Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milosrdný rok 2023. Přírodní živly méně řádily a napáchaly nižší škody

ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Objem pojištěných škod způsobených přírodními živly v ČR loni klesl o sedm procent na 3,35 miliardy korun. Jejich počet se snížil o 29 procent na 66 200. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven. Nejvíce škod podle ní způsobily požáry a vichřice. Meziročně nejvíce přibylo škod následkem tíhy sněhu, naopak méně jich bylo z krupobití.

Reklama

Generali Česká pojišťovna loni řešila 34 tisíc událostí za 2,2 miliardy korun. Předloni to bylo 43 tisíc událostí za tři miliardy korun. Nejčastější příčinou škod byla v roce 2023 vichřice, která klientům způsobila 8300 pojistných událostí za 282 milionů korun. Následovalo krupobití s 4400 škodami za 405 milionů a déšť s 3600 škodami za 44 milionů korun. "Nejdražší loni ale byly následky požárů, za ně jsme vyplatili klientům přes miliardu korun," řekl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

"Rok 2023 byl z pohledu řádění živlů milosrdnější než předchozí roky," uvedla mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová. Událostí s bouřkami, vichřicemi nebo krupobitím bylo podle ní sice hodně, nicméně spíše s lokálním výskytem a menší intenzitou. Uniqa ale zaznamenala více škod na vozidlech kroupami či zřícením stromů nebo sloupů při vichřici - v porovnání s rokem 2022 asi o pětinu. Méně naopak bylo bleskových povodní z velkého přívalového deště. "Nejvíce živly řádily v srpnu, kdy se do ČR přesunula silná bouřková fronta z Bavorska. Na jaře zase dominovaly vichřice," dodala Svobodová.

Nový zákon rozšíří povinné ručení i na elektrokoloběžky

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve sbírce.

Přečíst článek

Počet živelních události v roce 2023 u klientů Kooperativy proti předloňsku klesl o 7000, způsobené škody byly naopak loni o 30 milionů vyšší. Největší škody, 1333 škod za celkem 947 milionů, způsobily loni klientům Kooperativy požáry. Vichřice, včetně tornád, způsobily v loňském roce 5220 škod za 268 milionů, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) řešila loni 5440 pojistných událostí způsobených živly, vyplatila přes 712 milionů korun. Škod způsobených živly bylo méně než v 2022, ale jejich finanční objem vzrostl téměř o čtvrtinu, řekla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Ve statistikách za loňský rok podle ní živelním škodám dominují škody z vichřice a atmosférických srážek. Téměř dvojnásobný nárůst počtu i objemu zaznamenala ČPP u škod způsobených tíhou sněhu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme