Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výběr hotovosti na pobočkách je přežitek, prosazují nové banky

Výběr hotovosti na pobočkách je přežitek, prosazují nové banky
iStock
Věra Tůmová

Jak a kdy si můžete vybírat peníze, tedy hotovost z vlastního účtu se docela vyplatí vědět. Zvláště, pokud třeba přejdete k jiné bance s lepším úročením, ale bez vlastní sítě bankomatů nebo poboček s pokladnou. Máme pro vás základní souhrn, jak to nyní v které bance u nás chodí. 

Reklama

Bankovky a mince z našich životů ještě úplně nezmizely, ale s rozvojem nových technologií a zábavných způsobů placení mobily či hodinkami je přece jen používáme mnohem méně než dřív. Někdy je tak při placení problém, že je máte, protože obchodník chce jen bezhotovostní platby a nechce hlídat pokladnu a zabývat se počítáním mincí. Jindy je zase potíž naopak, že je nemáte, protože obchodník nechce platbu kartou kvůli poplatkům poskytovatele terminálu, ale chce hotovost.

Nejčastěji tak musíte mít u sebe nějaké bankovky, když vyrazíte na farmářský trh, pouť, veletrh nebo festival, kde bývá spousta krámků s prodejci bez terminálu. Hotovost se ale hodí i když chcete platit na menším městě či zaplatit dítěti školní výlet. Čas od času si tak pro tyto případy nějaké hotové peníze ze svého účtu člověk vybrat musí. Možností přitom není příliš mnoho na výběr. Buď to si to vyřídí osobně na pobočce nebo tamtéž v jejím bankomatu či v bankomatu konkurenční banky. Každá banka ale neumožňuje všechny tři varianty.

Účetnictví, ilustrační foto

Nenechávejte pasivně ležet peníze na účtu, vzkazují banky klientům. Plusy a minusy spořicích účtů s investováním

Spořicí účty spojené s investicemi nabízí u nás už minimálně trojice největších tuzemských bank. Cílem je přimět klienty, aby si spořili a současně pravidelně investovali a získali tak v součtu vyšší zhodnocení než ze samostatného spořicího účtu. Nápad to není špatný. Samotná sazba ani jednoho z takto nastavených spořicích účtů až tak závratná ale není. Nejvyšší je 4,5 procenta a má ještě speciální podmínky. ČNB přitom zvedla už v polovině června základní sazbu na sedm procent a je reálné, že bude záhy zvedat dál. Kdy na to zareagují banky u svých spořicích účtů s investicí?

Přečíst článek

Jak se dostat ke svým penězům 

Řada lidí, zvláště staršího ročníku narození, je ještě stále zvyklá chodit si vybírat peníze ze svého běžného účtu na přepážku té své banky. Nad touto možností se už ale pomalu začíná smrákat. Klasické velké banky sice ještě stále vyplácejí hotovost, když jinak nedáte a nechcete jít do bankomatu, dělají to ale čím dál s menším nadšením. Spíš se snaží namotivovat klienty, aby si vybírali z bankomatu a na pobočku kvůli tomu vůbec nechodili. 

Poplatek za výběr vlastních peněz stále existuje

Taková motivace bank má pak zpravidla finanční charakter. Zatímco výběry z bankomatu, zvláště vlastní banky, jsou pro klienty většinou vždy a všude zdarma, výběry na pobočce bývají obvykle zpoplatněné a nevždy se jedná přitom o pár korun. Kupříkladu UniCreditBank si účtuje 150 korun a i další velké banky jako je ČSOB  a KB si drží poplatek stokorunu, Raiffeisenbank 85 korun. 

Za výběr peněz z vlastního účtu prostřednictvím vlastního bankomatu banky zaplatíte jen v několika málo případech. Zpravidla se jedná o vybrané typy účtů u menších bank (Oberbank, Volksbank) či základní účty velkých bank (ČS, ČSOB) a o malá spořitelní družstva (Peněžní dům, Artesa). Několik účtů, u kterých se platí za výběr vlastních peněz, tak u nás stále ještě je.

Poplatky za výběry z bankomatů (ATM) a na pokladnách bankovních poboček
BANKA Poplatky za výběr z vlastního ATM Poplatky za výběr z cizího ATM Poplatky za výběr na přepážce

AIRBANK

0 Kč 0 Kč nelze

Banka Creditas

Banka nemá vlastní ATM
 

0 Kč

Výběry z cizích ATM pro všechny klienty v ČR i v cizině zdarma

10 Kč

do vybírané částky půl milionu korun, nad tuto poplatek 50 Kč.

Česká spořitelna

0 Kč  40 Kč

0 Kč

Na pobočkách ČS, které disponují pokladnou.
ČSOB  0 Kč  40 Kč  100 Kč
Expobank Banka nemá vlastní ATM  0 Kč

 9 Kč

FIO banka

 0 Kč 

0 Kč - Karty Mastercard – 2 výběry, dále 25 Kč

0 Kč - Karty Visa - výběry z cizích ATM zdarma neomezeně v ČR i zahraničí, a to s debetní business kartou.

 0 Kč od 1000 Kč výše,
jinak 30 Kč

Hotovostní pokladny na všech pobočkách.
Lze vkládat CZK i cizí měny.

Hello bank

0 Kč  30 Kč

Nelze

J&T Banka

0 Kč za 3 výběry
30 Kč

Nelze

50 Kč (resp.1%)

Komerční Banka

0 Kč v síti KB a Moneta 0 Kč (první 2 výběry) 100 Kč

mBank

 

Banka nemá vlastní ATM

0 Kč při výběru nad 1500 Kč z jakéhoholiv bankomatu v ČR i zahraničí, jinak 29 Kč

Všechny pobočky bezhotovostní.

MONETA Money Bank

0Kč  0Kč  100 Kč
lze vybrat na každé pobočce

Raiffeisenbank

0 Kč 0 Kč
(Ekluzivní účet, Aktivní účet)
85 Kč

Trinity Bank

Nelze - neposkytuje

Nelze - neposkytuje

9 Kč

UniCreditBank

0 Kč

Výběry z ATM UniCredit Bank jsou doma i v zahraničí zdarma a nejsou limitovány počtem.

150 Kč

peníze, ilustrační foto

Inflace tlačí Čechy do investic. A to je dobře

Dvojciferná inflace likviduje úspory podstatně rychleji, než je tuzemské domácnosti zvládají vytvořit. Řešení, která by nad mocnou silou požírající úspory zvítězila, moc není. Jedno je jisté. Nedělat nic je špatně. Pokud nechcete chudnout, investujte, zní zaručená rada ekonomů. Ale i ta má svá úskalí.

Přečíst článek

Bankovní lupiči budou mít utrum

Další faktor, který komplikuje výběry hotovosti na přepážce banky je existence, respektive neexistence hotovostních pokladen. Ani v těch velkých bankách totiž už pokladny nejsou zdaleka na všech pobočkách. Děje se to pomalu a nenápadně, ale bankovní pokladníci pomalu mizí ze scény podobně jako pokladní ve velkých supermarketech, kde si musíte nákup už namarkovat sami. 

Menší banky, které k nám přišly poměrně nedávno, si pokladny na pobočkách rovnou ani nikdy nezřizovaly. Banky takto jednak ušetří za další zaměstnance, neprůstřelná skla i další vybavení, a ještě tím de facto posilují i vlastní bezpečnost, protože na pobočce je pak méně dostupné hotovosti. Bankovní lupiči, kteří by podobně jako třeba Jean Paul Belmondo ve svém proslulém filmu Bezva finta, chtěli přepadávat banku kvůli velkým sumám hotovosti, tak budou mít asi brzo definitivně smůlu. 

peníze, ilustrační foto

Češi kvůli inflaci znovu objevují téměř zapomenutý bankovní produkt

Téměř zapomenutý bankovní produkt zažívá v posledním roce renesanci. Termínované vklady lákají Čechy na vyšší úrok, než jaký nabízejí spořicí účty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Přečíst článek
Kreditní karty

Z ulic mizí bankomaty i pobočky pošt. A cashback získává na popularitě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme