Reklama

Zisk ČSOB stoupl o polovinu. Za pololetí banka vydělala deset miliard

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o 52 procent na 10,1 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o šest procent na 286 miliard korun. Výrazný růst zisku v pololetí zaznamenaly také další velké banky působící v ČR.

Reklama

„Tyto výsledky jsou dobrou zprávou o stavu české ekonomiky, firem i domácností v prvním pololetí. Zaznamenali jsme zvýšené investice podniků i jednotlivců do energeticky úsporných a udržitelných řešení, včetně bydlení. Na růstu ziskovosti se podílely zejména čisté úrokové výnosy, u nichž se projevil vývoj tržních úrokových sazeb a nižší ekonomická aktivita v loňském prvním pololetí ovlivněném pandemií covidu-19,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

Růst objemu hypoték zpomalil

Celkový objem úvěrů ČSOB byl 871 miliard korun, což byl meziroční nárůst o osm procent. Objem úvěrů na bydlení stoupl o šest procent na 500 miliard korun. Klientské vklady narostly o pět procent na 1,177 bilionu korun. Vklady celkem stouply o 21 procent na 1,4 bilionu korun. Provozní výnosy banky vzrostly o 42 procent na 23,3 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní činily 9,8 miliardy korun, meziročně byly vyšší o devět procent.

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 61 procent a počet transakcí o 46 procent. „Rozvoj digitálních produktů a služeb a přesun zákazníků do on-line prostředí je i v postcovidové době vysoký,“ uvedl člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail Jan Sadil.

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Komerční banka chce sdílet bankomaty, prý kvůli ekologii. Neříkáte celou pravdu, kontruje Spořitelna

Na červnovou výzvu Komerční banky a Moneta Money Banky ohledně sdílení bankomatové sítě už slyší minimálně dvě další banky. Air Bank má zájem a přiznává se k tomu oficiálně. Druhá, UniCredit Bank, čeká na výsledky zákulisního jednání a nic potvrzovat nechce. Ostatní bankovní domy se vyjadřují opatrně a vyčkávají, co bude. Tuzemské nebankovní provozovatele bankomatů duo iniciátorů výzvy neoslovilo, jak potvrdil pro newstream.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Přečíst článek

Růst objemu úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, podle Sadila meziročně výrazně zpomalil. Poptávku utlumily vyšší sazby úvěrů na bydlení a zpřísnění pravidel pro hypotéky ze strany České národní banky, řekl. Na druhou stranu podle něj prudce stoupl zájem o zvýhodněné hypotéky na úsporné bydlení, jejichž prodej se meziročně více než zdesetinásobil. Stoupající tržní úrokové sazby jsou současnou realitou trhu a promítnou se i do úvěrů, které čeká refixace, dodal.

Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Ostatní velké banky zaznamenaly také výrazný nárůst zisku. Čistý zisk Komerční banky vzrostl meziročně o 60 procent na 8,426 miliardy korun. V případě České spořitelny to bylo meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl o 101 procent na 2,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o 78 procent na více než tři miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 4,2 miliardy korun, což je nárůst o 45 procent.

zlato, zlaté slitky

ČNB chce nakoupit zhruba 100 tun zlata. Česko by ho mělo nejvíce v historii

Česká národní banka by ráda rozšířila své zlaté rezervy přibližně desetinásobně, na více než 100 tun. Má se tak stát během několika let. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl. Do zlata zamýšlí takto rozsáhle investovat, neboť vývoj ceny drahého kovu má podle něj nulovou vazbu na vývoj cen akcií. Také podíl právě akcií v devizových rezervách chce nový guvernér navýšit.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

ČNB udělala chybu, když nezvedla sazbu, říkají experti největší německé banky

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Jde o výsledek, jež čekala zhruba polovina expertů oslovených agenturou Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme