Reklama

Digitální token místo akcie? Nic pro nezkušené investory

Radovan Vávra, předseda představenstva SimpleCell Networks, investor, bývalý bankéř a popularizátor finanční gramotnosti a investování
poskytnuto XIXOIO
Stanislav Šulc

Twitterová celebrita Radovan Vávra svým projektem uvedeným na připravovanou tokenovou burzu XIXOIO podpořil zájem o nové formy firemního financování. Ovšem projekt již nyní zpochybňují jiná známá jména.  

Reklama

Tokenizace, populární buzzword posledních měsíců na českém internetu, slibuje revoluci ve firemním financování - vnáší do něj princip decentralizace. Na pomezí centralizovaného a decentralizovaného přístupu se ocitá vznikající „burza“ XIXOIO, za kterou stojí Richard Watzke. Té se podařilo od drobných investorů získat už stamiliony korun. Jejich společnou vidinou je vznik funkční burzy digitálních tokenů, s nimiž se bude obchodovat podobně jako s akciemi. 

„Je to jednoduché. Firma nabídne k odkupu konečný počet těchto tokenů a od investorů tak získá prostředky na růst či uvedení nového produktu. S těmi tokeny se pak bude na burze obchodovat,“ popsal XIXOIO Radovan Vávra, který se stal ambasadorem chystané „burzy“.  

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Jejím prostřednictvím chce Vávra získat 200 milionů korun na uvedení chytrých elektroměrů. „Samozřejmě jsme chtěli jít klasickou cestou a vstoupit na burzu START. Dokonce se na tom docela dost odpracovalo. Ale tam bychom získali nějakých 20, možná 30 milionů korun, což pro nás nebylo zajímavé,“ prozradil Vávra v internetovém pořadu Prostor X. 

XIXOIO však budí rozpaky z pohledu zastánců tradičního i alternativního financování. Nepůjde totiž o decentralizovaný systém, protože burzu bude organizovat několik subjektů, zároveň tento prostor nebude ale ani nikdo kontrolovat a bude mimo veškerý dohled. Česká národní banka už od něj dala ruce pryč.  

Vášně známých tváří 

Od zveřejnění záměru rozjet zmíněnou burzu se tak často spekuluje, zda nejde rovnou o Ponziho schéma, či lidově řečeno letadlo. Proti XIXOIO veřejně vystoupil zejména šéf poradenské sítě Partners Petr Borkovec. Ten zareagoval na prohlášení zakladatele burzy Watzkeho, který svůj projekt označil za „nekonečný či plovoucí dluhopis“. 

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Přečíst článek

„Něco jako nekonečný či plovoucí dluhopis... Tedy takové Ponziho schéma. Nebo platforma na jeho provozování,“ reagoval na to Borkovec. „Nicméně myslím, že tak daleko to nedojde, protože samotné XIXOIO má už vše, co takový projekt potřebuje – blackbox, PR, vytuněného pána s kapesníčkem a především všechny buzzwordy, co jsou k dispozici a pro jistotu i regulatorní názvy (banka, pojišťovna, platební instituce),“ napsal Borkovec z Partners. 

A nebyl sám. Na prohlášení Radovana Vávry o uvedení jeho projektu na dosud neexistující burzu reagoval například bývalý ministr financí Ivan Pilip. „Radku, na mém přátelském vztahu to nemění vůbec nic, ale to rozhodnutí není běžné obchodní rozhodnutí. Já jsem například před nějakou dobou pomohl jednomu známému dostat poté, kdy jsem na řadě rysů ukazoval, že to má všechny znaky podvodného jednání.“ 

Vávra přitom v pořadu Prostor X odmítl spekulace o letadle a naopak mnohokrát zopakoval, že investice do jeho chytrých elektroměrů v žádném případě letadlo není, ale jde o vysoce rizikovou investici. 

Problém však může být samotná burza, která již od investorů podle vlastních vyjádření získala kolem půl miliardy korun a slibovala (a stále slibuje) zázračné zbohatnutí. „O letadlo by šlo až ve chvíli, kdy by byli původní investoři vyplácení z peněz investorů nových,“ připomněl Vávra podstatu Ponziho schématu. 

CryptoPunks se prodávají za miliony dolarů. Nyní vznikají CzechPunks

O víkendu se začne prodávat série českých NFT, která připomíná veleúspěšné CryptoPunks nebo Bored Apes Yacht Club, jejichž jednotlivé položky se prodávají za statisíce až miliony dolarů.

Přečíst článek

Risk je zisk? 

Přímá investice do firem, tedy formou venture kapitálu či private equity, patří z definice k vysoce rizikovým aktivům, je určena jen zkušeným investorům a návratnost se navíc počítá v horizontu let

Podle zastánců decentralizace je výhodou tokenizace její imunita vůči zneužití dominantního postavení původního emitenta. Naopak nevýhodou tohoto nového principu je absence jakékoli regulace. V absenci regulace však v posledních letech vznikla celá řada projektů na bázi kryptoměn (takzvané Initial Coin Offerings (ICO), které zkrachovaly a investoři přišli o veškeré prostředky). 

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme