Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

česká ekonomika - informace o tématu

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Statici zpřesnili údaje. Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta

Česká ekonomika v loňském roce klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta.

Přečíst článek
Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Špatné zprávy pro českou ekonomiku. ČNB zhoršila výhled jejího růstu

Česká národní banka (ČNB) zhoršila výhled vývoje tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) letos vzroste o 0,6 procenta, zatímco listopadová prognóza ČNB čekala růst 1,2 procenta. Odhad letošní inflace ČNB ponechala na 2,6 procenta. Novou makroekonomickou prognózu představil guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Takhle ekonomika nevzkvétá. České HDP se loni propadlo

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po růstu o 2,4 procenta v roce 2022. V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně zvýšil o 0,2 procenta, meziročně klesl o 0,2 procenta. Předběžný odhad vývoje ekonomiky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků je loňský hospodářský pokles důsledkem vysoké inflace, údaje za čtvrté čtvrtletí ale dávají naději na obrat k lepšímu. V evropském srovnání česká ekonomika loni zaostávala, Evropská unie jako celek loni podle Eurostatu hospodářsky rostla o 0,5 procenta.

Přečíst článek
Česko se ani letos nedostane na ekonomickou úroveň před pandemií

Česko se ani letos nedostane na ekonomickou úroveň před pandemií

Ministerstvo financí zhoršilo letošní výhled ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) podle zveřejněné predikce vzroste o 1,2 procenta, v listopadu předpokládalo růst 1,9 procenta.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Jak pomoci růstu české ekonomiky? NERV vládě navrhuje 37 opatření

Národní ekonomická rada vlády (NERV) předložila kabinetu návrh 37 opatření, která by měla pomoci k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky. Návrhy se týkají trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Vláda nyní vybere některé z návrhů, které je možné uskutečnit nebo aspoň začít realizovat do konce funkčního období, uvedl úřad vlády.

Přečíst článek
Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku letos v prosinci klesla nejníže od začátku roku. Propadla se – poměrně výrazně – na 84,9 bodu, a to z listopadové úrovně 90,7 bodu. Znamená to, že důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nyní na úrovni necelých 85 procent dlouhodobého průměru období let 2003 až 2022. Na spotřebitele v prosinci nepříznivě dolehla zejména debata o zdražování regulované složky cen energií od ledna 2024.

Přečíst článek
Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Českou ekonomiku čeká v příštím roce oživení. Porostou reálné mzdy i HDP

Českou ekonomiku čeká v příštím roce oživení, hrubý domácí produkt vzroste o 1,7 procenta po letošním poklesu o 0,3 procenta. Hospodářství by měla nastartovat spotřeba domácností, kterým začne znovu růst disponibilní příjem po opadnutí inflační vlny. Růst spotřebitelských cen by měl příští rok zpomalit na 2,9 procenta z letošních 10,8 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.

Přečíst článek
Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přehnaná regulace, problémy v energetickém sektoru, dopady deglobalizace. Hlavní negativní faktory, které budou v nadcházejících letech ovlivňovat evropskou ekonomiku a také ekonomiku českou. Výhodou by mohla být relativně levná pracovní síla, kterou Česko umí nabídnout globálním hráčům. Shodli se na tom špičkoví ekonomové, kteří v panelové diskusi na Global Investment Summitu odhadovali vývoj klíčových ukazatelů ekonomiky.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Česká ekonomika dále klesá, už třetí kvartál v řadě

Česká ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 0,6 procenta, uvedl v předběžném odhadu Český statistický úřad. V poklesu je tak třetí kvartál za sebou. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt nižší o 0,3 procenta.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Dobré zprávy pro českou ekonomiku. V letošním i příštím roce má zrychlit

Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. V letošním roce se má hrubý domácí produkt zvýšit o 0,2 procenta, v dubnu přitom fond čekal pokles o 0,5 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 2,3 procenta místo dříve očekávaných dvou procent, uvedl fond ve své podzimní prognóze.

Přečíst článek
Statistici nepříjemně překvapili, ekonomika neroste. Podniky a firmy však měly nejlepší ziskovost za poslední roky

Statistici nepříjemně překvapili, ekonomika neroste. Podniky a firmy však měly nejlepší ziskovost za poslední roky

Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vůbec nerostla. Vyplývá to z dalších zpřesněných údajů k jejímu vývoji, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle statistiků tuzemské hospodářství od dubna do června v porovnání s prvním letošním čtvrtletím jen stagnovalo. Předchozí jejich odhad ovšem hovořil o růstu 0,1 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme