Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU navýší svůj rozpočet, desítky miliard pošle na Ukrajinu

Inflace v EU klesla na 3,1 procenta
iStock
 ČTK

Poslanci Evropského parlamentu výraznou většinou hlasů schválili navýšení víceletého rozpočtu EU do roku 2027, včetně poskytnutí 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu korun) Ukrajině. Kyjev by měl po předchozí dohodě EP se členskými státy dostat v příštích čtyřech letech 33 miliard ve formě půjček a 17 miliard dotací.

Reklama

Souhlas europarlamentu byl podmínkou k tomu, aby mohl evropský blok zvýšit svůj rozpočet pro období do roku 2027. Loňský návrh Evropské komise původně blokoval maďarský premiér Viktor Orbán, který však na mimořádném summitu začátkem února své veto stáhl. Členské státy se tak shodly na přidání 65 miliard eur do víceletého finančního rámce; část z nich tvoří zmíněných 50 miliard pro Ukrajinu. Zbylé peníze poputují na výdaje spojené s bojem proti nelegální migraci, na vnější vztahy či na společnou obranu.

S navýšením rozpočtu dnes souhlasilo 499 poslanců, proti jich bylo 67 a 31 se hlasování zdrželo. Samotné vyčlenění peněz pro Kyjev získalo ještě větší podporu 536 hlasů.

ÚOHS povolil polské nápojářské firmě Maspex koupi karlovarské Becherovky

Hotovo. Becherovka míří do polských rukou, potvrdil Antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej české likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) polské skupině Maspex.

Přečíst článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Vojáci NATO na Ukrajinu? Ve Francii shoda nepadla, země nakoupí dělostřeleckou munici

K české iniciativě nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii by se podle odhadu premiéra Petra Fialy mohlo připojit zhruba 15 států.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme