Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podzim bude v obchodě extrémně těžký, varuje vysoký čínský úředník

Podzim bude v obchodě extrémně těžký, varuje vysoký čínský úředník
iStock
 nst
nst

Kvůli politickým zásahům do ekonomiky se devastuje zahraniční obchod, varoval úředník z čínského ministerstva obchodu..

Reklama

Čínské ministerstvo obchodu dnes podle serveru CNBC uvedlo, že do zahraničního obchodu země zasahují „neekonomické faktory“. Obchod bude proto ve druhé polovině letošního roku čelit „extrémně vážné“ situaci.

„Silný tlak některých zemí na takzvané oddělení, přerušení dodavatelských řetězců a takzvané odstranění rizika jsou uměle vytvořené překážky, které blokují normální obchod,“ řekl Li Xingqian, vedoucí oddělení zahraničního obchodu ministerstva.

Čínský export, který významně přispívá k tamnímu růstu HDP, se v posledních měsících propadl. Čínská ekonomika rostla pomaleji, než se čekalo.

 Li uvedl, že pro letošek byla stanovena vyšší základna, protože obchod během tří let pandemie covid-19 rostl. 

Slabý čínský jüan pomáhá krotit i českou inflaci

Českou inflaci pomáhá krotit také slabý jüan, ten vůči koruně ztratil od začátku roku deset procent

Masivní a rapidní oslabení čínské měny vůči koruně je velmi dobrá zpráva pro české spotřebitele a importéry, kterým umožňuje lépe se vyrovnat s vyšší cenou ostatních vstupů.

Přečíst článek

Blokády obchodu

Li také přímo odkazoval na výzvy k takzvané diverzifikaci dodavatelského řetězce, což je jinými slovy snaha západních zemí vyhnout se Číně. „Firmy tvrdí, že politizace obchodu v některých zemích donutila objednávky a výrobu přesunout, což poškodilo ekonomické zájmy dodavatelů i kupujících,“ řekl. Dodal, že ministerstvo pomůže podnikům vyrovnat se s „nepřiměřenými obchodními omezeními“. Ministerstvo ovšem podle CNBC neřeklo nic o svých vlastních nedávno oznámených vývozních kontrolách, které mají vstoupit v platnost 1. srpna u dvou klíčových kovů využívaných v elektromobilitě. 

Germanium, chemický prvek využívaný v elektormobilitě

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Čínské úřady rozhodly o kontrolách množství galia a germania, které se ze země vyvezou. Podle agentury Reuters přitom jde o dvě velmi důležité chemické látky, které se využívají v elektromobilitě. Strach evropských automobilek z čínské konkurence tak dostal další rozměr.

Přečíst článek

USA používají vlastní kontrolu vývozu ve snaze omezit čínský rozvoj špičkových technologií. Obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou v posledních letech eskalovalo, což přimělo další země, spojence USA, aby také přijaly vlastní opatření. Čína se mezitím snaží udržet a přilákat zahraniční investice, Čínu letos poté, co uvolnila omezení na hranicích, navštívil Elon Musk z Tesly či Tim Cook z Applu. 

Henry Kissinger v Pekingu: USA a Čína nemohou být protivníky

Kissinger v Pekingu: USA a Čína musejí žít v míru

Spojené státy a Čína musí ve svých vztazích odstranit nedorozumění a vyhnout se konfrontaci. Při úterním jednání v Pekingu to řekl bývalý americký ministr zahraničí a respektovaný odborník na světovou diplomacii Henry Kissinger, který v květnu oslavil 100. narozeniny. Kissinger (na archivním snímku z roku 2018), který v 70. letech výrazně přispěl k normalizaci vztahů mezi Čínou a USA, v Pekingu jednal s čínským ministrem obrany Li Šang-fuem, jehož úřad o jednání informoval.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme