Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Inflace, ilustrační foto
iStock
Dalibor Martínek

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Reklama

Číslo bude důležité z mnoha důvodů.

Tak například, Česká národní banka dva měsíce divoce zvedá sazby, aby inflaci zkrotila. Jestli se jí to ještě nepovedlo, což napoví pondělní číslo, dá se čekat ještě další, možná už ne tak razantní, ale přeci jen zvyšování sazeb. A co zvyšování sazeb znamená, to už ví každý. Zejména je to další zdražování půjček. Pro běžné lidi to jsou především hypotéky, které již nyní mají sazby kolem čtyř a půl procenta.

Jestli pondělní číslo nebude ideální, nedej pánbů bude nad deset procent, můžou sazby hypoték brzo vyšplhat přes pět procent. To je důležité nejen pro lidi, kteří si chtějí vzít hypotéku. Ale i pro ty, kteří půjčku na bydlení mají a blíží se jim termín refixace. 

Například v roce 2016 si vzalo hypotéku přes 114 tisíc lidí. Mnoho z nich mělo v té době oblíbenou sedmiletou fixaci. O kolik přesně jde lidí banky nesdělují, je to chráněný údaj. Dá se ale předpokládat, že to budou desítky tisíc lidí.

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Hypotéky ještě podraží

Výše sazeb rozhoduje, o kolik tisíc korun měsíčně si připlatí s novou fixací. A platí poučka, že na každý milion hypotéky znamená jedno procento úroků tisíc korun. Od roku 2016 se sazby zvedly asi o tři procenta, ze dvou na téměř pět procent. To jsou téměř tři tisíce navíc na každý milion půjčky. Pěkně děkuju. Pondělní číslo inflace napoví, jestli tohle číslo bude dál růst.

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom české Unicredit banky, ve čtvrtek prezentoval makroekonomickou prognózu České bankovní asociace, a použil větu, že „někteří ekonomové očekávají lednovou inflaci nad deset procent, zatímco někteří jiní ekonomové pod deset procent.“ Z toho jsou někteří z nás moudří, zatímco někteří jiní nejsou.

K pondělnímu datu se upírají oči ekonomů, a nejen jich. Je to jako olympijský závod, kdy s napětím čekáte na výsledné číslo.

Zdražování: daň za Ukrajinu i Green Deal

Když jsem v minulých měsících mluvil s šéfy či majiteli firem, několikrát zaznělo, že v roce 2021 dokázaly podniky růst cen ještě vstřebat, například ponížením marží. Od letošního roku to už nedokážou a růst cen vstupů promítnou do zboží. Mimochodem, hliník nikdy nebyl dražší, než je dnes. O tom bude lednové číslo inflace. Vlastně je to docela dramatické čekání na tento údaj.

Úplně si umím představit, jak teď poletují úředníci na statistickém úřadě a porovnávají tabulky. Cena kila másla, kila mouky, brambor. Už víme, což nedávno oznámili developeři, že metr nového bytu vloni meziročně v Praze zdražil o pět procent. V jiných městech ještě více. Růst cen může pokračovat. O cenách energií nemá smysl se bavit. Problém je, že ani ekonomové nevidí žádný náznak poklesu. Naopak, s problémy na Ukrajině a neochvějnou evropskou snahou zezelenat se dá čekat další růst.

Žádné dobré zprávy na obzoru.

Nezbývá než se obrátit do vyšších sfér. V pondělí naštěstí není třináctého. Toto nešťastné číslo připadá na neděli. V pondělí je čtrnáctého, svátek zamilovaných. Snad nás statistický úřad miluje.

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v rubrice Názory <<<<<<

Škola v době pandemie

Dalibor Martínek: Učitelé budou dávat vysvědčení. Řada z nich by zasloužila pětku

Hospodští, hoteliéři nebo třeba majitelé kin. To jsou poražení posledních dvou let s covidem. Samozřejmě, že i další, třeba piloti, cestovní kanceláře. Jak přiznal bývalý superministr Karel Havlíček, státní náhrady za zavírání a omezování dosáhly v průměru padesáti až šedesáti procent bývalých příjmů. Takže propad na polovinu. Žádný růst.

Přečíst článek

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Před pár dny jsem zveřejnil komentář, který stručně řečeno tvrdil, že učitelé jsou vítězi pandemie. Že jim rychle rostly platy, zatímco některé děti museli učit rodiče. Kterým platy nerostly, naopak se mohli dostávat do existenčních problémů, protože zaměstnavatelé nemají rádi, když jsou pracovníci doma s dětmi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme