Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ANALÝZA: Aktiva realitních fondů v Česku frčí. Proč do nich investovat?

Obchodní centrum Palladium
iStock
 nst
nst

Podílové fondy patří v České republice mezi oblíbené investiční nástroje. Populární jsou i realitní fondy, prostřednictvím kterých investoři vlastní podíly v průmyslových a logistických parcích, kancelářských budovách nebo v nákupních centrech. Zájem investorů potvrzují i aktuální údaje České národní banky (ČNB). Aktuálnímu vývoji aktiv realitních fondů v Česku se ve své analýza kvartálně věnuje analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Reklama

Objem aktiv realitních fondů pokračoval v růstu i ve třetím čtvrtletí 2023. Jejich podíl na celkových aktivech podílových fondů se nacházel na úrovni 19 procent. Patří do skupiny podílových fondů, které jsou nástrojem dlouhodobého kolektivního investování. Investování do těchto fondů probíhá prostřednictvím správcovských společností.

Investoři si prostřednictvím realitních fondů kupují podíly v administrativních budovách, v nákupních centrech, v rezidenčních nemovitostech nebo v logistických a průmyslových parcích a de facto se stávají jejich spoluvlastníky. Od investora se vyžaduje kapitál, správa nemovitostí je v rukách správcovské společnosti. Tento způsob investování se vyznačuje výnosy z nájmů a nárůstu tržní hodnoty nemovitosti a je zároveň alternativou k časově a administrativně náročnějšímu investování do koupě tzv. investičního bytu.

Kde si už sjednáte DIP a kdy ho budou mít i další velké banky

Dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, se už pomalu začíná objevovat v nabídce tuzemských bank a investičních společností. Platí od 1. ledna 2024 a nyní se u ČNB zaregistrovalo už 15 jeho poskytovatelů. Zatím je mezi nimi ale jen jedna ze tří velkých bank, a to ČSOB. Pojďme si tedy shrnout, kde si DIP už nyní můžete pořídit a kdy s tím přijdou i další velké banky.

Přečíst článek

Česká národní banka (ČNB) rozlišuje podílové fondy podle jejich investiční strategie na dluhopisové, akciové, smíšené, realitní a ostatní fondy. K 30. září 2023 představovala celková finanční hodnota aktiv investičních podílových fondů 1,2 bilionu korun. Na meziroční bázi byl zaznamenaný jejich nárůst o 33,1 procenta, oproti předcházejícímu kvartálu o 10,2 procenta (v obou případech především pod vlivem nárůstu objemu ostatních, dluhopisových, ale i realitních fondů).

Největší podíl na celkových aktivech podílových fondů měly k 30. září 2023 ostatní a dluhopisové fondy s podíly 29,5 procenta a 26,8 procenta. Za nimi následovaly realitní fondy s podílem 19,1 procenta. Smíšené fondy se na celkových aktivech podílely z 13,7 procent. Akciové fondy vykázaly ke konci září 2023 podíl 10,9 procenta.

Realitní fondy vynášejí

Z dlouhodobého hlediska patří realitní fondy mezi nejvýnosnější V průběhu roku 2022 ceny zboží a služeb prudce vzrostly a inflace v České republice dosáhla průměrnou úroveň 15,1 procenta. V roce 2023 inflace spomalila z červencové úrovně 17,5 procenta na prosincových 6,9 procenta. Průměrná úroveň inflace tak byla v roce 2023 evidovaná na úrovni 10,7 procenta. Realitní fondy se z dlouhodobého hlediska díky stabilním výnosům považují za vhodný nástroj ochrany před inflací. Z dlouhodobého hlediska se totiž výnosy realitních fondů nacházejí nad úrovněmi inflace.

Ženy investorky - ilustrační foto

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Ženy investorky na rozdíl od svých mužských protějšků investují mnohem konzervativněji a s dlouhodobější strategií. Jejich hlavním cílem je zajištění na stáří. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční společnost Amundi, největšího evropského správce majetku. „V posledních měsících se snažíme investorkám vysvětlovat, že se začátkem nové fáze cyklu, kdy začnou klesat úrokové sazby centrálních bank a s nimi úroky na spořících účtech, bude nutné volit jiné nástroje, zejména dluhopisy,“ uvedla pro newstream.cz portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

Přečíst článek

Podle bonity a zkušenosti investora jsou fondy určené pro retailové (běžné) anebo kvalifikované investory. V případě fondů pro kvalifikované investory mají jejich správcové více flexibility, což jim umožňuje dosahovat vyšší výnosy. Některé realitní fondy kvalifikovaných investorů proto dosahují na výnosy vyšší než 8 procent ročně.

Podle údajů ČNB byla k 30. září 2023 finanční hodnota aktiv realitních fondů 233,5 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k jejich nárůstu o 18 procent oproti konci předcházejícího kvartálu o 1,7 procenta.

Proč investovat do realitních fondů?

  • Konzervativní investice Investování do realitních fondů je určené pro pragmaticky uvažující lidi, kteří plánují dlouhodobě zhodnocovat svůj majetek a nepodléhají trendovým vlnám.
  • Stabilní výnosyInvestování do realitních fondů se vyznačuje stabilními výnosy z dlouhodobých nájmů a z nárůstu tržní hodnoty při prodeji nemovitosti. Zároveň se dlouhodobě nacházejí nad úrovní inflace v regionu. V případě výkonnějších fondů pro kvalifikované investory se výnosy dlouhodobě nacházejí na úrovni vyšší než 8 procent ročně.
  • Zodpovědnost s ohledem na budoucnostInvestování do realitních fondů (které jsou profesio-nálně spravované a jejich portfolia tvoří kvalitní nemovitosti) je zodpovědným rozhodnutím vůči majetku rodiny.
  • Vstupní kapitálDo realitních fondů můžeme investovat už od několika desítek eur, v případě rea-litních fondů pro kvalifikované investory jde o vstupní kapitál začínající na úrovni 50 – 100 tisíc eur.
  • Diverzifikace Investor získává podíly ve vícero bytových domech, administrativních budovách, nákupních centrech, logistických parcích nebo hotelech, čímž diverzifikuje riziko pro případ nižší investiční výkonnosti některých z vlastněných nemovitostí.
  • Péče Investice je vhodná pro investory, kteří chtějí investovat do nemovitosti, ale nemají časovou kapacitu na její správu. O nemovitost v portfoliu se starají týmy profesionálů.
  • Spolupráce s profesionályV případě inestování do realitních fondů je klíčová spolupráce s profe-sionály s dlouhodobými zkušenostmi, licencí od národní banky, pravidelnou valuací portfolia a audi-továním od renomovaných společností.
  • Fyzičnost V případě budov jde asi o „nejfyzičtější“ typ aktiv. Investor s nimi zůstává ve fyzickém nebo vizuálním kontaktu a má přehled o kvalitě jejich správy, obsazenosti a společenském přínosu.
  • Lokální investiceRealitní fondy investují většinou do lokálních nemovitostí, díky čemuž investoři přispívají k rozvoji samotného regionu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme