Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lednová inflace je masakr. Analytici obří číslo čekali

Inflace, ilustrační foto
iStock
Dalibor Martínek

Proč je lednová inflace tak důležitá? Protože mezi prosincem a lednem řada firem mění ceníky a promítá do cen rostoucí náklady. Letošní lednový růst byl ostře sledovaný. Čekal se obří skok. Zatímco v minulých letech šlo o dvě až tři procenta, nyní se s napětím čekalo, jestli padne desítka. Údaj mimo jiné rozhodne o tom, zda budou v Česku dál zdražovat půjčky.

Reklama

Česká národní banka ve své prognóze po posledním zasedání své rady začátkem února vydala prognózu, podle níž inflace v Česku začátkem letošního roku překročí devět procent. Na urychlení cenového růstu se podle ČNB bude podílet zejména další zvýšení takzvané jádrové inflace a prudký růst regulovaných cen. Tím jsou míněny zejména ceny energií.

„Inflace bude v letošním prvním pololetí kulminovat a následně bude postupně zvolňovat,“ píše ve své prognóze národní banka.

Michal Skořepa

Úrokové sazby může ještě zvýšit lednová inflace, říká ekonom

Navýšení základní úrokové sazby ČNB na 4,5 procenta nebylo nijak překvapivé. Mnohem zajímavější je podle ekonoma Michala Skořepy z České spořitelny zvýšení očekávané míry inflace téměř o tři procentní body.

Přečíst článek

Anylitici očekávají další zdražování

Analytici, které oslovil newstream.cz, ale často očekávají ještě větší růst cen. Je však třeba dodat, že jde o ceny z ledna. Lidé a firmy je už platí. Nyní jde jen o statistický dopočet. Ten je však velmi důležitý. Při svých dalších krocích se podle těchto statistik bude řídit i centrální banka při stanovování úrokových sazeb.  

„Odhad lednové inflace je tak trochu za trest, protože začátkem roku se mění v ekonomice velké množství cen, a i v běžných letech je poměrně obtížný. V letošním roce je o to složitější, jelikož cenové tlaky jsou velmi plošné a přecenění lednových cen může být skutečně výrazné,“ tvrdí Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. A dodává: „Je velmi pravděpodobné, že se meziroční inflace dostane nad deset procent a spíše očekáváme hodnotu blízkou jedenácti procentům.“

nákup (ilustrační foto)
video

Čtvrtka másla přes padesát korun. Ceny základních potravin opět trhají rekordy

Čtvrtka másla v průměru za 54 korun, kilo eidamu za 183 korun. Ceny některých základních potravin v lednu podražily meziročně dvouciferným tempem a jsou nejvyšší za poslední tři roky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Ceny tak naplňují prognózy z podzimu ohlašující výrazné zdražování, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií a dopravy. A vzhledem k předpovědím, že inflace letos v některých měsících dosáhne i deseti procent, se růst cen nezastaví.

Přečíst článek

Seidler však vysvětluje, že při takto vysoké inflaci se zvyšuje i chybovost odhadů. Obří nárůst cen od začátku Nového roku očekává i hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. „Očekáváme, že lednová inflace se vyšplhá nad devět procent. Nedá se vyloučit ani riziko dvouciferné hodnoty,“ uvádí.

Za velkým skokem z prosincových 6,6 procent nad devět procent stojí podle něj několik faktorů. Za prvé, konec snížené sazby DPH za energie samo o sobě zvýší inflaci přes jeden procentní bod. Za druhé, vyšší ceny energií, tedy elektřiny, plynu. A v lednu se pravidelně i přeceňuje teplo.

Podle Navrátila vnáší do odhadů nejistotu i přístup statistického úřadu. Podle něj metodologie úředníků nepočítala s tím, že by se tolik domácností mohlo dostat pod dodavatele poslední instance, takže tento efekt pouze odhaduje. Což znamená, že se nedá spolehnout na standardní metodologii.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky se v lednu propadly, v objemu o čtvrtinu. Sazby dál rostly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde podle asociace výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Přečíst článek

Očekáváme také rychlejší růst cen potravin, které mnoho měsíců odolávaly tlaku vyšších cen vstupů zemědělských výrobců, především hnojiv a rostly podprůměrně. S jistotou se nedá říci, že číslo za leden bude představovat vrchol inflace v letošním roce. Obrovskou nejistotou zůstává cena plynu a elektřiny díky Rusku a rychlost stabilizace globálních dodavatelsko-odběratelských řetězců,“ říká Navrátil.

Lednová inflace ještě nebude vrcholem

V podobném duchu předpovídají lednovou inflaci i další oslovení analytici. „Očekáváme ji mírně nad devíti procenty,“ uvádí analytik Michal Skořepa. „My počítáme s meziročním tempem zdražení o 9,6 procenta, ale nejistota odhadu je vysoká,“ odpovídá Michal Brožka, analytik Komerční banky.

Podobný odhad uvádí i Raiffeisenbank: „V lednu čekáme, že inflace oproti prosinci přidala čtyři procenta, což by v meziročním srovnání znamenalo růst o 9,5 procenta, nejvíce od roku 1998,“ uvedl analytik banky David Vagenknecht.

Všichni analytici se shodují, že míra nejistoty jejich odhadů je extrémně vysoká. Lednové číslo může překvapit i je. „Cenová dynamika pravděpodobně zůstane nadprůměrně vysoká i v nejbližších měsících, nicméně ve druhé polovině roku čekáme její výrazné slábnutí,“ tvrdí Brožka z Komerční banky. Ten mimo jiné očekává v průběhu roku zpomalení růstu cen nemovitostí.

Co jsou komodity, které od Nového roku nejvíce zdražily? „Lze očekávat třicetiprocentní meziroční růst cen elektřiny a plynu. Další citelné zdražení půjde na vrub vyšším cenám potravin, ty mohly meziměsíčně zrychlit citelně přes pět procent,“ uvádí ekonom z bankovní asociace Seidler.

Růst cen potravin je vidět v celém regionu, například v Polsku bylo prosincové zdražení potravin nejvyšší za posledních 20 let. Je tu však i jeden druh zboží, který celkové zvyšování cen brzdí. Jsou jím pohonné hmoty, které meziměsíčně mírně zlevnily.

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

Hliník

Hliník je nejdražší za víc než 13 let, na burze stojí tuna 70 tisíc korun

Zavřené hutě v Číně i Evropě vyhání cenu hliníku na třináctileté rekordy. Tuna tohoto barevného kovu na burze kovů v Londýně stojí víc než 3200 dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme