Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Automaty stále táhnou. Češi loni prosázeli téměř 760 miliard korun, roste podíl internetu

hrací automaty
Profimedia
 ČTK

Lidé v Česku loni prosázeli 759,3 miliardy korun. Meziročně se tak objem vkladů zvýšil o 44,2 procenta, rostlo zejména množství peněz prosázených v technických hrách. Objem vyplacených výher stoupl oproti roku 2021 o 44,8 procenta na 705,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství o hazardní dani.

Reklama

Technické hry, kam se řadí zejména automaty, dlouhodobě mají hlavní podíl na objemu vsazených peněz. Loni v nich lidé vsadili 586,1 miliardy korun, což představovalo více než tři čtvrtiny veškerých sázek. Meziročně se objem peněz vsazených v automatech zvýšil o 56,5 procenta. Patrný je přitom přesun hráčů z heren na internet. Zatímco v roce 2019 ještě před pandemií koronaviru činil podíl peněz vsazených na internetu 25,9 procenta, loni to bylo 56,8 procenta.

Na druhém místě co do objemu vsazených peněz byly kurzové sázky, ve kterých lidé vsadili 118,8 miliardy korun. Meziroční nárůst byl ale výrazně pomalejší než u technických her, proti loňsku se objem vsazených peněz zvýšil o 10,1 procenta. Na celkovém objemu vsazených peněz se kurzové sázky podílely z 15,6 procenta, proti roku 2021 je podíl o pět procentních bodů nižší.

Nejvíce tipující sázeli na finálový zápas mužské dvouhry, ve kterém Španěl Carlos Alcaraz porazil Srba Novaka Djokoviče

Wimbledon přitáhl sázkaře, jeden z nich vsadil balík na Djokoviče

Celkový objem sázek na letošní ročník tenisového Wimbledonu přesáhl miliardu korun. Nejvíce tipující sázeli na finálový zápas mužské dvouhry, ve kterém Španěl Carlos Alcaraz porazil Srba Novaka Djokoviče. Zájem sázkařů přilákal také úspěch české tenistky Markéty Vondroušové. Podle sázkových kanceláří, které ČTK oslovila, šlo o jednu z nejatraktivnějších událostí letošního roku. Meziročně kanceláře zaznamenaly nárůst zájmu o sázení na Wimbledon.

Přečíst článek

Ruleta i poker na vzestupu

Objem sázek v živých hrách, kam spadají například ruleta, kostky nebo poker, se meziročně zvýšil o 41,7 procenta na 32,9 miliardy korun. Na celkových sázkách se podílely ze 4,3 procenta. V loteriích, jako jsou například Sportka nebo stírací losy, lidé loni prosázeli 21,5 miliardy korun, o 3,6 procenta více než v roce 2021.

Na ostatní kategorie, jako jsou například bingo, tomboly nebo turnaje malého rozsahu, připadaly sázky zhruba 8,6 milionu korun, jejich objem proti předchozímu roku klesl o 12,8 procenta.

Alena Schillerová

Úvahy o snížení daně z hazardu naštvaly šéfku klubu ANO Schillerovou

Opoziční hnutí ANO by považovalo za důvod pro vyslovení nedůvěry vládě, pokud by ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) předložilo paragrafovaný návrh novely na snížení daně z hazardu. V souvislosti s informacemi o návrhu, který ministr označil za pracovní podklad, o němž se teprve povede ve vládní koalici politická debata, to uvedla šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Přečíst článek

Společnost Entain, spoluvlastněná miliardářem Šmejcem, koupí polského sázkového lídra

Miliardář Šmejc posílí v Polsku. Společnost Entain koupí sázkového lídra

Společnost Entain CEE, ve které vlastní čtvrtinový podíl firma EMMA Capital podnikatele a miliardáře Jiřího Šmejce, koupí polskou sázkovou kancelář STS Holdings za 750 milionů liber (20,9 miliardy korun). Oznámily to firmy Entain a EMMA Capital.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lidé v Česku loni prosázeli 873,2 miliardy korun

Propadli Češi hazardu? Objem vkladů se meziročně zvýšil o 15 procent, vedou automaty

Přečíst článek
Češi loni prosázeli v hazardu skoro 760 miliard

V Česku se chystají úpravy v oblasti hazardu. Začíná hra o miliardy kolem zdanění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme