Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec rekordního zvyšování. Evropská centrální banka nechala základní úrokovou sazbu beze změny

Sídlo Evropské centrální banky
ČTK / AP
 ČTK

Měnový výbor Evropské centrální banky podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. Přerušil tak nejdelší sérii zvyšování úrokových sazeb ve své 25leté historii. Nejnovější údaje nadále ukazují, že inflace se pomalu snižuje k dvouprocentnímu cíli. Šéfka ECB Christine Lagardeová předpověděla, že ekonomika eurozóny zůstane ve zbytku roku slabá, ale v dalších letech by měla oživit.

Reklama

Depozitní sazba, tedy ta, za kterou si mohou banky u ECB bezpečně uložit přebytečné peníze, zůstala rovněž beze změny na čtyřech procentech. „Pro zvýšení sazeb dle mého názoru nebyl důvod, a to i vzhledem k tomu, že pokračuje trend dezinflace. Na druhou stranu dochází k oslabování ekonomické aktivity a sazby se začínají propisovat do ekonomiky,“ sdělil analytik XTB Tomáš Cverna.

ECB zvýšila sazby na každém ze svých posledních deseti zasedání s cílem bojovat s růstem cen. Minulý měsíc ale signalizovala pauzu, protože rychlejší tempo zpřísnění měnové politiky konečně začíná mít výsledky.

Finance, burza, AI

Co světu způsobí umělá inteligence, už teď ukazuje sektor financí

Odvětví, kde není velké množství relativně stabilních dat, nejsou disrupcí ze strany umělé inteligence tolik ohroženy. A celkově to vypadá, že vyhrají velcí hráči, kteří mají peníze na investice, píše akademik Mihir A. Desai v komentáři prestižního Harvard Business Review (HBR). Newstream.cz články z HBR na základě licence přináší pravidelně.

Přečíst článek

„Dosavadní zvyšování úrokových sazeb Radou guvernérů se nadále výrazně promítá do podmínek financování,“ uvedla dnes ECB. „Tento vývoj stále více tlumí poptávku a tím pomáhá snižovat inflaci.“

ECB zahájila zvyšování úrokových sazeb loni v červenci. Tehdy základní sazbu zvedla na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém ji držela od roku 2016. Zvyšování nákladů na úvěry obvykle pomáhá snížit inflaci, zároveň má však negativní dopad na hospodářský růst.

„Trhy počítaly s pozastavením zvyšování sazeb, protože inflace v eurozóně v posledních měsících poměrně výrazně klesala,“ uvedl analytik Portu Marek Malina. „S dalším růstem sazeb se nepočítalo i kvůli tomu, že evropské ekonomice hrozí stagnace,“ dodal.

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 korun za litr, tempo jeho zlevňování přitom zrychluje. Za poslední týden zlevnil natural o 51 haléřů na 39,06 koruny. O 33 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,55 koruny. Vyplývá to to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot čtvrtý týden v řadě, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Meziroční míra inflace v eurozóně se v září podle údajů statistického úřadu Eurostat snížila na 4,3 procenta ze srpnových 5,2 procenta. V průběhu loňského roku se vyšplhala až na rekordní maximum 10,6 procenta.

„S vysokou pravděpodobností již sazby v eurozóně výše nepůjdou, ECB si však musí nechat manévrovací prostor pro vyhodnocování příchozích dat. Překvapením by mohl být nárůst inflace v souvislosti s případným nárůstem cen energetických komodit, toto však bude záviset na vývoji situace na Blízkém východě,“ uvedl Cverna. „Vzhledem k tomu, že dnešní rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním trhu, koruna na páru s eurem nijak výrazně nereagovala,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Reálná hodnota bitcoinu je nulová, tvrdí ekonomové z ECB. Cena kryptoměny stagnuje

Přečíst článek
Evropské akcie zažily nejlepší den za půl roku

Evropské akcie posílily nejvíce za půl roku, pomohly vyhlídky na konec zvyšování sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme