Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Magické číslo 10 odolalo. Lednová inflace byla 9,9 procenta, nejvyšší za 23 let

Inflace, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Ostře sledovaný údaj je tu. Lednová meziroční míra inflace vystoupala na 9,9 procenta, což je nejvyšší míra za 23 let. Statistiky zveřejněná hodnota zaskočila i analytiky. Ti se shodují, že ceny ještě dál porostou.

Reklama

Spotřebitelské ceny jen v lednu zvýšily o 4,4 procenta a meziroční inflace se tím dostala na úroveň 9,9 procenta, uvedl Český statistický úřad. Do lednové inflace promluvily drahé energie i nové ceníky v obchodech a ve službách.

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému lednu o téměř deset procent. Je to nejvíce od července 1998, kdy meziroční růst cen dosáhl hodnoty 10,4 procenta. Největší vliv na výši lednového meziročního indexu měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

nákup (ilustrační foto)
video

Čtvrtka másla přes padesát korun. Ceny základních potravin opět trhají rekordy

Čtvrtka másla v průměru za 54 korun, kilo eidamu za 183 korun. Ceny některých základních potravin v lednu podražily meziročně dvouciferným tempem a jsou nejvyšší za poslední tři roky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Ceny tak naplňují prognózy z podzimu ohlašující výrazné zdražování, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií a dopravy. A vzhledem k předpovědím, že inflace letos v některých měsících dosáhne i deseti procent, se růst cen nezastaví.

Přečíst článek

Lednový skok v cenách obstaraly především vyšší náklady na bydlení, které ovlivnil nejenom návrat DPH u energií, ale i samotné zdražení energií pro domácnosti.

Inflace v Česku od ledna 2021 do ledna 2022 ČSÚ/ČTK

„Rapidně rostoucí ceny energií přiživil lednový konec dočasného odpuštění DPH, což vyústilo v meziměsíční zdražení o úctyhodných 38,6 procenta u elektřiny a 31,3 procenta u plynu. Zároveň došlo k tradičnímu lednovému přecenění u prodejců i v ostatních kategorií, přičemž vzhledem k rychle rostoucím nákladům a nedostatku pracovní síly mělo tentokrát logicky větší razanci, než bývá běžné,” uvedl Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

 „A dlužno dodat, že zdražování ještě není zdaleka konec. Vyšší náklady na bydlení se už podílejí na meziroční inflaci z více než třetiny. Další v pořadí je dražší doprava, zejména v podobě drahých pohonných hmot a rostoucích cen automobilů. Následují pak potraviny, jejichž ceny v novém roce rovněž zrychlily svůj růst,” komentuje statistiku Petr Dufek, analytik ČSOB.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera by dvouciferná hodnota mohla padnout už v dalších měsících.

„Ačkoliv je lednový výsledek na české poměry znepokojivě vysoký a opět překonal velkou část odhadů, vzhledem k aktuální situaci jej lze paradoxně považovat spíše za důvod k opatrnému optimismu. V současném nebývale rozbouřeném inflačním prostředí totiž existovala reálná šance výrazného překvapení směrem nahoru, ke kterému nedošlo. Právě lednová inflace je přitom tradičně určující i pro zbytek roku, jelikož nové ceníky stanovují trend na delší období,” dodal Hradil.

Pro nejbližší měsíce se v cenovém vývoji nerýsuje zásadní obrat. U řady komodit se ceny na světových trzích drží vysoko nebo opět stoupají, což skrz dražší dovozy otevírá v tuzemsku prostor pro další růst cen. To se týká například pohonných hmot či elektřiny a plynu. „Svého vrcholu zřejmě nedosáhl ani meziroční růst u cen potravin nebo nákladů vlastnického bydlení. Inflace se tak s největší pravděpodobností udrží v dalších měsících poblíž deseti procent a teprve od poloviny roku začne výrazněji polevovat. Z pohledu měnové politiky se domníváme, že šance na další zvýšení úrokových sazeb v březnu se ještě více zvýšila,” uvedl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Většina letošního zdražení by měla odehrát na začátkem roku a později by mělo tempo zdražování slábnout. „I když bude tuzemská ekonomika nadále čelit řadě externích vlivů, ať už jde o energetickou krizi nebo pouze pomalé narovnávání globálních řetězců, meziroční růst spotřebitelských cen v následujících měsících by již neměl být tak výrazný. Inflace je každopádně nejvýraznějším makroekonomickým rizikem pro letošní rok,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Lednová inflace skončila jen 0,5 procentního bodu nad prognózou ČNB. „To je s ohledem na nejistotu spojenou s lednovým vývojem ještě docela dobrý výsledek. ČNB nicméně čeká ještě do březnového zasedání ještě další test prognózy v podobě růstu mezd, na který je docela citlivá, a dozví se ještě i únorovou inflaci,” uvedl Dufek.

Česká národní banka ve své prognóze po posledním zasedání své rady začátkem února vydala prognózu, podle níž inflace v Česku začátkem letošního roku překročí devět procent. Na urychlení cenového růstu se podle ČNB bude podílet zejména další zvýšení takzvané jádrové inflace a prudký růst regulovaných cen. 

Obava z růstu inflačních očekávání a průsaku vyšších cen energií do dalších položek spotřebitelského koše by podle ekonoma Michala Brožky z Komerční banky měla vést ke zvýšení úrokových sazeb ČNB. „Současně však relativně slabší jádrová inflace naznačuje, že úrokové sazby jsou blízko svého vrcholu,” dodal Brožka.

„Uvidíme, jak situaci a výhled vyhodnotí bankovní rada ČNB na dalších měnových zasedáních, nelze ale vyloučit, že nemusí dojít jen k jemnému dolaďování sazeb. Roli v tom bude nejspíše hrát úvaha, do jaké míry stávající vysoké indexy růstu cen dále posilují riziko mzdově inflační spirály a obecněji růstu inflačních očekávání,” uzavřel Pavel Štěpánek, hlavního ekonoma Fondee a bývalý člen bankovní rady ČNB.

>>>>>> Vše o inflaci čtěte zde <<<<<<

Inflace, ilustrační foto

Lednová inflace je masakr. Analytici obří číslo čekali

Proč je lednová inflace tak důležitá? Protože mezi prosincem a lednem řada firem mění ceníky a promítá do cen rostoucí náklady. Letošní lednový růst byl ostře sledovaný. Čekal se obří skok. Zatímco v minulých letech šlo o dvě až tři procenta, nyní se s napětím čekalo, jestli padne desítka. Údaj mimo jiné rozhodne o tom, zda budou v Česku dál zdražovat půjčky.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Potraviny ve světě už plošně zlevňují. Ne tak v Česku. Jakou cenu jsme ještě ochotni přijmout?

Přečíst článek
cukr

Další lákavý cíl pro marže? Prodejní cena cukru stoupla za měsíc o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme