Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflační paradox. Explozi cen brzdí obavy z další vlny koronaviru

Inflace, ilustrační foto
Pixabay
Viliam Buchert

Vývoj inflace je jedním z nejvážnějších témat, o kterém se ve světě v řadách ekonomů i bankéřů letos hovoří a spekuluje. Objevující se názory varující, ale také uklidňující. Jasno přitom není.

Reklama

Pořád existují obavy, že inflace se chystá explodovat a omezit trhy, a to v době, kdy se velké světové ekonomiky otevírají po pandemických restrikcích.„Klíčový pro další vývoj je skutečně utlumení inflace,“ říká Stefan Angrick z Moody’s Analytics, společnosti, která se věnuje výzkumu ekonomických rizik.

Kam až a dokdy ceny porostou? 

V posledních několika měsících se například spotřebitelské ceny v USA zvýšily o pět procent. V červenci to bylo konkrétně 5,4 procenta, a to bylo nejvíce za 13 let. 

V Číně pak index cen výrobců vzrostl v květnu v porovnání s minulým rokem až o devět procent. Celkově to byl nejrychlejší nárůst od září 2008, kdy se Čína potýkala s důsledky přehřátí ekonomiky poté, co hribý domácí produkt (HDP) během několika let vzrostl o více než deset procent. V Číně ale ceny pro spotřebitele rostou jen o 1,7 procenta, takže existují obavy, že by se čínští výrobci mohli pokusit přenést zdražení vstupů mimo čínské hranice – a tím vyvézt domácí problém do ciziny. I když ekonomka společnosti ING Iris Pangová pro server Bloomberg uvedla, že „není možné přenést tyto náklady na zámořské trhy“.

Hořící peníze, ilustrační foto

Mutace delta krájí zisky i těm největším světovým firmám

Velkým firmám ve třetím čtvrtletí poprvé po 18 měsících růstu klesne souhrnný zisk.

Přečíst článek

Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) začátkem června zveřejnila zprávu, že index cen potravin ve světě letos v květnu zaznamenal nejrychlejší tempo růstu od září 2011. A to přesto, že prognózy produkce obilovin a kukuřice nejsou globálně nijak kormutlivé, právě naopak. 

Pro představu: Index cen potravin FAO činil v květnu v průměru 127,1 bodu, tedy o 4,8 procenta více než v dubnu, ale až a o 39,7 procenta více než v květnu 2020. 

V období od března 2020 do poloviny května 2021 pak vzrostl Bloomberg Commodity Spot Index, který zahrnuje ceny 23 surovin, o celých 70 procent, což je také nejvyšší hodnota za posledních deset let. 

Pro porovnání: Česká národní banka 10. srpna informovala, že míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců dosáhla v červenci 2,8 procenta. A průměrná roční míra inflace v Česku byla za minulý rok 3,2 procenta. Takže šíře problému je jiná v každé zemi, ale tlak na zvyšování cen je trvalý.

Je v tom i paradox. Ekonomové a bankéři předpokládají, že inflace by byla ještě vyšší, kdyby neexistovaly opětovné obavy ze šíření delta varianty covidu. 

Přitom pandemie zásadně narušila globální dodavatelské řetězce, existuje reálný nedostatek některých výrobků pro průmysl a pořád přetrvává problém se zablokováním a přetížením některých přístavů v Číně, odkud do světa putují potřebné dodávky. To tlačí ceny vzhůru.

„Inflační tlaky se přesto, alespoň prozatím, mohou ukázat jako přechodné,“ napsal známý ekonomický analytik William Pesek (ten v minulosti pracoval pro agenturu Bloomberg) pro web AsiaTimes.

Jak bylo řečeno, situace není jednoznačná.

Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Schillerová by měla zahájit ozdravení veřejných financí

Ministerstvo financí si pesimistickou prognózou připravuje půdu pro hájení hlubokého deficitu. Mělo by usilovněji zapracovat na strategii ozdravení veřejných financí, jinak Česku draze „ujede vlak“.

Přečíst článek

Opatrnost centrálních bank

S nejvyšší mírou opatrnosti, které někdy provázejí otevřené obavy, vše sledují především centrální banky, které už od krize v letech 2008 až 2010 daleko více zasahují svými rozhodnutími do chodu světových ekonomik. Některé místo uvolňování, jež by bylo po několika vlnách pandemie a oslabení ekonomik logické, uvažují i pro zbytek roku 2021 s „utahováním“.

Už poměrně dlouhá historie nulových a záporných úrokových sazeb, se proto podle všeho ještě prodlouží. Například podle analytika Michaela Hirsona ze společnosti Eurasia Group zůstanou „jakákoli uvolňující opatření v postcovidové době zatím zaměřena na úvěrovou podporu pro malé a střední podniky a zmírnění dluhových rizik, nikoli na silná proticyklická opatření na podporu celkového růstu.“

Také americký Fed bude usilovat především o to, aby se USA vyhnuly prudké inflaci. Přitom loni experti tvrdili, že inflace kolem pěti procent bude v Americe pouze krátkodobým jevem. To se zatím nenaplnilo. Dynamika inflace se podle bankéřů ale nesmí vymknout kontrole. 

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Politická dimenze

Globálně vývoj ovlivní to, jak se při překonávání ochablosti hospodářství a při přetrvávající nejistotě v oblasti zdraví budou vyvíjet ekonomiky v nejsilnějších státech světa – Spojených státech, Číně, Velké Británii, Japonsku, Německu či Jižní Koreji. To pak pozitivně či negativně zasáhne postupně celý svět.

„Bude ale trvat nejméně do léta 2022, než můžeme očekávat pokles cen například některých stavebních materiálů. Ceny surovin pak už podle všeho zůstanou na vyšší úrovni, než tomu bylo předtím, to vytvoří tlak na firmy a další zdražování,“ říká analytik Maurice van Sante z ING Bank.

Ovlivňují to i rušivé vlivy vyhlížených obchodních válek, zejména pokud jde o vztahy Ameriky a Číny. Od lednového nástupu prezidenta Joe Bidena v lednu se situace ale trochu uklidnila. Zda je to trvalé, rovněž není jasné. 

Pojítkem klíčových ekonomik světa proto je, že koronavirová varianta delta „dělá práci“ za centrální banky tím, že tlumí ještě větší nárůst inflace, který se zdál být jistým trendem i pro rok 2022 a další období.

Jak ale připomíná ekonom William Pesek, vše je to jen „zatím“.

>>>>>>Zajímají vás ekonomické analýzy? Čtěte naši rubriku Money<<<<<<

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Inflační nálož v ekonomice je silná. Nevylučuji razantnější zvýšení úroků

Inflace skončila nad prognózou ČNB. Debata bankovní rady bude nyní o tom, zda nadále zvyšovat úrokové sazby postupnými kroky nebo přistoupit i k razantnějšímu zvýšení. Na exportním fóru to dnes řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme