Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty

Češi platí hotovostí více než před rokem. Roste počet obchodníků, kteří neberou karty
iStock
Věra Tůmová

Hotovost je v Česku při placení stále potřeba. Lidé dokonce nyní platí hotově více než před rokem. Chtějí si takto více hlídat vlastní finance a mít kontrolu nad útratou. Současně se objevuje více obchodníků, kteří neberou karty, a tak je nutné mít kvůli mít u sebe mince a bankovky. Také proto by Češi uvítali i další rozšíření bankomatové sítě v Česku, jak vyplývá z červnového průzkumu společnosti Euronet, který letos znovu po roce zopakovala s agenturou STEM/MARK na vzorku 509 obyvatel. 

Reklama

Ačkoliv bez bankomatů na hotovost se zatím neobejdeme a jejich počty nijak závratně nerostou, přibývá v Česku podle průzkumu obchodníků, kteří se z různých důvodů rozhodnou nepřijímat karty a bezhotovostní platby. Lidé tak potřebují mít u sebe k dispozici více hotovosti a častěji než ještě před rokem. Zatímco vloni užívala hotovost denně jen čtvrtina dotázaných, v letošním roce už každý den platí hotově třetina lidí. A dokonce 94 procent respondentů uvedlo, že platí bankovkami a mincemi minimálně jednou týdně.

Hlavním důvodem, proč se počet respondentů, kteří platí hotově často od loňska zvýšil o 11 procent přitom je opravdu prozaický a jsou za ním právě obchodníci, kteří neberou karty. Třetina lidí se v takovém případě kvůli tomu snaží hledat bankomat, minimálně pětina, ale jde raději jinam, kde mohou platit kartou, konstatoval při prezentaci průzkumu výkonný ředitel Euronetu Ondřej Kozák. Nejvíce se tato změna ze všech regionu projevila podle něj na Moravě.

Mezi dalšími důvody, proč lidé u sebe nyní nosí častěji hotovost je pak například potřeba rozměnit si velké bankovky či zvyk, že je nutné mít u sebe vždy nějakou hotovost.  

Výběr hotovosti mimo města není zrovna snadný

Nejčastějším způsobem, jak si 66 procent lidí alespoň jednou měsíčně obstarává hotovost, je přitom klasický výběr z bankomatu, popřípadě na poště. S tím, jak se ale ruší poštovní pobočky a na malých městech a v ještě menších obcích je bankomatů jen omezené množství, pokud tam vůbec jsou, komplikuje se pro tamní obyvatele i možnost, jak získat snadno hotovost. Špatná dostupnost bankomatů se týká právě malých obcí, kde jsou ale nejvíce potřeba, protože se tam dá platit kartou jen omezeně nebo vůbec. „Necelá třetina respondentů v našem průzkumu uvedla, že má bankomat velmi daleko od svého bydliště. Nejhorší dostupnost mají obyvatelé obcí do tisíce obyvatel, kde má bankomat v pěší vzdálenosti pouze 22 procent z nich. Na druhou stranu obyvatelé Prahy uvádějí dostupnost bankomatů jako rozhodně dostatečnou,“ poznamenal šéf Euronetu Ondřej Kozák. 

Česko tak má podle Kozáka mnohem horší dostupnost bankomatů než další země Evropské Unie a třeba i sousední Polsko. U našich severních sousedů je ovšem jiný způsob provozování bankomatové sítě než v Česku. Zatímco v Polsku sedm tisíc bankomatů provozuje pro sedm velkých polských bank přímo Euronet, v Česku jich stejná společnost provozuje jen 650, protože banky působící v Česku dávají přednost provozování vlastní, popřípadě sdílené sítě bankomatů. 

Prohlédněte si fotogalerii, kam se nejčastěji netradičně investuje: 

Obce, které provozují vlastní bankomat, jsou vzácné

Nejvíce v současnosti chybí bankomaty v malých obcích, kde se bankám obvykle nevyplácí je instalovat a jen malá část z těchto typů obcí je ochotná financovat provoz bankomatu ze svého. Z poplatků se totiž fungování bankomatů vzhledem k pravidlům kartových společností ohledně tuzemských transakcí v české měně nezaplatí. Jediné, čím si provozovatelé bankomatů mohou přivydělat, jsou cizí výběry. A to není (mimo místa kde proudí davy turistů) dostačující.

Měsíčně přitom provoz a údržba bankomatu přijde radnici na 10 až 15 tisíc korun českých. Takových obcí, které jsou kvůli svým obyvatelům ochotné zaplatit bankomat ale u nás příliš není. Mezi ty, které mají vlastní umístěný bankomat patří například Chřibská, Rapotín, Ostroměř, Brniště či například Heřmanova Huť.

Právo na hotovost se zamítlo

Za neochotou některých obchodníků přijímat platby kartou může být podle odborníků mimo jiné také snaha snížit daňové odvody. A také proto letos v únoru senátorka Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 zadala podnět k iniciativě k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti a na právo nevyužívat informační technologie.  Chtěla upozornit na to, že lidé se obávají, že s rozvojem digitalizace se lidé obávají povinných bezhotovostních úhrad. Senát ale tuto iniciativu letos v únoru zamítl. 

Petr Borkovec, Partners

Še(s)tři, še(s)tři je heslo i kód nové české banky. Borkovec dotáhl bankovní licenci

Na český bankovní trh vstupuje nová banka s kódem 6363. Je to Partners Banka, která po dvou letech čekání konečně nyní získala bankovní licenci. Rozhodnutí o bankovní licenci k výkonu činnosti od České národní banky (ČNB) z 25. srpna 2023 má redakce newstream.cz k dispozici. Nová banka svůj kód 6363 shrnuje heslem "Šetři šetři", kterým chce připomínat, že základem finančního bohatství klienta je vždy pravidelné šetření a správné zhodnocování. Přečtěte si, jak bude nová banka vypadat podle šéfa finanční skupiny Partners Petra Borkovce.

Přečíst článek

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek
Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme