Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Matka české Kooperativy zvýšila zisk o čtvrtinu, akcie VIG na pražské burze posilují

Kooperativa, VIG, ilustrační foto
Ergane / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) loni podle předběžných údajů zvýšila čistý zisk o 24 procent na 466 milionů eur (11,1 miliardy korun). Firma, která je významným hráčem na českém pojistném trhu, uvedla společnost. S akciemi VIG se obchoduje na pražské burze, kde krátce po zahájení dnešních obchodů vykazovaly růst o více než jedno procento.

Reklama

Celkový objem pojistného se loni zvýšil o 14,1 procenta na 12,6 miliardy eur (téměř 300 miliard korun). Management navrhl, aby pojišťovna zvýšila výplatu akcionářům, z loňského zisku proto plánuje zvýšit dividendu o čtyři procenta na 1,30 eura na akcii.

„Předběžné údaje skupiny VIG za rok 2022 vykreslují velmi uspokojivý obraz, podtrhují naši růstovou strategii a náš cíl být stabilním a spolehlivým partnerem i v těžkých časech,” uvedla k výsledkům hospodaření generální ředitelka VIG Elisabeth Stadlerová. Loňský rok byl podle ní ve znamení zvýšené nejistoty, mimo jiné kvůli válce na Ukrajině.

Skupina VIG patří k největším pojišťovnám ve střední a východní Evropě. Tvoří ji asi 50 firem ve 30 zemích a má více než 25 tisíc zaměstnanců. V České republice vlastní pojišťovnu Kooperativa a spolu s Českou podnikatelskou pojišťovnou (ČPP) má na českém pojišťovacím trhu asi třetinový podíl.

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek

Reklama

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Generali Česká pojišťovna

Generali hlásí rekordní zisk, podělí se o něj s akcionáři

Italské pojišťovně Generali stoupl v loňském roce provozní zisk o 11,2 procenta na rekordních 6,5 miliardy eur (154,7 miliardy korun). Vyšší úrokové sazby podpořily segment životního pojištění a segment neživotní pojištění se ukázal být odolný, uvedla pojišťovna, která je po spojení s Českou pojišťovnou jedničkou na českém trhu.

Přečíst článek

Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění.

Expert radí: Nepodceňujte pojištění hypotéky. A na co si dát ještě pozor

Banky při financování bydlení nechtějí nic riskovat. Proto sjednání hypotéky vždy podmiňují zástavou kupované nebo jiné vhodné nemovitosti, kterou mohou v případě dlouhodobého nesplácení úvěru zpeněžit a uspokojit tak svoji pohledávku. Jistí se i pro případ škod na nemovitosti, které snižují její reálnou tržní cenu. Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění. Jaké pojištění je nutné uzavřít, podle čeho vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor, radí Miroslav Majer, CEO startupu hyponamíru.cz. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme