Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úvahy o snížení daně z hazardu naštvaly šéfku klubu ANO Schillerovou

Alena Schillerová
ČTK
 ČTK

Opoziční hnutí ANO by považovalo za důvod pro vyslovení nedůvěry vládě, pokud by ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) předložilo paragrafovaný návrh novely na snížení daně z hazardu. V souvislosti s informacemi o návrhu, který ministr označil za pracovní podklad, o němž se teprve povede ve vládní koalici politická debata, to uvedla šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Reklama

Předchůdkyně Stanjury v pozici ministra financí řekla, že Stanjura návrh aktivně komunikoval, nejedná se proto podle ní o únik nehotového materiálu do médií. „Pevně věřím, že tento aktivně komunikovaný návrh byl jen špatným velikonočním vtipem,” konstatovala. Současně opoziční klub kritizuje komunikaci kabinetu kolem plánů na konsolidaci veřejných financí, a to včetně úniku informací týkajících se plánu změn v dani z přidané hodnoty (DPH).

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila o 1,7 procentního bodu na 15 procent. Meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

Stanjura v úterý zopakoval, že informace o možné úpravě DPH, které se v médiích objevily, nelze považovat za politický návrh. Ministerstvo financí podle něj pouze propočítalo rozpočtové dopady všech úprav, které zazněly od koaličních stran nebo od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Také informace o možné úpravě daně z hazardu jsou podle něj pouze pracovním podkladem, o kterém se teprve povede politická debata.

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Inflace je stále nebetyčná. Na změny DPH by vláda měla zapomenout

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Návrh počítá se snížením sazeb DPH na dvě místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Podle ČT by se přesunula část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Koaliční partneři chtějí o sazbách i přesunech DPH ještě jednat.

Stanislav Šulc: Ve vypouštění informačních balonků si stávající vláda nezadá s Babišem

Naše chyba, měli jsme si zvyknout. Minulá vláda přišla s novým stylem politiky: když něco chtěla nebo potřebovala udělat, nejprve to některý z ministrů někde prohlásil mimoděk ve vedlejší větě, nebo to zveřejnilo některé z médií na základě zdrojů obeznámených s návrhem. A podle míry nenávisti v reakcích se daná věc buďto skutečně zavedla, zavedla se v jiné podobě, nebo skončila jako „nápad konkrétního ministra“ v propadlišti dějin. Od stávající vlády řada lidí očekávala návrat rozumové i rozumné politiky s jasnými procesy. Leč, realita je opět jiná, jak naznačují nejnovější veletoče kolem možných nových sazeb DPH.

Přečíst článek

Podle Schillerové je návrh týkající se DPH návrhem politickým, rozděluje zboží totiž podle politických preferencí ministra. „Má dopad přes 24 miliard korun z kapes občanů a firem,” uvedla Schillerová k diskutovaným změnám v DPH s tím, že konsolidační balíček bude podle „vypouštěných balonků” velmi třaskavý. Proto by koalice měla podle ní s opozicí jednat. „Jsou si vědomi, že mají 108 poslanců, ale všeho do času,” uvedla.

předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si zrušením nejnižší sazby DPH „přihraje“ 24 miliard, zdraží ale vodu a léky

Chystané změny daně z přidané hodnoty, které aktuálně zvažuje vláda, jsou vlastně zvýšením daně, v rozporu s původními sliby vládních stran. Ministerstvo financí má pravdu v tom, že zamýšlené snížení počtu sazeb DPH, ze tří na dvě, představuje zjednodušení daňového systému. To je kýžené. Jenže způsob, jakým ke snížení počtu sazeb vláda hodlá dospět, bude v celkovém efektu daň lidem navyšovat, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dohodu o konečné podobě balíčku konsolidace veřejných financí očekává Stanjura za čtyři týdny. Z jeho pohledu by většinu opatření pro snížení deficitu mělo představovat omezení výdajů, nevyloučil ale úpravu některých daní. Už v minulosti uvedl, že současná vláda snížila celkové daňové zatížení zhruba o 30 miliard korun, ve stejném rozsahu by mohla výběr daní zvýšit.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme