Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Psychologie trhu - informace o tématu

Příběhy miliard, lidí za nimi, jejich úspěchů a pádů. Megatrendy a jak na nich vydělat. Kryptoměny, akcie, fondy i netradiční investice. Jak psychologie ovlivňuje dění na burze. Píše zkušená autorka Tereza Zavadilová

Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Podpora Donalda Trumpa i příspěvky do jeho kampaně od neúspěšného atentátu dramaticky rostou. Podpořili ho také ikoničtí hráči z technologického Silicon Valley, lidé ze tří fondů, kteří táhnou inovace poslední dekády. 

Přečíst článek
Zlatá olympijská medaile OH Paříž 2024 s kusem Eiffelovky ve svém středu

Jako zlatokopek ráj. Šampaňské, Vuitton, Dior a spol. pozlatí pařížskou olympiádu

Přečíst článek
Jeden ze symbolů burzy na newyorské Wall Street

Pár burzovních pouček od zkušeného harcovníka: V akciích si kupujete zítřek za dnešní peníze

Přečíst článek
Salma Hayek s manželem Francoisem-Henri Pinaultem (vpravo)

Francouzští králové luxusu zestárli. Co čeká jejich impéria?

Arnault a Pinault, dva francouzští rivalové, vlastníci domů s nejvyšší módou. Jednomu patří Louis Vuitton a Dior, druhému Gucci a Balenciaga. Leckdo si je plete. Nápověda: Pinault mladší má za ženu Salmu Hayek. Arnault je ale větší a úspěšnější, zvlášť v posledních letech.

Přečíst článek
Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Zlatá horečka je zpět. Zlato letos zdražilo o 17 procent. "Pomáhá" tomu politický i ekonomický neklid ve světě. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí: třeba během inflace zlato nikoho neochránilo.

Přečíst článek
Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu

Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu. Teď, jak vylézt zpátky

Prodeje elektrokol, jinak také e-biků, zažily vrchol v pandemii, kdy lidé hledali jiné způsoby dopravy než tou hromadnou a měli čas. Od té doby prodeje letí dolů a výrobci jsou zavaleni zásobami. Do pasti se chytil i věhlasný fond KKR. 

Přečíst článek
Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek
Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Vítězství vypadá jako bitcoin. I kdyby zase spadl

Nad 72 tisíc dolarů se poprvé podíval bitcoin. Už téměř odepisovaná kryptoměna, která v listopadu 2022 stála 15787,28 dolaru. Charakter bitcoinu pohádkově zesílil, dokázal se už několikrát odrazit ode dna.

Přečíst článek
30. léta minulého století

Před sto lety byli všichni hubení. Nebyl ani Ozempic, ani Herbalife

Léky na hubnutí jsou dobrá sázka pro investory. Naopak tyto "skorozázračné" léky ubližují firmám, které na obezitě populace dlouho vydělávaly. Jako Herbalife nebo kluby na hubnutí Weight Watchers.  

Přečíst článek
Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Otevřel si důl s diamanty

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Legenda je zpět. Dvaaosmdesátiletý Christo Wiese byl sice aktérem i obětí jednoho z největších krachů v Evropě, na podnikání ale evidentně nezanevřel. Naopak, otevřel diamantový důl v rodné Jihoafrické republice.

Přečíst článek
Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Zuckerbergova Meta možná otevřela stavidla: polozapomenutý trend dividend se vrací na scénu. Objem peněz v dividendových fondech roste, dozvíte se se v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Elon pláče a Mark se směje. A slíbená rvačka ani nemusela být

Elon Musk už není nejbohatším mužem planety, ale ještě se zuby nehty drží druhé příčky. Jeff Bezos i Mark Zuckerberg jsou však nebezpečně blízko, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek
video

Vstoupit na trh je lehké, uspět už ne, říká Zavadilová z newstream.cz

Zpravodajský web newstream.cz letos oslaví třetí výročí. Jak se buduje nové médium? Co přinese rok 2024 do ekonomiky? Odpovídala v pořadu Eva Talks moderátorce Evě Čerešňákové spoluzakladatelka a šéfka newstream.cz Tereza Zavadilová.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme