Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kde vezme Rusko peníze na Putinovu válku? Ve hře je i privatizace Sberbank

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě
profimedia.cz
 ČTK

Největší ruská banka Sberbank by mohla být atraktivním kandidátem pro privatizaci. Dnes to podle agentury Reuters uvedl její šéf German Gref. V podniku má více než poloviční podíl ruský stát. Moskva, které se vyhýbá západní kapitál, hledá způsoby, jak posílit rozpočtové příjmy, protože zvyšuje výdaje na financování své války na Ukrajině.

Reklama

Ruská vláda vlastní kontrolní podíly v mnoha velkých společnostech, ve Sberbank má padesát procent plus jednu akcii. Ruský ministr financí Anton Siluanov tento týden uvedl, že existuje asi 30 velkých společností, ve kterých by stát mohl případně snížit svůj podíl, ale žádné nejmenoval.

Ani Gref v rozhovoru pro televizi Russia 24 na dotaz ohledně tohoto plánu žádné konkrétní společnosti nezmínil. „Obecně si myslím, že naprostá většina státních společností by mohla být privatizována, včetně Sberbank,” řekl. „Jsme velmi atraktivní aktivum, rádi nás koupí,” dodal Gref.

Sberbank je jedna z největších ruských společností. Letos má dosáhnout rekordního ročního zisku a Gref potvrdil, že plánuje vyplatit 50 procent čistého zisku na dividendách.

Poznamenal také, že zisky Sberbank porostou i v letech 2024 a 2025. Centrální banka a další významní věřitelé ale očekávají celkové zpomalení růstu zisků ruského bankovního sektoru.

Sberbank

Zkažené Vánoce věřitelů Sberbank. Insolvenční správkyně nemůže zahájit jejich výplatu

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů Sberbank, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů Sberbank CZ totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 miliónů korun.

Přečíst článek

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Ruská Sberbank dokončila prodej své rakouské dceřiné společnosti. Koupila ji firma, kterou ovládá podnikatel Stefan Zöchling. Největší ruská banka se tak definitivně stáhla z evropského bankovního trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Banka odmítla zveřejnit cenu transakce a uvedla, že získala všechna potřebná povolení regulačních orgánů. Sberbank se po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru stala terčem rozsáhlých sankcí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme