Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie vykoupí akcie EDF o polovinu dráž než na trhu. Akcionáři stejně chtějí víc

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
 ČTK

Menšinoví akcionáři francouzské energetické společnosti EDF se snaží napadnout cenu stanovenou vládou za opětovné zestátnění skupiny. Vláda jim nabídla cenu, která je o více než 50 procent vyšší, než kolik činila před dnem, kdy vláda informovala o plánech na zestátnění firmy. Podle menšinových akcionářů je to ale málo, napsala agentura Reuters.

Reklama

Francouzská vláda vlastní v EDF podíl 84 procent. V červenci oznámila, že chce dostat firmu pod plnou státní kontrolu, což by jí mělo získat vyšší vliv na reorganizaci zadlužené skupiny, která bojuje s evropskou energetickou krizí.

Skupina menšinových akcionářů ADAM poslala minulý týden dopis generálnímu řediteli EDF Jeanu-Bernardu Lévymu, v němž ho vyzvala k agresivnějšímu přístupu s požadavkem firmy na odškodnění 8,3 miliardy eur (204,6 miliardy korun) kvůli lednovému omezení maloobchodních cen elektřiny.

EDF, francouzská energetická společnost

Draze nakupuje, levně prodává. Vládní omezení poslala EDF do hluboké ztráty

Ekonomiku EDF válcují omezení cen elektřiny nařízené vládou, které má ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií. EDF tak musí nakupovat elektřinu na trhu za rekordně vysoké ceny a prodávat ji levně konkurentům.

Přečíst článek

EDF požádala stát o odškodnění, ADAM se však domnívá, že je nutné podat žádost k soudu ještě předtím, než stát podá regulátorovi žádost o zestátnění. Podle nich byli investoři nespravedlivě donuceni financovat to, že se vláda rozhodla ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií.

Zestátnění začne v září

Skupina investorů se domnívá, že podání k soudu by mohlo ovlivnit úřad pro regulaci finančního trhu AMF při rozhodování o odkupu podílu státem. Podle zdrojů blízkých EDF však to, že by se firma obrátila s žádostí na soud, rozhodnutí AMF neovlivní. Na soud se chce firma obrátit až ve chvíli, pokud bude zamítnuta žádost o odškodnění.

Francouzští zákonodárci začátkem tohoto měsíce schválili plán na odkup zbývajícího podílu za 9,7 miliardy eur, tedy za cenu 12 eur (295 korun) za akcii. Vláda již dříve uvedla, že plánuje zahájit proces na začátku září. Skupina má rovněž dluh 40 miliard eur. Za poslední měsíc se cena akcií EDF pohybuje v rozmezí 11,8 eura až 11,9 eura. V roce 2005 firma vstoupila na burzu za cenu 32 eur (788 korun).

EDF, francouzská energetická společnost

Francie znárodní EDF, akcie firmy letí vzhůru. Proč se ČEZ při podobném záměru propadl?

Akcie francouzské energetické společnosti EDF rostou po zprávě, že stát za ně zaplatí osm až deset miliard eur (197 až 246 miliard korun). Jak je možné, že akcie ČEZ po oznámení stejného záměru klesly?

Přečíst článek

Premiér České republiky Petr Fiala

Francouzi už vědí, Fiala se stále jen radí. Plán restrukturalizace ČEZ bude do roka

Vláda by měla do poloviny příštího roku připravit plán restrukturalizace státní energetické společnosti ČEZ. Agentuře Reuters to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podrobnosti ale neuvedl. V červnu ve svém televizním projevu sdělil, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. A zatímco se na tím vláda Petra Fialy stále radí, Francouzi hlásí, že do zestátnění energetického kolosu EDF skutečně jdou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Uniper

Německo následuje Francii. Stát se chystá převzít třetinu energetické společnosti Uniper

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme