Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čapí hnízdo, „Nejlepší projekt“, který kdy Babiš vymyslel, již vydělává

Čapí hnízdo, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Investiční společnost Imoba, která patří do svěřenského fondu poslance a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), loni utržila čistý zisk 3,1 milionu korun. Od roku 2018 byla společnost zaměřující se například na investice do realit nebo pohostinství ve ztrátě. Tržby Imoby v roce 2022 vzrostly o 29 procent na 659 milionů korun, k čemuž podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin přispěl provoz čerpací stanice Pumpa otevřené v předminulém prosinci. Hodnota společnosti v minulém roce meziročně narostla o 210 milionů korun na 6,9 miliardy korun.

Reklama

Imoba vlastní Čapí hnízdo

Současná ekonomická situace poznamenaná důsledky války na Ukrajině, sankcemi vůči Rusku, narušenými dodavatelskými řetězci, energetickou krizí a dalšími s tím spojenými ekonomickými problémy Imobu podle výroční zprávy neovlivnila. „Vedení společnosti zhodnotilo vliv současné ekonomické situace na její podnikání a není si vědomo žádných přímých negativních dopadů na hospodaření společnosti,“ uvedla firma ve zprávě.

Společnost krom toho, že vlastní Čapí hnízdo a čerpací stanici Pumpa, je také developerem rezidenčních nemovitostí na okraji Prahy, vlastníkem zemědělské půdy v regionech České republiky, provozovatelem hotelu a cukrárny Paloma Průhonice, restauračního centra Sokolovna Průhonice a Kongresového Centra Imoba v Praze na Chodově.

V minulém roce se ve vystavované třetí etapě projektu rezidenčního bydlení Park Resort Průhonice postupně zarezervoval prodej všech nově vystavěných vilových domů. Celý projekt by měl být dokončen v příštím roce a momentálně v něm je 47 vil. Imoba po dokončení plánuje dále začít s novou výstavbou vilových domů v Průhonicích na území U Rozkoše. K 1. lednu se součástí společnosti Imoba stal Penzion Labská ve Špindlerově mlýně.

Žalobce doplnil na vrchní soud odvolání proti lednovému rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soud by měl opět projednat kauzu Čapí hnízdo, podle žalobce opominul roli Babiše mladšího

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle něj případ znovu projednat. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Přečíst článek

Firma loni v průměru zaměstnávala 252 lidí. Její osobní náklady, tedy finanční výdaje spojené se mzdami, sociálním zabezpečením, zdravotním pojištěním a benefity zaměstnanců, se meziročně zvedly o 27 procent na 213 milionů korun. Podle výroční zprávy spolupracovala Imoba v areálu farmy Čapí hnízdo se školami, k nimž patří například Vyšší odborná škola a střední zemědělská škola Benešov.

Imoba je dceřinou společnosti koncernu SynBiol, který Babiš spolu s Agrofertem vložil do svěřenských fondů v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle státní Evidence skutečných majitelů je reálným vlastníkem holdingu a stále ho ovládá také podle auditu Evropské komise.

Olma ze skupiny Agrofert měla loni rekordní zisk i tržby. Mléko i jogurty lidem zdražily

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk olomoucké mlékárny v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této akciové společnosti. Vyplývá to z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.

Přečíst článek

Další firmě z Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni zvýšily zisk o více než polovinu

Další firmě Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni prudce zvýšily zisk

Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. To představuje nárůst o 41 procent ve srovnání s rokem 2021. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme