Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

České bankovky, ilustrační foto
Pixabay
Jakub Kudýn

V nedávné době vyšel najevo příběh investora, který se stal obětí všech velkých finančních krachů v České republice za poslední dva roky. Dotčený investor si bere ponaučení, že investice do alternativních fondů jsou příliš rizikové a investoři si by se jim měli vyhnout. Je to ale správné ponaučení? Na to odpovídá finanční analytik J&T Jakub Kudýn.

Reklama

IT expert, který se po prodeji rodinného domu rozhodl investovat sedm milionů korun, aby zajistil sebe a své děti na staří, se stal obětí špatně zvolených investic na doporučení svého finančního poradce. Tyto investice zahrnovaly fondy a finanční skupiny: Growing Way, Invest & Property Consulting, IPC a WCA International. Co měly tyto subjekty společné? Finančním poradcům vyplácely vysoké provize. A výsledek: Všechny tyto projekty jsou v procesu vyšetřování podvodu a zkrachovaly.

S odstupem času je snadné označit tyto investice za podvody a divit se, jak mohl být investor, tak slepý. I tak bych rád vypíchnul body, které mohou pomoci při výběru fondu a finančního poradce.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku letos v únoru stoupla na nejvyšší úroveň od října 2021, tedy shodou okolností od měsíce, kdy proběhly poslední sněmovní volby. Z nich vzešla současná Fialova vláda, pro niž jsou dnešní čísla ke spotřebitelské důvěře pozitivní.

Přečíst článek

Pochopení motivace finančního poradce

Je klíčové pochopit, proč vám finanční poradce doporučuje konkrétní investici. Vždy se informujte o odměně, kterou poradce za zprostředkování obdrží. Tato transparentnost může odhalit případné konflikty zájmů a pomoci vám udělat lepší rozhodnutí.

I když se může zdát, že služby finančního poradce jsou bezplatné, jelikož jsou odměňovány prostřednictvím provizí, není tomu tak. Provize mohou ovlivnit doporučení poradce, proto je nezbytné se informovat o výši těchto odměn a porovnat je se standardními sazbami dostupnými online nebo prostřednictvím konzultace s jiným poradcem. Bylo by transparentnější, kdyby finanční poradci byli odměňováni na hodinové bázi podobně jako právníci, nezdá se ale, že bychom se k tomuto systému blížili.

Důkladná analýza investice

Před uskutečněním investice je důležité si vyžádat a pročíst dokument Klíčové informace pro investory (KIID), který obsahuje detaily o poplatkové struktuře, investiční strategii a rizikovém profilu fondu. Zajímejte se také o historii a výsledky fondu, a pokud možno, nechte si tyto informace poskytnout v písemné formě. Nikoho tyto dokumenty nebaví číst, ale je to vaše zodpovědnost. Pokud se nejedná o fond, ale o jiné uskupení, vyžadujte podobný dokument jako je KIID. Vždy si také vyžádejte název auditora a porovnejte s tím, co je zveřejněno na justici.

Výrazně tím snižujete šanci, že narazíte na fond typu Growing way.

Obchodní centrum Palladium

ANALÝZA: Aktiva realitních fondů v Česku frčí. Proč do nich investovat?

Podílové fondy patří v České republice mezi oblíbené investiční nástroje. Populární jsou i realitní fondy, prostřednictvím kterých investoři vlastní podíly v průmyslových a logistických parcích, kancelářských budovách nebo v nákupních centrech. Zájem investorů potvrzují i aktuální údaje České národní banky (ČNB). Aktuálnímu vývoji aktiv realitních fondů v Česku se ve své analýza kvartálně věnuje analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Přečíst článek

Investiční strategie musí dávat smysl

Správný finanční poradce nebo portfolio manažer by vám měl být schopen jednoduše a srozumitelně vysvětlit, nejlépe ve dvou větách, jak chce dosáhnout slibovaných výnosů a jaká rizika jsou s investicí spojena. Pokud nerozumíte vysvětlení nebo se vám zdají podezřelá, raději od investice upusťte.

A opět nebojte se si případně najít analytika nebo finančního poradce, který s vámi danou investici projde a dá vám zpětnou vazbu. Jsou to dodatečné náklady ale v dlouhodobém horizontu se vyplatí.

Závěrem, řešením není se úplně vyhnout alternativním fondům, ale být vždy dobře informován o produktech, do kterých investujete, a motivacích lidí, kteří vám je doporučují. Váš finanční blahobyt je ve vašich rukou, a proto je klíčové přistupovat k investicím s otevřenýma očima a s důrazem na vlastní zodpovědnost.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Stát prodělal miliardy na protiinflačních dluhopisech, někteří si tím naplnili kapsy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme