Reklama

Srovnávač cen: Tesla z Česka patří k nejdražším na světě. Kvůli daním i nulovým dotacím

Tesla, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Zájemcům o nejslavnější elektrovozy světa se vyplatí nakoupit Teslu v některém z okolních států. Problém však může nastat při snaze automobil v Česku přihlásit, protože musí znovu zaplatit místní DPH a zpětně žádat o vrácení daně v zemi nákupu.

Reklama

Podporu elektromobility v ČR nechceme. To je názor, který prosazuje většina populace. A vláda, ať už ta předchozí, nebo i ta stávající lidu v tomto případě naslouchá. Tedy alespoň co se týče přímých dotací na pořízení vozu pro soukromé účely. Důsledkem toho je fakt, že nová elektroškodovka stojí přes milion korun v základu, a Teslu v Česku si může pořídit jedině odvážlivec s plnou kapsou.

Podívejte se, jak vypadala první prodejna Tesly v roce 2010

Podle globálního srovnání cen automobilů se Tesla model 3 prodává v České republice za čtvrtou nejvyšší cenu na světě. Konkrétně jde o cenu 55 214 eur včetně místních daní, a naopak po odečtení místních dotací, v ČR tedy minus nula korun.

„Dražší je Tesla ve Švédsku, Izraeli a Singapuru, kde stojí úplně nejvíc, v přepočtu více než 73 tisíc eur,“ uvádí Jamie Gibbs z globálního srovnávače cen Confused.com. Naopak nejlevněji lze tuto konkrétní teslu pořídit v Macau, kde vyjde na zhruba 35 500 eur.

„Ty ceny odrážejí dotační politiku vůči elektromobilitě u nás. Částečně to lze řešit tím, že si vůz koupíte v Německu. Ale při nákupu tam zaplatíte DPH, pak si vůz přihlásíte u nás, znovu zaplatíte DPH. Požádáte v Německu o vrácení DPH, což trvá dlouho, a navíc musíte umět německy,“ říká majitel Tesly Jan Shejbal. „Než byla prodejna v Česku, lidé jezdili právě do Německa nebo Rakouska. Nedávno jsem četl, že si Teslu někdo kupoval v Polsku, kde to navíc nyní kvůli kurzu i nové daňové politice může být výhodné. Ale prý byl celý ten proces děsně komplikovaný a už by jej znovu nepodstupovali,“ dodává Shejbal.

Elon Musk

Musk: Tesla letos žádné nové modely neuvede, chybí jí čipy

Automobilka Tesla má za sebou rekordní, přelomový rok. Čistý zisk jí vzrostl o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun). Výrobce elektromobilů se statečně popral s celosvětovou čipovou krizí. Světový nedostatek polovodičů je ale také důvod, proč letos Tesla neuvede na trh žádné nové modely. Výroba očekávaného futuristického elektrického pick-upu Cybertruck se tak přesouvá až na rok 2023, píše CNBC.

Přečíst článek

Gigafactory u Berlína se 9. října 2021 otevřela veřejnosti.

Čekání na start Gigafactory 4 Tesly končí, Musk se chystá v únoru do Berlína

Nejprve loňský říjen, potom, listopad, pak prosinec – a stále nic. Spuštění obří a supermoderní továrny Tesly nedaleko Berlína v hodnotě 5,8 miliardy eur (147 miliard korun) na výrobu autobaterií a Modelu Y s kapacitou půl milionů vozů ročně nabralo zpoždění. Čekání se snad chýlí ke konci – zakladatel a šéf automobilky Elon Musk totiž v únoru chystá cestu do Berlína a očekává se oficiální oznámení o zahájení produkce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme