Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kurz 24 korun za euro je na dohled, míní odborník na měny

Petr Krčil, odborník na měny
Art of Finance
Stanislav Šulc

Výrazné sražení inflace by mohla přinést intervence na podporu kurzu koruny, uvádí šéf investiční společnosti Art of Finance a přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil.

Reklama

Radikální zvýšení sazeb České národní banky (ČNB) se zatím na kurzu koruny vůči euru podepsalo poklesem zhruba o dvacet haléřů a dnes se koruna obchoduje na úrovni 25,4. Koruna však bude nadále posilovat, s čímž centrální banka počítá i ve své aktuální makroekonomické prognóze. Podle ní by měla v příštím roce koruna být na úrovni 24,5 korun za euro.

Jeden z předních tuzemských odborníků na měny a šéf investiční společnosti Art of Finance Petr Krčil se však domnívá, že koruna bude ještě silnější. „V příštím roce budeme velmi pravděpodobně atakovat i hranici 24 korun za euro,“ uvedl pro server newstream.cz.

Podle dřívějších vyjádření lidí z byznysu by přitom kurz klesající k hranici 24 korun za euro mohlo začít způsobovat problémy těm exportérům, kteří se proti klesající koruně nezajistili.

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

„Exportéři nejsou spokojeni s kurzem téměř nikdy. Zkušenost rozvinutých ekonomik ale ukazuje, že silnější kurz dlouhodobě vytváří podmínky pro výrobu s vyšší přidanou hodnotou, nutí k inovacím,“ myslí si Krčil. „Podíváme-li se na vývoj kurzu z dlouhodobého hlediska, tak koruna vlastně stagnuje již přibližně 13 let. Exportéři jsou poměrně dobře zajištěni. Podmínky pro zajištění jsou nyní extrémně výhodné, export na jeden rok zajistíte za 26,00, na dva roky za 26,80 a na tři roky dokonce za 27,50 koruny za euro,“ dodává šéf investiční společnosti Art of Finance, podle kterého navíc zvyšování sazeb ještě posílí tendenci firem financovat se v eurech kvůli nižším úrokům. 

Inflace zažívá vrchol, kupujte akcie

Co se kroků ČNB týče, tak ty Krčil vnímá pozitivně a bankéřům se povede efektivně srazit inflaci. Podle něj inflace sice bude realitou několik let, za dobrou zprávu ale považuje to, že její vrchol zažíváme letošní rok. Již počátkem příštího roku se kroky centrální banky projeví na ochlazení přehřátého realitního trhu.

Lubomír Lízal, šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB

Lízal: I po zvýšení sazeb je ekonomika stále podporovaná

Jsou dvě cesty. Buď bude inflace vyšší než jsme byli zvyklí a centrální banky to budou tolerovat. Pak dluhy umažeme inflací. Nebo budou výrazně vyšší úrokové sazby, než jsme byli zvyklí. To pak hrozí útlum ekonomiky, říká bankéř a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Rizikem je podle něj kombinace nákladové inflace a nižšího ekonomického růstu.

Přečíst článek

„Máme štěstí, že žijeme v zemi, kde centrální bankéři hlídají cenovou stabilitu a nejsou primárně nástrojem fiskální politiky jako ve většině rozvinutých zemí – extrémním odstrašujícím případem je ECB,“ domnívá se Krčil.

Přesto za ještě efektivnější označil přímou intervenci.

„ČNB primárně řídí inflaci, nikoliv kurz. V případě intervencí nad rámec případného prodeje výnosů z devizových rezerv by koruna posílila velmi výrazně. Inflace by znatelně klesla – díky přímému stahování peněz z oběhu a samozřejmě také díky snížení dovozních cen,“ dodal Krčil, který lidem snažícím se „řešit“ inflaci poradil investice do akciových trhů jako nejlepší nástroj na ochranu před razantním růstem cen.

Lukáš Kovanda: „Babišova drahota“ ničí nejvíce samotného Babiše

Kvůli drahému plynu musí Agrofert rušit výrobu hnojiv.

Přečíst článek

HBO Max odstartuje v Evopě

HBO Max nabídne premiéry filmů krátce po kinech i v Česku

Očekávaný vstup globální videotéky na český trh zatím stále nemá pevné datum. Důležité detaily ale již HBO zveřejnilo. Je mezi nimi i distribuční revoluce: velké filmové hity budou k dispozici pro domácí sledování již 45 dní od premiéry namísto dosavadních 90. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Krčil, odborník na měny

Petr Krčil: Řeči o padající koruně jsou projevem zoufalství spekulativního kapitálu

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Bolest koruny může trvat tak dlouho, dokud se do Česka nevrátí ekonomický růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme