, UFC profesionál Connor McGregor (na úvodním snímku i níže), magazín Forbes odhadl jeho bohatství na 110 milionů dolarů. Paradoxně ale většina jeho bohatství nepochází z MMA, ale krátké boxerské kariéry. 

V průměrů si UFC bojovník za rok vydělá zhruba 150 tisíc dolarů za rok za zápasy. Kromě sponzorských peněz si k tomu většinou připočítají i marketingové výdělky, protože MMA zápasníci mají obrovské počty fanoušků nejen na sociálních sítích.  

Khabib Nurmagomedov (vpravo) se snaží poslat k zemi Conora McGregora během galavečera UFC 229, který se konal v roce 2018 v Las Vegas. John Locher / AP
 

Zakladatelem evropského Oktagonu (oktagon proto, že MMA zápasy se většinou odehrávají v osmihranné kleci) je italský podnikatel a prezident organizace bojových sportů Fight1 Carlo Di Blasi. Orgazinaci založil v roce 1996. V poslední době na sebe upozornil protesty proti zavření tělocvičen MMA v době covidu. „Tělocvičny jsou vždy uzavřeny jako první a znovu otevřeny jako poslední; to lze nazvat šílenstvím, protože vždy postupují podle právních předpisů. V tělocvičně je řetězec velení, typický pro sport obecně, který je v  bojových sportech téměř vojenský. Kromě toho do nich obvykle chodí jen členové,” stěžoval si Blasi italskému listu Fatti Marzialli. 

Mezi rostoucí MMA organizace ve středo- a východoevropském regionu patří polská KSW, kterou založil bývalý manažer hotelu Marriot Martin Lewandowski se sportovním promotérem Maciejem Kawulskim v roce 2002. KSW nedávno přetáhla českého zápasníka Miroslava Brože, v její stáji hraje také Magda Šormová. 

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Hvězdy, modelky a Elon Musk

Nejen zápasníci či sázkaři ale mohou na fenoménu MMA vydělat.  Světovým hegemonem v oblasti MMA je zmíněná Ultimate Fighting Championship (UFC). Zhruba čtyřicet procent tržeb americké organizace pochází ze soutěží mimo USA. Loni UFC utržila přes dvě miliardy dolarů.

Jeho mateřská firma, což je mediální gigant Endeavor, je od letoška na burze. Endeavor kromě UFC vlastní agenturu na vyhledávání talentů a zastupování hvězd v Hollywoodu s názvem WME a také modelingovou a fashion firmu IMG, která pořádá například známý londýnský a newyorský Fashion Week či soutěž Miss Universe. Šéfem a spolumajitelem Endeavor je Ari Emanuel, barvitá figura - mimo jiné býval agentem Oprah Winfrey, Martina Scorseseho či chvíli i Donalda Trumpa. Z konglomerátu se mu postupně povedlo vybudovat firmu s šesti tisíci zaměstnanci a kancelářemi v 28 zemích. 

Endeavor vstoupila na burzu letos v dubnu s cenou 24 dolarů za akcii, což firmu ohodnotilo na 10,6 miliardy dolarů, nyní se akcie pohybují asi o pětinu výše. Mimochodem, v řídícím výboru firmy, která letos celkem utrží skoro pět miliard dolarů, je od letoška i Elon Musk. „Když se podíváme na trendy, které utvářejí naši branži - tedy rostoucí poptávka po obsahu, zvyšující se hodnota talentu a značek za tímto obsahem a touhu lidí potkat se na živých událostech, Endeavor má pro letošní druhé pololetí velmi optimistický výhled a pozici,” uvedl nedávno Emanuel, který si sám na IPO firmy podle Bloombergu vydělal 480 milionů dolarů. Endeavor vykoupila vlastnické podíly v UFC ve dvou tranších za celkem 5,8 miliardy dolarů. Dlouholetým šéfem UFC je bývalý zápasník, promotér a milovník okázalého lifestylu Dana White.

Dana White, šéf UFC Andrius Petrucenia via Wikimedia Commons

Ovšem jeho zásluhou je, že organizace dosáhla na vrchol. Díky prodeji akcií UFC a tučnému manažerskému platu je Whitovo jmění odhadováno americkými sportovními magazíny na půmiliardu dolarů. 

Asie se nadechuje 

Mezi silné organizace na poli MMA - po UFC je druhá největší - patří rovněž americká Bellator Fighting Championships, kterou založil Bjorn Rebney v roce 2008 a o šest let později ji prodal mediálnímu gigantu ViacomCBS - kam patří třeba Paramount Pictures a řada televizí včetně MTV. Akcie ViacomCBS ale letos žádná hitparáda nejsou, během roku se jejich cena snížila o čtvrtinu.

MMA je rostoucím sportem, který ještě zdaleka globálně nenarazil na strop - jeho nástup v Asii teprve začíná.  „MMA je na cestě k tomu stát se i v Asii nejoblíbenějším sportem,” řekl CNBC Victor Cui z One Fighting Championship. Tahle firma se sídlem v Singapuru pořádá devadesát procent bojových závodů po Asii a chce být asijským protipólem UFC. „Asijští hráči jsou z globálního hlediska velice relevantní, ale sport jako takový je na kontinentu celkem nový,” vysvětlil Cui. Podle CNBC se i UFC dívá po Asii. Letos poprvé se konal velký turnaj v čínském Macau. Vzhledem k obyklé razanci nástupu Asie do různých trendů se zdá, že obliba sportu s potetovanými zápasníky pohádkově-barbarského vzezření teprve začíná. 

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zakladatelé Ikiseq Ondřej Novotný z Oktagonu MMA, influenceři Čeněk Stýblo a Petr Václavek

Novotný z Oktagonu, Stýblo a Václavek přicházejí s platformou na investice do lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme