Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

CryptoPunks se prodávají za miliony dolarů. Nyní vznikají CzechPunks

CryptoPunks se prodávají za miliony dolarů. Nyní vznikají CzechPunks
CzechPunks
Stanislav Šulc

O víkendu se začne prodávat série českých NFT, která připomíná veleúspěšné CryptoPunks nebo Bored Apes Yacht Club, jejichž jednotlivé položky se prodávají za statisíce až miliony dolarů.

Reklama

Zástupci prestižního slovníku Collins Dictionary vyhlásili zkratku NFT, neboli non-fungible token, za slovo roku 2021. Unikátní digitální tokeny se staly největším trendem pomalu končícího roku a jasně ukazují, kudy se bude ubírat svět umění či sběratelství. Je tak příhodná doba na to, aby se konečně objevila první NFT kolekce připomínající nejslavnější globální hity. Těmi jsou bezesporu CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club, tedy kolekce o 10 tisících unikátních obrázcích, jejichž cena jde do milionů dolarů a celkem se v nich již podle údajů serveru nonfungible.com protočily téměř čtyři miliardy dolarů. Velká většina jenom během letoška.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Na jejich úspěch se pokouší odpovědět skromnější sbírka CzechPunks, která již tuto neděli dostane svou finální podobu. „CzechPunks jsou první ucelenou sběratelskou kolekcí 103 NFT vytvořených k výročí 103 let od vzniku Československa na základě osobností české a slovenské kryptoměnové komunity. Myšlenkou projektu je zejména projevit této skvělé komunitě vděčnost a její tvůrce finančně podpořit. Celkem 80 procent všech ETH vysbíraných při mintu (při zapsání daného obrázku do blockchainového kódu, kterým vznikne finální originál – pozn. aut.) bude proto rozdáno mezi její zástupce,“ uvádí tvůrci kolekce.

Mezi stovkou osobností najdeme řadu vlivných osobností tuzemské internetové scény od umělců (Roman Týc, Tomáš Břínek) po investory (Václav Dejčmar, Radovan Vávra). „Každý CzechPunk byl pečlivě vytvořen tak, aby co nejvěrněji představoval jednu z osobností a všichni jsou tedy unikátní. Rarita jednotlivých Punks se však liší - určité rysy jim mohou na unikátnosti přidávat,“ vysvětlují tvůrci.

Kdo bude cennější

Možnost získat konkrétního „punka“ odstartuje v neděli 28. listopadu (měsíc od zveřejnění kolekce) v 19 hodin, poplatek bude 0,103 ETH, tedy v tuto chvíli zhruba 10 tisíc korun. „Protože je Punků omezený počet, může se v případě velkého zájmu stát, že si svého Punka vymintovat nestihnete. Není důvod k panice - jakmile mint skončí, budou CzechPunks samozřejmě dostupní i na sekundárním trhu, kde budete mít možnost si svého Punka koupit od jiného sběratele,“ slibují tvůrci.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Právě sekundární trh je pro NFT klíčový. Probíhá nejčastěji na tržištích, z nichž největším je OpenSea, ale největší aukční síně světa Sotheby’s a Christie’s již také pořádají aukce NFT děl. Ostatně právě nejdražší CryptoPunk byl prodán přes Sotheby’s a jeho cena překročila částku 11 milionů dolarů. Jednalo se o „punka“ s velmi vzácnými vlastnostmi, což se u sběratelů cení.

Proč je někdo ochotný investovat tolik peněz do technicky poměrně nedokonalého obrázku? „Svět se zjevně přesouvá do virtuálního prostředí. Utváření vlastní identity tam má a bude mít jiná pravidla, než která známe z běžného života. I proto jsem dal 140 Ether za svého Punka,“ uvedl úspěšný investor a sběratel vystupující pod přezdívkou Gmoney, který vystoupil na pražské konferenci o NFT nazvané NonFungibleCastle. Mimochodem v dnešních cenách jeho punk stojí v přepočtu 14 milionů korun. Ale prodal by jej nejspíš za mnohem více.

Pulp Fiction

Tarantino vydraží nezveřejněné scény z Pulp Fiction jako NFT

Do prudce se rozvíjejícího nového trhu s unikátními digitálními kopiemi neboli NFT vstoupila jedna z hvězd filmového průmyslu, oscarový režisér Quentin Tarantino. V aukci na online tržišti OpenSea nabídne sedm unikátních, dosud nezveřejněných scén z kultovního snímku z roku 1994 Pulp Fiction.

Přečíst článek

Brian Armstrong 1

Coinbase chystá burzu NFT. Má být větší než trh s kryptoměnami

Zakladatel a CEO Coinbase Brian Armstrong (na snímku) věří, že se mu podaří přilákat až 2,5 milionu uživatelů. Dosavadní největší tržiště unikátních digitálních tokenů OpenSea přitom má kolem 250 tisíc aktivních traderů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Přečíst článek
Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme