Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raketově zdražuje i vepřové maso. Nárůst ceny o desítky procent pocítí Češi už o Velikonocích

Raketově zdražuje i vepřové maso. Nárůst ceny o desítky procent pocítí Češi už o Velikonocích
ČTK
Lukáš Kovanda

Vepřové maso na burze, jež určuje ceny v ČR, od ruské invaze zdražilo už o 60 procent. A cena půjde ještě výš. Před Velikonocemi se budou tuzemští prodejci masa snažit využít paniky na trhu a jako u pohonných hmot si navýšit marže.

Reklama

V souvislosti s válkou na Ukrajině se hovoří zejména o růstu cen obilovin a zdražování pečiva. Válečná krize ale dopadá také do dalších zemědělských produktů. Patří mezi ně i vepřové maso, jehož ceny v Evropě i ve světě raketově rostou, navzdory propadu vývozu do Číny kvůli africkému moru prasat.

Česko je přitom právě ve vepřovém mase ze všech hlavních živočišných komodit nejméně soběstačné. Zhruba polovina vepřového se do ČR musí dovážet ze zahraničí. To v praxi znamená, že se ceny vepřového v ČR musí logicky zvýšit, a to oproti současnému stavu poměrně výrazně.

pekař, ilustrační foto

Chléb za 60 korun? Realita, pokud vláda neomezí vývoz pšenice, varují pekaři

Česká republika by měla podle Svazu pekařů a cukrářů omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun.

Přečíst článek

Z burzovních dat (viz graf) plyne že cena za kilogram vepřového masa v Německu od ruské invaze na Ukrajinu prudce roste. Německá burza je přitom určující pro ceny v Česku.

Svaz chovatelů hospodářských zvířat a výrobců masa

Z původních 1,20 eura za kilogram v období před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině tam cena stoupla až na nynějších více než 1,9 eura za kilogram. To je vzestup o zhruba 60 procent. Ještě do Velikonoc by pak mělo vepřové zdražit nad hranici 2,00 eura za kilogram, a ani tam se podle stávajících prognóz nezastaví.

Spotřebitelé v Česku se tak musí připravit na růst cen vepřového o vyšší desítky procent už v nejbližší době. Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího.

Prodejci vepřového, ale jiných druhů mas se budou snažit využít určité paniky na trhu, jako tomu bylo u pohonných hmot, a navyšovat si i na mase své marže. Prodejci vědí, že lidé jsou před Velikonocemi ochotni za potraviny utrácet více a budou se toho snažit využít ve svůj prospěch. Lidé by měli být při nákupech obezřetní a dobře vybírat mezi nabídkami, aby neplatili zbytečně moc.

ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Nekula, stejně jako celá vláda, zatím podceňuje inflační náraz

Vláda zatím podhodnocuje razanci inflační vlny, která se do Česka řítí. Nárůst cen pohonných hmot, cen v zemědělství nebo cen potravin se snaží z velké části svalovat na momentální paniku. Dnes tak nejnověji učinil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který v České televizi uvedl, že rostoucí náklady v zemědělství a potravinářství a také zdražování zemědělských produktů z velké části odráží paniku na trhu, nikoli fundamentální, trvalejší důvody. Tento pohled je však zavádějící a do značné míry nebezpečný. 

Přečíst článek

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek

Američané kupují v době rekordní inflace dražší věci, ale v horší kvalitě, zjistila studie.

Jak tvrdé bude zdražení potravin? Údaje potravinářů naznačují desítky procent

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Vejce, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Inflace klesá více, než se čekalo. Padá cena vajec nebo mléka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme