Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobré znamení. Německá ekonomika se letos pozvolna vrací k růstu

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)
ČTK
 ČTK

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil v prvním letošním kvartálu proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta, uvedl Spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné výsledky z konce dubna. Návrat k růstu označila šéfka statistického úřadu Ruth Brandová za dobré znamení.

Reklama

„Po poklesu HDP v závěru roku 2023 vstoupilo německé hospodářství do roku 2024 s dobrým znamením,“ řekla Brandová.

Navzdory klesající inflaci se ale v prvním čtvrtletí neozdravily výdaje na soukromou spotřebu. Ty naopak podle cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat mezičtvrtletně o 0,4 procenta klesly. Důvodem bylo mimo jiné snížení spotřebitelských výdajů za potraviny a oděvy. Také výdaje na spotřebu státu proti předchozím třem měsícům poklesly o 0,4 procenta.

Zvýšily se naopak investice. „Po slabé druhé polovině roku 2023 vzrostly investice ve stavebnictví v prvním čtvrtletí podle cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat o výrazných 2,7 procenta,“ uvedl statistický úřad. Investice do strojů, přístrojů a vozidel se ale snížily, mezičtvrtletně o 0,2 procenta.

Pozitivní impulzy přicházejí podle statistiků nejen ze stavebnictví, ale také ze zahraničního obchodu. Mezičtvrtletně se export zboží a služeb zvýšil o 1,1 procenta. Tempo růstu dovozu bylo pomalejší a činilo 0,6 procenta.

Reklama

Německá ekonomika se dlouhodobě potýká s problémy, které přední německé hospodářské instituty označují jak za růstové, tak i strukturální. Ještě loni očekávané výrazné hospodářské oživení v letošním roce o 1,3 procenta nenastane, podle institutů se HDP zvýší jen o 0,1 procenta. Vláda letos očekává růst o 0,3 procenta. Za celý loňský rok německá ekonomika klesla o 0,2 procenta.

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Jsem příznivcem eura, Česku by dlouhodobě prospělo

Prezident republiky Petr Pavel na debatě s občany v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě znovu řekl, že je příznivcem přijetí eura. Při zvažování této věci by ale podle něj měla rozhodovat fakta, nikoliv emoce. S uspořádáním referenda o přijetí eura by byl opatrný.

Přečíst článek

Německo i přes ekonomický pokles loni přilákalo rekordní objem zahraničních investic

Objem nových investic v Německu přislíbených zahraničními podniky se v loňském roce vyšplhal na nové rekordní maximum, a to navzdory ekonomickému útlumu a vysokým cenám energie v zemi. Vyplývá to podle agentury Reuters z analýzy, kterou dnes zveřejnila německá rozvojová agentura Germany Trade and Invest (GTAI).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Z Německa stalo „vetešnictví“, kterému hrozí, že bude rozvojovou zemí. Co s tím?

Přečíst článek
Německá ekonomika příští rok poroste proti očekávání výrazně pomaleji

Německá ekonomika se dál plácá. Příští rok navíc poroste výrazně pomaleji, než se očekávalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme