Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusnok: Inflační nálož v ekonomice je silná. Nevylučuji razantnější zvýšení úroků

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČNB

Inflace skončila nad prognózou ČNB. Debata bankovní rady bude nyní o tom, zda nadále zvyšovat úrokové sazby postupnými kroky nebo přistoupit i k razantnějšímu zvýšení. Na exportním fóru to dnes řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Reklama

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004. Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce. Inflace tak byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB.

„Ta čísla byla poněkud vyšší než naše prognóza, nicméně potvrdila trend, že inflační nálož v ekonomice je silná a že bylo správné otáčet to kormidlo měnové politiky. Pro naši další politiku to neznamená žádnou změnu. Můj názor je, že debata bude pokračovat postupným rytmem po standardních kouskách nebo udělá větší krok. Ale to už je opravdu to jemné ladění,” dodal Rusnok.

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

Zvýšení úrokových sazeb

Na posledním měnovém zasedání na počátku srpna rada ČNB zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Zvyšování sazeb zahájila rada na zasedání na konci června, kdy také základní sazbu zvýšila o 0,25 procentního bodu. Rusnok již po srpnovém zasedání uvedl, že rada je připravená zvyšovat úrokové sazby na každém dalším letošním zasedání i na počátku příštího roku. Letos má rada naplánované jednání o sazbách ještě v září, listopadu a v prosinci.

Pro zvýšení sazeb v srpnu o 0,25 procentního bodu hlasovali čtyři členové bankovní rady. Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 bodu hlasoval člen rady Vojtěch Benda. Pro ponechání úrokových sazeb se naopak vyslovili Aleš Michl a Oldřich Dědek.

Rusnok uvedl, že na srpnovém zasedání patřil i on k členům bankovní rady, kteří sice hlasovali pro růst sazeb o 0,25 procentního bodu, ale zároveň již byli blíže k tomu hlasovat i pro růst o 0,5 procentního bodu. „Ani já nevylučuji, že k takovému posunu může dojít. Ale takovou roli to nehraje, ale uvidím až budeme mít vyhodnocení té nové situace,” dodal.

mezinárodní obchod, ilustrační foto
video

České exportní fórum: Kam se řítí český export? Sledujeme debatu odborníků

Český vývoz balancuje mezi příznivou situací v poptávce a pokračujícími potížemi na nabídkové straně. Zpožďují se dodávky výrobního materiálu, některé suroviny jsou nedostupné, navíc roste jejich cena. O exportních výzvách budou budou dnes v Černínském paláci diskutovat zástupci exportérů, ekonomové i politici.

Přečíst článek

Tesla, nabíjení vozu Model X

Stanislav Šulc: Klíčový moment pro Teslu a jejího autopilota

Americké úřady rozjíždějí vyšetřování 11 nehod, při nichž se zranilo 17 lidí a jeden člověk zemřel. Mají zjistit, jak bezpečný je autopilot vozů Tesla.

Přečíst článek

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme