Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Miliardář Vítek má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru za třináct miliard

Miliardář Radovan Vítek a jeho CPI má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru na třináct miliard
ČTK
 ČTK

Kyperský soud nařídil bankám zmrazit českému miliardáři Radovanu Vítkovi majetek v hodnotě 13 miliard korun. Uvádí to německý ekonomický deník Handelsblatt, podle kterého se případ týká Vítkovy investiční a realitní společnosti Czech Property Investments (CPI) a jeho sporů s někdejšími partnery z Česka, Švýcarska a Spojených států. Skupina CPI Property Group zmrazení majetku popřela, předběžné opatření není účinné, reagoval její mluvčí Jakub Velen.

Reklama

„Český obchodník vytvořil realitní impérium, a to i v Německu. Bývalí obchodní partneři ho žalují a soud na Kypru jim dal nyní za pravdu," napsal Handelsblatt, který text zveřejnil v pondělí večer na svém webu. Zprávu o zmrazení části Vítkova majetku dnes převzal magazín Der Spiegel. Handelsblatt také poznamenal, že Vítek, který se zajímá o reality i v Německu, je znám „hrubými obchodními metodami“.

Radovan Vítek z CPI Property Group

Realitní magnát Vítek prodal kanceláře za miliardy rakouské firmě, kterou vlastní

Rakouská realitní společnost s Immo koupila v České republice tři kancelářské budovy a jeden hotel od realitní firmy CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka. Oznámila to v tiskové zprávě společnost s Immo, ve které CPIPG vlastní většinový podíl. Dodala, že celková hodnota těchto nemovitostí je 167,7 milionu eur (zhruba čtyři miliardy korun).

Přečíst článek

V minulosti řešil žalobu proti CPI Property Group americký soud. V dubnu 2019 ji podal americký hedgeový fond Kingstown a další strany, včetně firem někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) Marka Čmejly a Jiřího Diviše. Spor se týkal převzetí firmy Orco Property Group. Loni v září odvolací soud žalobu zamítl.

Účty obstavené nemáme, tvrdí CPI

Podle mluvčího CPIPG není nyní předběžné opatření účinné. „Žádné účty nejsou obstavené, majetek není zamrazen. Jedná se o obvyklý recyklát lží a nesmyslů, které už Čmejla s Divišem neúspěšně použili v Americe i v České republice," reagovala společnost na informace deníku Handelsblatt.

CPI Property Group

Nejrůstovější rok v historii CPI Property. Společnosti Radovana Vítka loni rekordně stoupl hrubý provozní zisk

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka vykázala za loňský rok díky akvizicím rakouských firem Immofinanz a S Immo rekordní hospodaření, zároveň ale musí řešit vysoké zadlužení. Z zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že firma zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk o 64,9 procenta na 608 milionů eur (přes 14,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Vítkovi někdejší partneři podle Handelsblattu podávají proti českému investorovi žaloby v USA, Lucembursku a na Kypru od roku 2015 za to, že je při budování CPI podvedl přes fiktivní společnosti. Soud na Kypru nedávno nařídil bankám zmrazit část Vítkova majetku, uvedl deník.

Podle něj na konci dubna vypršela lhůta, do které měli Vítkovi právníci předložit argumenty. Do léta soudci rozhodnou, zda peníze zůstanou zmrazené až do konce soudního sporu, dodal Handelsblatt. Jako jednoho ze žalobců uvádí česko-švýcarského občana Jiřího Diviše.

Investice do komerčních realit v Česku loni dosáhly 2,03 miliardy eur (v přepočtu 48,7 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent.

Investice do komerčních realit loni stouply o osm procent, letos to taková sláva nebude

Investice do komerčních realit v Česku loni dosáhly 2,03 miliardy eur (v přepočtu 48,7 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o osm procent. Při vyloučení transferů v rámci majetkové skupiny vlastníka a předprodejů dosáhl objem investic 1,67 miliardy eur (40 miliard Kč), meziročně o šest procent méně. Z 51 procent se jednalo o domácí kapitál a největší podíl měly na investicích maloobchodní nemovitosti s 30 procenty. Vyplývá to z údajů realitní poradenské společnosti Knight Frank.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme