Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Conor McGregor
Andrius Petrucenia via Wikimedia Commons
 Zlaťák

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Reklama

Top 7 sportovců s nejvyššími příjmy v roce 2021 podle Forbes

Časopis Forbes každoročně vydává srovnání výdělků sportovců napříč všemi disciplínami. Do srovnání se počítají výdělky od 1. května 2020 do 1. května 2021. Forbes sleduje nejen celkový příjem ze sportu, který zahrnuje plat, bonusy a odměny za výhry v turnajích, ale také výdělky mimo hřiště ze sponzorských dohod, příjmů z licencí a prodeje firem dle oficiálně dostupných smluv.

  Jméno Sport Celkový roční příjem Na hřišti Mimo hřiště
1. Conor McGregor MMA 180 mil. 22 mil. 158 mil.
2. Lionel Messi Fotbal 130 mil. 97 mil. 33 mil.
3. Cristiano Ronaldo Fotbal 120 mil. 70 mil. 50 mil.
4. Dak Prescott Americký fotbal 107,5 mil. 97,5 mil. 10 mil.
5. LeBron James Basketbal 96,5 mil. 31,5 mil. 65 mil.
6. Neymar Fotbal 95 mil. 76 mil. 19 mil.
7. Roger Federer Tenis 90 mil. 0,03 mil. 90 mil.

Zdroj: Forbes Highest-Paid Athletes 2021

Nejlépe placeným sportovcem v roce 2021 byl bojovník MMA Conor McGregor. 22 milionů dolarů si vydělal díky vystoupení v UFC, přestože dostal K. O. od Dustina Poiriera. Jeho hlavní zdroj příjmu ovšem leží mimo zápasnickou klec – prodal totiž svůj podíl ve značce whiskey Proper No. Twelve.

Mezi další sportovní hvězdy, jejichž příjem ze sponzoringu převyšuje výdělek v samotném sportu, patří basketbalista LeBron James a tenista Roger Federer. LeBron James uzavřel výnosné partnerství se značkou Pepsi. Roger Federer v uplynulém roce kvůli zranění kolene skoro nehrál, a tak téměř celé jeho příjmy plynuly z dlouhodobých sponzorských smluv se společnostmi Rolex, Credit Suisse a Uniqlo.

Zakladatelé Ikiseq Ondřej Novotný z Oktagonu MMA, influenceři Čeněk Stýblo a Petr Václavek

Novotný z Oktagonu, Stýblo a Václavek přicházejí s platformou na investice do lidí

Sportovec, modelka, umělec i kuchař. Trojice podnikatelů a influencerů spustí platformu na investice do lidského potenciálu s názvem Ikiseq. S kontrakty se chystají obchodovat jako na burze.

Přečíst článek

Nejbohatším sportovcem světa je Michael Jordan

Michael Jordan na archivním snímku z roku 2013 mccarmona23 / Creative Commons / CC BY 2.0

Kromě výdělků za uplynulý rok sleduje časopis Forbes také celkové jmění sportovců, a to i těch již vysloužilých. V tomto žebříčku se na prvním místě umisťuje Michael Jordan s čistým jměním v hodnotě 2,25 miliardy dolarů. Basketbalista, který je často nazýván nejlepším hráčem NBA všech dob, vydělal desítky milionů dolarů ze spolupráce se značkou Nike. Během své kariéry si přišel asi na 100 milionů dolarů, ale k takové částce se odhadem dostane ročně jen díky sponzoringu. Má také majetkový podíl v basketbalovém týmu Charlotte Hornets.

Dalším miliardářem mezi sportovci je bývalý rumunský tenista Ion Țiriac. Po ukončení své vlastní sportovní kariéry se stal koučem – trénoval například světovou jedničku Borise Beckera – a podnikatelem. Po pádu komunismu v Rumunsku založil banku Banca Tiriac. Jeho podnikání se rozšířilo také o maloobchod, autosalony, leteckou společnost, pojišťovny či obchod s realitami. Těsně pod miliardovou hranicí se nachází také jmění golfisty Tigera Woodse.

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

Ve kterém sportu se vydělává nejvíc?

Z pohledu na žebříček nejbohatších sportovců světa je zřejmé, že velký podíl na jejich výdělku mají podnikatelské aktivity a spolupráce. Pokud bychom se podívali výhradně na příjem ze sportu, která disciplína patří mezi ty nejlépe placené?

Nejvíce si vydělají hráči tenisu, golfu, hokeje, baseballu, fotbalu, amerického fotbalu a basketbalu. Mezi nejlépe placené sportovce patří také boxeři, zápasníci MMA nebo wrestleři a jezdci F1. Vliv na výdělky má velikost fanouškovské základny po celém světě i ochota sponzorů vložit do daného sportu peníze. 

V roce 2022 je stejně jako předchozí roky nejlépe placeným sportem basketbal. Hráči NBA si v průměru vydělají nejvíce – celkově jich je málo (v každém týmu 13–15 hráčů, celkem 30 týmů v NBA) a fanoušci basketbalu jsou ochotni utratit stovky dolarů za vstupenky na zápas i týmové propagační předměty.

NBA sledují miliony lidí po celém světě a ve vysílacích právech se točí miliony dolarů. Mnoho nadějných hráčů NBA je také přepláceno, aby si je týmy udržely. Prvních deset nejlépe placených hráčů NBA v sezóně 2021/2022 vydělává 40–45 milionů dolarů ročně.

Cristiano Ronaldo

Lukáš Kovanda: Ronaldo odchází z Juventusu, akcionáři plesají

Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City.

Přečíst článek

Conor McGregor

MMA vyrábí milionáře. I v zákulisí

První turnaj bojového sportu Oktagon proběhl v Česku přesně před pěti lety. Mixed Martial Arts, MMA, je celkově mladý sport, už ale přilákal velké peníze. Na fenoménu mohou zbohatnout i laici: na sport se horečně sází a do akcií majitelů promotérských firem se dá investovat, jak vyplývá z analýzy newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zakladatelé Ikiseq Ondřej Novotný z Oktagonu MMA, influenceři Čeněk Stýblo a Petr Václavek

Novotný z Oktagonu, Stýblo a Václavek přicházejí s platformou na investice do lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme