Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro nyní stojí přes 25,20 koruny. Je koruna opravdu tak slabá?

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně
ČTK
Lukáš Kovanda

Je koruna opravdu slabá? Reálná mzda průměrného Čecha při nákupech v eurozóně vzrostla o sedm procent v porovnání s obdobím před válkou a covidem, i když je kurs koruny k euru číselně stejný jako tehdy.

Reklama

Za korunu teď tedy koupíme zhruba 0,04 eura. Je to pořád více než v předcovidových a předválečných letech 2018 a 2019, kdy se za jednu korunu dalo průměrně pořídit jen 0,039 eura (viz graf Bloombergu). Víceméně ale tedy platí, že za korunu dnes koupíme zhruba stejné množství eura jako tehdy.

Přitom ovšem inflace, k níž v Česku mezi obdobím let 2018 až 2019 a současností došlo, činí takřka 40 procent. Euro tedy v poměru k ceně všeho dalšího v české ekonomice je nyní levnější o zhruba 40 procent než v letech 2018 až 2019.

Bloomberg

Samozřejmě, Čecha nakonec bude zajímat hlavně to, co si za euro reálně koupí. Zajímá jej tedy také inflace v eurozóně. Ta mezi obdobím let 2018 až 2019 a současností činí zhruba 21 procent. Přitom průměrná mzda za tu dobu v Česku vzrostla o přibližně 28 procent. Češi tedy při současné úrovni kursu – nominálně srovnatelné s průměrem z let 2018 a 2019 – disponují v eurozóně vyšší kupní silou své průměrné mzdy než tehdy, protože 28 procent > 21 procent. Lze říci, že jejich reálná mzda při nákupech v eurozóně je nyní o zhruba sedm procent vyšší než v letech 2018 a 2019 (i když je kurs koruny k euru číselně zhruba stejný jako tehdy).

Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Jak se vyhnout nevýhodným kurzům? Multiměnové účty umí platby i ve více jak 14 měnách

Multiměnové účty jsou zatím v nabídkách tuzemských bank docela vzácností. V současnosti je mají ve svém portfoliu jen dvě velké banky a třetí nabízí produkt jen tak na půl, který se tomu multiměnovému tak trochu blíží. Ostatní banky se k nabídce těchto typů účtů většinou ale vůbec nechystají. Uvažují o něm jen dvě další. Zjistili jsme, kde si multiměnový účet můžete v Česku vůbec sjednat a jaké jsou jeho výhody a nevýhody.

Přečíst článek

S tím souvisí to, že v tolik pohnutých letech 2020 až 2023 koruna reálně (tedy po zohlednění inflace) a efektivně – tedy ve vztahu ke klíčovým obchodním partnerům v čele s eurozónou – zhodnotila o 22 procent, zatímco euro jen o jedno procento (viz graf dle dat Banky pro mezinárodní platby níže).

Banka pro mezinárodní platby

Koruna a česká ekonomika tudíž stále reálně sílí, i když je kurs české měny k euru nyní číselně zhruba stejný jako v průměru v letech 2018 a 2019.

Další komentáře Lukáše Kovandy

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Bolest koruny může trvat tak dlouho, dokud se do Česka nevrátí ekonomický růst

Přečíst článek
Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme