Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína zavírá Šanghaj. Lockdowny ji stojí desítky miliard dolarů měsíčně

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa
Marqueed / Creative Commons / CC BY 3.0
Petra Jansová
pej

Minimálně 46 miliard dolarů měsíčně. Tak výrazný dopad mají dosavadní tvrdé lockdowny čínských měst ve snaze zabránit šíření covidu, tvrdí studie Čínské univerzity v Hongkongu. A to je ještě ta optimistická varianta, která nepočítá s vlivy inflace. Včera přitom začala platit uzávěra Šanghaje s 26 miliony obyvatel, která bude znamenat další ekonomické ztráty.

Reklama

V Číně se rozjíždí další vlna pandemie. Nejlidnatější země světa s ní bojuje velmi tvrdými uzávěrami celých aglomerací, které přinášejí ohromné ekonomické ztráty. Tak velké, že se dokonce projeví na celkovém ekonomickém výkonu druhé největší ekonomiky světa. Dosavadní uzávěry měsíčně podle odhadů hongkongské Čínské univerzity vyšly Čínu na 46 miliard dolarů, což odpovídá zhruba 3,1 procentům měsíčního HDP celé Číny.

„Tvrdost opatření v čínských aglomeracích je taková, že vidíme vyšší ekonomické dopady než v jiných zemích,“ konstatuje Čeng Michael Song, jeden z autorů studie. Odhady honkongských ekonomů přitom vychází z předpokladu, že čínské aglomerace generují dohromady asi 20 procent HDP země (celkové čínské HDP byl v roce 2021 14,7 bilionu dolarů).

Odhady jsou podle Songa však stále ještě poměrně konzervativní. Pokud by došlo na tu nejpřísnější uzavírku všech čtyř největších čínských měst na celý měsíc a započetla by se inflace, HDP by se podle ekonoma propadl dokonce o 12 procent. Samotná uzávěra Šanghaje by z toho činila propad HDP ve výši čtyř procentních bodů, odhadli akademici.

Pandemie nekončí. Čínská Šanghaj nasadila tvrdý lockdown

Čína se pandemií koronaviru zdaleka ještě nevypořádala. Uzavírá oblast kolem Šanghaje, což je drtivé pro byznys.

Přečíst článek

Čína s 1,4 miliardy obyvatel od začátku března bojuje s další covidovou vlnou, ač počet nakažených není v souvislosti s počtem obyvatel nijak dramatický. V posledním týdnu počet denních případů stoupl na úroveň šesti tisíc. Většina z nich zatím připadá na Šanghaj.

Uzavírky ve velkých průmyslových metropolích má na celkový výkon čínské ekonomiky výrazný vliv. Goldman Sachs Group odhaduje, že oblasti, kde hrozí střední a vysoké riziko propuknutí ohniska nákazy, generují asi 33 procent HDP země. Vyhlídky čínské ekonomiky tedy závisí na tom, jak přísná opatření budou zaváděna a také na jak dlouho.

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejlépe lockdown zvládli v Šen-čenu se zhruba 17,5 miliony obyvatel. Týdenní uzávěra od 13. do 20. března, během níž byli obyvatelé tříkrát týdně testováni, s sebou nepřineslo dramatické ekonomické dopady. 

„Týdenní totální lockdown se ukázal mnohem efektivnější. Pokud se všechna města k zastavení pandemie postaví podobně, ekonomický propad nebude tak výrazný,“ uvedl Song s tím, že je třeba se vyvarovat poklesu, který přineslo první čtvrtletí roku 2020, kdy HDP reálně propadl téměř o 20 procent. Oficiální statistiky ovšem hovořily o poklesu pod sedm procent. 

Raketově zdražuje i vepřové maso. Nárůst ceny o desítky procent pocítí Češi už o Velikonocích

Vepřové maso na burze, jež určuje ceny v ČR, od ruské invaze zdražilo už o 60 procent. A cena půjde ještě výš. Před Velikonocemi se budou tuzemští prodejci masa snažit využít paniky na trhu a jako u pohonných hmot si navýšit marže.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čína v posledních měsících opět bojuje s pandemií. A uzavírá klíčové průmyslové aglomerace

Čínští komunisté mají problém. Kvůli pandemii ekonomika nešlape a lid se bouří

Přečíst článek
Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme