Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.
iStock
 ČTK

Zahraniční napojení na čínská aktiva je zřejmě mnohem větší, než zaznamenávají oficiální statistiky. Vyplývá to z průzkumu, na který upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Americké a evropské investice do Číny z velké části směřovaly přes firmy v daňových rájích, které si tam zřídily čínské podniky. Investoři z USA a Evropy na konci roku 2020 vlastnili akcie a dluhopisy za 1,4 bilionu dolarů (31,7 bilionu korun), které vydaly firmy z daňových rájů pod kontrolou čínských společností, jako je Alibaba Group a Tencent.

Částka je téměř trojnásobkem toho, co investoři z uvedených zemí drželi přímo ve společnostech registrovaných v Číně, uvádí zpráva Global Capital Allocation Project. Data ukazují, že finanční spojení mezi druhou největší ekonomikou světa a předními rozvinutými ekonomika je mnohem hlubší, než ukazují oficiální statistiky.

Penězotok skrytý před zrakem Pekingu

Znamená to, že zahraniční společnosti jsou více napojené na Čínu, než se dříve myslelo, a že vlády z USA a z Evropy budou muset věnovat větší pozornost možným rizikům plynoucím z investic do čínských firem prostřednictvím těchto subjektů, upozorňují výzkumníci. Podle průzkumu se částka, kterou tyto takzvané offshorové subjekty ovládané Číňany získaly od amerických a evropských investorů, mezi roky 2016 a 2020 více než ztrojnásobila.

Epidemie covidu v Číně sílí

Nová úroveň epidemie: V Číně umírá kvůli covidu 9000 lidí denně. Vláda mlčí

Britští odborníci předpokládají, že na vrcholu aktuální epidemické vlny bude v Číně umírat neuvěřitelných 25 tisíc lidí denně v souvislosti s koronavirovou nákazou.

Přečíst článek

Čínské společnosti mají tendenci využívat daňové ráje méně k tomu, aby se vyhýbaly placení daní, ale více jako prostředek k tomu, aby mohly obcházet omezení čínské vlády týkajících se zahraničního vlastnictví v některých oborech. A také proto, že zahraniční investoři často považují zahraniční soudy za mnohem spolehlivější než ty čínské.

Zpráva Global Capital Allocation Project je jediným veřejně dostupným zdrojem, který se dívá na to, kde je kapitál investovaný ve firmách v daňových rájích nakonec použit. Většina oficiálních statistik se zabývá investicemi podle sídla, investici do společnosti pod kontrolou čínského subjektu registrované na Kajmanských ostrovech tak počítá jako investici na Kajmanských ostrovech.

Oficiální statistiky jsou klam

Výzkumníci zjistili, že investice amerických společností do akcií a dluhopisů vydaných čínskými společnostmi byla na konci roku 2020 vyšší o 922 miliard dolarů než uváděly oficiální údaje amerického ministerstva financí o investicích v Číně. Kromě Spojených států údaje zahrnují také investice rezidentů z eurozóny, Británie, Kanady, Švýcarska, Norska, Dánska a Švédska.

Výzkum má dopady i na globální finanční rovnováhu. Čína je v oficiálních statistikách zaznamenávána jako velký čistý věřitel vůči zbytku světa, zčásti proto, že její společnosti mají relativně málo závazků vůči zahraničním investorům. Podle výzkumu je ale věřitelská pozice Číny mnohem nižší, pokud se započítají i závazky firem registrovaných mimo Čínu, ale pod kontrolou Číny.

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Čína podobně jako česká vláda před několika měsíci úředně zrušila covid. Není to už problém. A tak se nyní hladoví čínští turisté rozjedou do celého světa utrácet své peníze. A ve většině zemí se budou muset prokázat testem. Ne tak v Česku, protože naší strategií přirozeně je „doufat, že se nic nestane“. Komentář je aktualizován, Česká republika po dlouhých odkladech nakonec iniciovala debatu o situaci na úrovni Evropské unie.

Přečíst článek

Údaje jsou teprve za rok 2020, zpožděné jsou kvůli času nutnému ke zjištění skutečných majitelů firem registrovaných v daňových rájích. Hodnota podílů zahraničních investorů v čínských akciích a dluhopisech od roku 2020 téměř jistě klesla kvůli zvýšené regulaci a zásahům proti technologickým společnostem, pandemii a propadu v sektoru nemovitostí. To přimělo řadu zahraničních investorů k prodeji podílů, uvádí průzkum.

Peking

Čínský trh realit se zhroutil, investoři tratí miliardy

Čínští developeři nezvládají splácet své úvěry a investoři se vzdali naděje, že své peníze někdy ještě uvidí. Některé realitní dluhopisy se prodávají za méně než deset procent hodnoty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme