Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU znásobí humanitární pomoc Palestině. Do Gazy pošle miliardy

Evropská komise poskytne přes 118 milionů eur palestinské samosprávě
ČTK
 ČTK

Evropská komise poskytne palestinské samosprávě přes 118 milionů eur (téměř tři miliardy korun). Peníze jsou určeny na mzdy tamním úředníkům, sociální dávky pro potřebné rodiny, ale pro nemocnice ve východním Jeruzalémě, uvedla Evropská komise v prohlášení.

Reklama

„Situace v Gaze a na Západním břehu, včetně východního Jeruzaléma, je velmi znepokojivá. Naši humanitární pomoc jsme zčtyřnásobili. Po pečlivém přezkoumání našich finančních prostředků nyní oznamujeme rovněž poskytnutí tolik potřebné pomoci palestinské samosprávě,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Evropská unie poskytuje Palestincům v Pásmu Gazy i na okupovaném Západním břehu Jordánu humanitární moc dlouhodobě. V reakci na aktuální vývoj situace v oblasti letos EU navýšila původně přislíbenou humanitární pomoc na čtyřnásobek a Palestincům poslala pomoc za 103 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Příští rok by tato podpora měla dosáhnout přes 125 milionů eur (více než tři miliardy korun). Tyto finance mají prostřednictvím humanitárních organizací pomoci vyřešit akutní humanitární krizi v Pásmu Gazy, kde proti sobě už dva měsíce bojuje palestinské radikální hnutí Hamás a izraelská armáda.

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Kde vezme Rusko peníze na Putinovu válku? Ve hře je i privatizace Sberbank

Největší ruská banka Sberbank by mohla být atraktivním kandidátem pro privatizaci. Dnes to podle agentury Reuters uvedl její šéf German Gref. V podniku má více než poloviční podíl ruský stát. Moskva, které se vyhýbá západní kapitál, hledá způsoby, jak posílit rozpočtové příjmy, protože zvyšuje výdaje na financování své války na Ukrajině.

Přečíst článek

Stanjura: Zvažujeme návrh na insolvenci Liberty. Půjčka od státu je vyloučená

Stát jako věřitel hutní společnosti Liberty Ostrava, která má problémy platit své závazky, zvažuje i podání návrhu na insolvenci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že situaci by to ale ztížilo. Zcela vyloučená je pak podle něj finanční pomoc od státu. Stanjura uvedl, že huť má pohledávky v rámci své skupiny sedm nebo osm miliard korun, pokud by tedy vlastník peníze nechal v Liberty Ostrava, žádný problém by nyní nenastal, podotkl. Firma patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Českému státu dluží Liberty Ostrava 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme